Forum Sınıf: Ders Kitabı Cevapları ve Öğrenci Platformu
Anasayfa » Makaleler »
17 Ocak 2025, 21:48 - Furkan Yazdı

Bölme İşlemi

Çözüm Adımlarına Git

Dört Ana İşlemden Birisi: Bölme İşlemi

Bölme iÅŸlemi, matematiÄŸin temelini oluÅŸturan dört ana iÅŸlem(toplama, çıkarma, çarpma, bölme) arasında yer almaktadır. Ä°ÅŸlemin üç ana elemanı vardır. Bölünen, bölen ve bölüm vardır. Bunun haricinde sonucu etkilemeyen kalan bölümü de bulunmaktadır. Bir sayı bölünen kısmına yazılır ve bölüneni bölmesi istenilen sayıya bölen ismi verilir. Bölen‘in bölüneni bölmesi sonrası çıkan sonuca bölüm adı verilir.

Görsel Bölme İşlemi

Bölme işlemi, bir doğal sayının başka bir doğal sayıda kaç kez yer aldığını hesaplamak içinde kullanılmaktadır. Örneğin 30 fındığın olduğu bir kese kağıdında 6 fındık, toplam 5 kere yer almaktadır. Aynı şekilde 30, 6 eşit parçaya bölünmesi 5 sonucunu verecektir.

Kalanlı ve Kalansız Bölme

Bazı durumlarda bölme iÅŸlemi kalanlı sonuçlanabilir, bu durum kalanlı bölme olarak adlandırılabilir. Kalanlı bölmeyi en basit haliyle size tarif etmem gerekirse fındık örneÄŸinden devam edebiliriz. Bir kese kağıdında 30 fındık olduÄŸunu hayal edelim. Kese kağıdında 12 deÄŸerinin kaç defa olduÄŸunu hesaplamak için eÅŸit ÅŸekilde dağıtmayı deneyelim. 2 kere 12 fındık dizebiliriz ancak 3.’yü dizmeye çalıştığımızda elimizdeki fındıkların yetersiz olduÄŸunu fark edeceÄŸiz. Kese kağıdından 24 fındık çıkardıktan sonra 6 fındık kaldı. Ä°ÅŸte, eÅŸit olarak bölemediÄŸimiz zaman ayrı kalan bu kısma biz kalan diyoruz.

Bölme işlemi sırasında kalan olmaması için doğal sayıların rasyonel sayılar arasından seçilmesi çok önemlidir. Bu şekilde birbirine bölünebilen rasyonel sayılar kullanıldığı zaman kalansız bölmeye ulaşılabilmektedir.

Bölme İşlemi Nasıl Çözülür?

Bölme işlemi ilkokulda öğretilmeye başlanan matematiğin dört ana işleminden birisidir. Genellikle öğrencilere bir nesnenin eşit kısımlara bölünmesi ile öğretilir. Bu nesne bir şeker, bir kalem veya silgi gibi basit nesneler olabilir.

Bölme işlemini anlayabilmek için öncelikle bölme işleminin elemanlarını öğrenmen gerekir. Bunun için aşağıdaki resmi incele!

Bölme İşlemi Elemanları

Görsel 1: Basit Adımlı Bölme İşlemi

  • Bölünen: PaylaÅŸtırılacak sayıdır.
  • Bölen: Sayıyı kaç parçaya ayıracağımızı gösterir.
  • Bölüm: EÅŸit paylara düşen miktardır.
  • Kalan: PaylaÅŸtırıldıktan sonra artan miktardır. (Her zaman bölen sayısından küçük olmalıdır.)

Bölen hanesindeki sayıyı, bölüne hanesindeki rakamlara tek tek sığdırmaya çalışarak bölme iÅŸlemini basitçe yapmaya çalışabilirsiniz. ÖrneÄŸin Görsel 1’deki bölünen sayımız 20, bölen sayımız 5’tir. 5’i tek tek bölünendeki rakamlara sığdırmaya çalışacağız. 5 rakamı 2 rakamında (20’nin 2’si) var mı diye kontrol ediyoruz, hayır yok. Çünkü 5, 2 rakamından büyüktür. Bu nedenle bir sonraki basamaÄŸa geçerek 0’ı dahil ediyoruz ve 20’yi esas alırız. 5, 20’de var mı diye kontrol ediyoruz… Ve evet, var. Åžimdi ise kaç defa olduÄŸunu bulalım. 5, 20’nin içerisinde 4 kere geçmektedir, bu nedenle bölüm kısmına 4 yazarız.

Bölüm kısmına 4 yazdıktan sonra bölüm kısmı ile böleni çarparız ve bölünenden çıkarırız ve sonucu buluruz. Daha uzun sayıların olduğu bölme işlemlerinde daha uzun adımlar bulunmaktadır. Bunun için sayfada bulunan bölme işlemi robotunu kullanarak işlem adımlarını okuyabilirsin. Senin için özel olarak her işlem için, işlem adımlarını detaylıca anlattık.

Görsel Anlatımlı Bölme İşlemi

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Önerilen Yazılar:

Linkedin'de PaylaÅŸ

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.