Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı 46-49. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 12. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde İki Dünya Savaşı Arasındaki Dönemde Dünyada Meydana Sosyokültürel ve Bilimsel Gelişmeler konusunun bulunduğu 12. Sınıf Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Sayfa 46-49 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Yukarıdaki metne göre yazarın dönemin sosyal ve ekonomik şartlarına dair tespitlerini tartışınız.
Cevap:
⇒ Tarımda çalışan işçilerin sanayi işçisi olması
⇒ İşsizlik oranı artmıştır
⇒ İş göçleri başlamıştır
⇒ İşçi maaşları azalmıştır.
⇒ Büyük topraklara sahip olan kişiler ucuz olan üretimler için küçük çiftlikleri yok etmişlerdir.
⇒ Endüstrileşme çiftlikleri yok etmiştir.
⇒ Alışveriş gereksiz harcamalara dönmüştür.
Orson Welles’in (Orsın Vels) 1938’de hazırladığı ve konu olarak “Dünyalar Savaşı”nı işlediği radyo programını araştırınız. Bu programdan yola çıkarak radyonun toplum üzerindeki etkisini yorumlayınız.
Cevap: Orson Welles 30 Ekim 1938 tarihinde cadılar bayramı öncesi bir radyo programı düzenler. Bu bir radyo tiyatrosudur. Burada ilk olarak konu çok ciddi işlenmektedir. Daha sonra programa biri bağlanır ve dünya marslıların istilasına uğradığı haberini verir. Bu olay ile programda polis sirenleri, bağlanılan muhabirler, patlayan bombalar gibi detaylar da olmuştur. İnsanlar bunu gerçek sanarak sokağa dökülürler. Bunun sonucunda Orson Welles’e insanları kandırdığı üzerine davalar açılıyor. Fakat bu programın başında bir radyo tiyatrosu olduğunu dile getirdiği için davayı kazanır.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Dönemin sosyal ve ekonomik sebeplerinin başında iş göçlerinin başlaması vardır. İşçi maaşları düşmüştür, işsizlik oranı artmıştır. Alışveriş esnasında gereksiz harcamalar çok fazla yapılmıştır.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.