Matematiğin Temel Taşı: Toplama İşlemi
Toplama işlemi, dört ana işlemden birisi olsa bile kendi özelinde ele alacak olursak matematiğin en önemli ve en temel işlemidir. Toplama İşlemi, günlük hayatımızda çıkarma işlemi ile beraber en çok kullandığımız matematiksel işlemdir. Toplama işlemi her zaman pozitif değerleri simgeler. Pozitif değeri biraz açacak olursak her zaman çokluğu, fazlalığı anlatır. Çıkarmanın aksine daha olumlu bir çağrışım uyandırır.
Toplama işlemi, matematiğin en temel işlemlerinden olduğundan bahsettik ancak bu işlemi günlük hayatta kullanmaya başlamadan önce nasıl kullanıldığını öğrenmemiz lazım bunun içinde önce kuralları gözden geçirmek gerekir. Her şeyden önce matematiksel işlemleri hakkında bilmeliyiz ki toplama işlemi ne olursa olsun (+) artı sembolü ile gösterilir ve tüm işlemlerde bu sembol kullanılır, farklı bir kullanımı söz konusu olamaz.
Matematiğin Temel Kuralları Nelerdir?
- Toplama düz şekilde yapıldığı zaman her daim soldan sağa doğru gerçekleştirilir. Örneğin 20+25+30 işleminde ilk önce 20 ile 25 daha sonra 20 ile 25’in toplamı olan 45 ile 30 toplanır. Bu kural temeldir ve diğerlerinde olduğu gibi değiştirilemez, esnetilemez. Aksi halde işlem sonucunda yanlışlık olabilir.
- Sayılar alt alta dizilerek bilinen yöntemiyle toplanmaya başlanacaksa her daim birler basamağından toplanarak başlanılmalıdır. Birler basamağı varsa onlar, varsa yüzler basamağı diyerek soldaki basamak değerlerine doğru toplama sırayla gerçekleştirilir.
- Toplama işleminde, toplananların yeri değişse bile sonuç hiçbir zaman değişmez. Bu nedenle toplama işlemindeki toplanacak değerlerin tamamına “Toplanan” adı verilmiştir.
- Toplama işlemi içerisinde parantezli bir işlem söz konusu olursa ilk başta parantez öncelik alınarak parantezin içindeki toplama işlemi yapılır ve işleme bunun sonucuyla devam edilir.
İşte böyle… Toplama işleminin en temel kurallar bunlar. Elbette daha fazlası var, yok değil fakat bizim bilmemiz gerekenler bunlar. Toplama işlemi özünde karmaşık gibi görünse de yapılması en eğlenceli işlemlerden birisidir. Adım adım gidildiği zaman oldukça pratik bir çözme işlemi olan toplama işleminde sınırsız oranda işlem yapabilmek için yukarıdaki matematik robotunu kullanabilirsin. Matematik işlemini senin için çözer ve çözüm adımlarını senin için gösterir.

Toplama İşlemi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Toplama işlemi yapmak, diğer işlemleri yaparken olduğu gibi tamamen kurallar silsilesidir. En önemli kural diye bir şey yoktur, her kural önemlidir ve bir kural bile uygulanmazsa, esnetilirse işlemde hata meydana gelir. Bu kuralları günlük hayatta kullandığımız bir işlem sırasında kullanmazsak oldukça kötü sonuçlar doğuracağını da bilmeliyiz. Bunun için dikkat edilmesi gerekenlere baştan bir göz atalım.
- Basamak değerlerini sırasıyla toplamaya dikkat etmeliyiz, bir basamak dahi atlanmamalı ve toplam not alınmalıdır.
- Sayılar alt alta sıralanarak toplandığı şeklinde sayılar birbirinin tam altına denk gelecek şekilde yazılmalı böylece uzun ve karmaşık sayı kombinasyonlarında karışıklık önlenir.
- Toplama işleminde fazla çıkan sayıdan kazandığımız “elde” miktarını bir sonraki işlemde koymayı kesinlikle unutmamalı ve işleme dahil etmeliyiz.
- Virgüllü sayılar, bir önceki açıklamada olduğu gibi virgülleri birbirinin altına denk gelecek şekilde yazılmalı böylece karışıklık ve işlem hatası önlenir.
Toplama İşlemi Günlük Hayatta Nerede Kullanılır?
Toplama işlemini öğreniyoruz, iyi hoş ve güzel ama niçin öğreniyoruz? Her öğrencinin, öğretmenine hayatında bir kez dahi olsa sorduğu o meşhur soruyu kendimize soralım. Toplama İşlemini Günlük Hayatta Nerde Kullanacağız? Sorunun cevabı çok basit: Her yerde! Toplama işlemini evde, sokakta, markette, eczanede, mutfakta, odanda, işte, tatilde, bankada ve ev ekonomisi gibi basit parasal problemlerde muhakkak kullanırız. Bu maddeleri şu şekilde listelersek daha anlaşılır olacaktır.
- Market alışverişinde sepetteki ürünlerimizin fiyatını hesaplarken, para üstünü kontrol ederken, aylık market alışverişimizi hesaplamaya çalışırken ve buna benzer parasal işlemlerimizde toplamayı kullanırız.
- Elbette bu işlemi okulda öğrendiğimiz için okulda sınavlarda kullanırız ancak o kadar basit bir cevap vermeyeceğim. Toplama işlemini sınav notlarımızın tamamını toplayarak karne ortalamamızı hesaplamaya çalışırken, devamsızlık günlerimizi hesaplarken, proje puanlarımızın ders notuna olan etkisini hesaplarken muhakkak kullanırız.
- Mutfakta yemek malzemesi için alınacak malzeme adedini hesaplarken, yemeklerin pişme süresini hesaplarken ve misafir hesabı yaparken muhakkak kullanırız.
- Beki bugün siz çocuklar kullanmazsınız ancak iş hayatında muhakkak kullanılan bir işlemdir toplama işlemi. Maaş ve mesai hesaplanırken, yıllık izin günleri hesaplanırken ve şirket ekonomisi hakkında çeşitli alanlarda toplama kullanılır.
- Tatile çıktığımız zaman kat etmemiz gereken yol mesafesini hesaplamaya çalışırken, tatil gününün miktarını belirlerken, konaklama süresi ve ücretini hesaplarken kullanırız.
- Elbette spor ve sağlıklı yaşamda kullandığımız olmuştur. Kilomuzu takip ederken, adım sayımızı hesaplarken ve kalori miktarını düşünürken kullanırız.
ve ve ve… Bu maddeler uzar gider. Ben size en basit haliyle toplama işlemini anlatmaya çalıştım fakat dahası sizi okurken sıkar, beni yazarken yorar. İyisi mi burada bırakalım ve sizin aklınıza takılan bir şey olursa yorumda yazın, ben sizin için cevaplamaya devam edeyim. Ne dersiniz?
Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf
Önerilen Yazılar: