Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı 13-15-17-19. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 12. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde 1. Ünite Hazırlık Çalışmaları konusu ile I. Dünya Savaşı’nın Siyasi ve Ekonomik Sonuçları konusunun bulunduğu 12. Sınıf Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Sayfa 13-15-17-19 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Bir savaş için “dünya savaşı” kavramı kullanılmasının nedenleri neler olabilir?
Cevap: Dünya’da varolan devletlerin belli taraflarda savaşa girmesi sonucu oluşan savaşa Dünya Savaşı denmiştir.
Rusya’da Çarlık rejiminin sona ermesi Türk dünyasını nasıl etkilemiş olabilir?
Cevap: Çarlık egemenliğinde olan Türklerin bu rejimin yıkılıp Sovyetlerin egemenliğine geçmesi ile daha çok baskı ve eziyet görmelerine sebebiyet vermiştir.
Sizce büyük devletler Orta Doğu ve Afrika’da manda yönetimlerini hangi amaçla kurmuşlardır?
Cevap: Bu yerlerin enerji kaynaklarını sömürmek amacı ile manda yönetimini kurmuşlardır. Bahaneleri ise Orta Doğu ve Afrika ülkelerinin geri kendini yönetemeyecek durumda olmasından dolayı onları yönetmek olduğunu savunmuşlardır.
Yukarıdaki görselde (Görsel 1.1) Sırp milliyetçisi Gavrilo Princip’in (Gavrilo Prinsip) Avusturya-Macaristan Veliahdı François Ferdinand’a (Fransua Ferdinant) düzenlediği suikast resmedilmiştir. Bu olay I. Dünya Savaşı’nı başlatan kıvılcım olmuştur. Bu suikast, dört yıl süren dünya savaşına tek başına neden olabilir mi?
Yukarıdaki soruya ilişkin düşüncelerinizi yazarak arkadaşlarınızla paylaşınız
Cevap: Bu olay sadece küçük bir nedendir. O zaman da devletlerin büyüme isteği, sömürgeciliği hedeflemeleri, siyasi sorunlar, ekonomik kazançlar üzerine yapılan bir savaştır.
Yukarıda I. Dünya Savaşı öncesi (Harita 1.1) ve sonrasını (Harita 1.2) gösteren haritalar verilmiştir. Birinci haritaya göre ikinci haritada meydana gelen siyasi farklılıkları değerlendiriniz.
Cevap: I. Dünya savaşından sonra Rusya SSCB’ye dönüşmüştür. Yeni devletler kurulmuştur. Osmanlı yıkılmış ve yerine Türkiye kurulmuştur.
1. Yukarıda politikalar ve bu politikaları uygulayan devletlerin karşılıklı olarak verildiği tabloda boş bırakılan yerlere doğru bilgileri yazınız
Cevap:
2. Konferansa hâkim olan düşünce tarzı dünyada kalıcı bir barış ortamı oluşturabilir mi? Tartışınız.
Cevap: Hayır oluşturmaz. Hiçbir devlet bu konferansta istediğine ulaşamamıştır. Bundan dolayı yeni bir savaş çıkması muhtemeldir.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Dünya üzerinde var olan birçok devletin aynı anda, farklı saflarda savaşa girmiş olması Dünya Savaşı olarak adlandırılır. Çünkü bütün dünya genele bakıldığında kendi çıkarları dahilinde hareket etmektedir.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.