Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı 82-83. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 12. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde II. Dünya Savaşı’nda Türkiye’nin İzlediği Dış Politika Stratejileri konusunun bulunduğu 12. Sınıf Çağdaş Türk Tarihi Ders Kitabı Sayfa 82-83 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
1. Polonya Sendromu kavramının kullanılmasının nedenleri neler olabilir?
Cevap: I. Dünya Savaşı’nda hem Rusya’nın hem de Almanya’nın Polonya’yı işgal etmesi “Polonya Sendromu” denmesine neden olmuştur.
2. Hitler-İnönü mektuplaşmasına dair metni araştırınız.
Cevap: Hitler İnönü’ye nazik bir üslup ile Alman askerlerinin sınırdan Bulgaristan’a gideceğini ve bu Türkiye tarafından bir tehdit olarak algılanmaması gerektiğini yazmıştır. Fakat mektupta açık bir şekilde Türk askerlerinin sınırı koruma gibi Alman askerlerini zorunlu bir durumda bırakmadıkça sıkıntı olmayacağını dile getirmiştir. İsmet İnönü cevap olarak kendisine gönderilen mektuptan memnun olduğunu ve mektubun sonunda v-belirtilen tehdit ifadesine karşılık Türk askerlerinin milli egemenliğimize olacak her saldırıya karşı koymaya hazır olduklarını belirtmiştir.
1. Metne göre Türk dış politikasının temel özellikleri neler olmuştur?
Cevap: Kendi çıkarları doğrultusunda bir dış politika izlemiştir.
2. Türk dış politikasının belirlenmesinde etkili olan faktörler nelerdir?
Cevap: Ekonomik gerekçeler, stratejik zorunluluk ve coğrafi yakınlık olmuştur.
3. Dönemin koşullarını dikkate alarak bu yıllarda takip edilen Türk dış politikası hakkındaki görüşlerinizi ifade ediniz
Cevap: Bu dönemde yaşanılan savaşlar, olaylar ile kendi çıkarları doğrultumsuda hareket etmesi akıllıca bir harekettir. Dış devletlerin düşmanlığı yerine bizim lehimize olacak her durumu değerlendirerek mantıklı olan yolları seçip bu yol doğrultusunda devletler ile işbirliği yapmamız Türkiye için doğru bir adımdır.
4. Bu dönemde Türkiye Cumhuriyeti’nin dış politikasını etkileyebilecek bir devlet adamı olsaydınız dönemin politikalarına müdahaleleriniz ne yönde olurdu? Tartışınız.
Cevap: Ben bu dönemde bir devlet adamı olsaydım ilk olarak yakın ve güçlü ülkelerin yanına çekilmeye ve bu devletler ile aramı iyi tutmaya uğraşırdım. Hem ekonomik hem de askeri açıdan ülkemizi güçlendirebilecek devletlerin yanında bulunurdum.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
I. Dünya Savaşı esnasında hem Almanya’nın hem de Rusya’nın aynı aynı Polonya’yı işgal etmesi ”Polonya Sendromu” olarak tarihe geçmiştir.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.