Cevap Yaz
20 Ağustos 2024, 3:30 - Furkan Yazdı

Hacivat ve Karagöz Oyunu Konu Anlatımı – Nasıl Ortaya Çıktı?

Hacivat ve Karagöz

Hacivat Karagöz Oyunu Konu Anlatımı

Hacivat Karagöz Nedir?

Karagöz ve Hacivat çok eski yüzyıllara dayanan bir bölge oyunudur. Bu gölge oyunu tek bir kişi tarafınadn yönetilir ve karakterlerin sesini kendi sesini değiştirerek seslendirir. Hacivat ve Karagöz oyununda bol bol eğlence bulunurken izlerken düşündüren bir oyundur. Kısacası eğlendirirken öğreten bir oyundur. Oynatan kişi yazılı bir metne bağlı değil doğaçlama yaparak oyunu oynatır. Peki bu Karagöz ve Hacivat oyunu nasıl ortaya çıktı?

Karagöz ve Hacivat oyunu nasıl ortaya çıktı?

Rivayete göre Bursa’da Sultan Orhan zamanında bir cami yapımı esnasında Karagöz ve Hacivat işçi olarak çalışıyormuş. O kadar eğlenceli konuşmalar olurmuş ki çevresine toplanan diğer işçiler onları dinleyip seyretmekten işlerini yapamazmış. Bunu öğrenen Sultan Orhan, Karagöz ve Hacivat’. öldürtmüş. Bundan sonra da çok vicdan azabı çekmiş. Padişahın bu halini gören Şeyh Küşteri, bir perde kurdurup, yaptırdığı Karagöz ve Hacivat’ın tasvirlerini bu perdede oynatarak onların şakalarını oynatmış ve böylece padişahın vicdan azabını bir nebze de olsa hafifletmeye çalışmıştır.

Karagöz ve Hacivat Oyunun Özellikleri

  • Deriden yapılmış kahraman tasvirlerinin aydınlatılmış bir perdeye yansıtılması ve bu tasvirlerin karşılıklı konuşma bir tiyatrodur.
  • Karagöz oyununun oynatıldığı perde, Küşteri Meydanı olarak adlandınlır. Çünkü Karagöz oyununun kurucusu ve piri “Şeyh Küşteri”dir. Perde arkasında oynatan kişiye de Hayali, Hayalbaz ya da Karagözcü adı verilir.
  • Tanınmış Karagözcüler arasında Hayali Memduh, Hayali Küçük Ali, Nazif Bey gibi isimler yer alır. Oyunda tef çalan, yapan kişilerin şarkılarını söyleyen ve oyun esnasında Hayaliye yardımcı olan kişiye “yardak” adı verilir.
  • Yanlış anlamalardan, şive taklitlerinden doğan gülünç durumlar gözler önüne serilerek mizah yapılır. Oyunda, tekerlemelerin, soru cümlelerinin ve hayret ifadelerinin bulunması oyunu daha da ilgi çekici hale getirir.
  • Ana kahramanlar, Hacivat ve Karagöz’dür. Karagöz; dobra, okumamış, yoksul, samimi halk tipidir; halkın s törelerini ortaya koyar. Hacivat ise aydın, kalıptan kalıba girebilen, zeki bir tiptir; toplumdaki aydın kesimi temsil
  • Karagöz ve Hacivat dışında Osmanlı Devleti’nde yaşayan her kesimden insan (Rum, Laz, Arnavut vb.) oyunun
  • Karagöz oyunu ramazanlarda daha yoğun olmak üzere kahvehanelerde veya evlerde; doğum, sünnet, evlenme şenliklerde oynatılmıştır.
  • Karagöz oyununun en tanınmış olanları arasında Abdal Bekçi, Ağalık, Kanlı Nigar, Ters Evlenme, Bursalı Leyla vb. sayılabilir.
  • Karagöz oyununda yer alan diğer kişiler arasında Zenne (Karagöz oyunundaki kadın tipi), Çelebi (varlıklı ve mi Tiryaki (diyalogların en önemli yerinde uyuklamaya başlayan bir tip), Beberuhi (Altıkulaç unvanı da bulunan bir tip) yer alır. Bu kişilerden başka Zeybek, Külhanbeyi, Tuzsuz Deli Bekir, Türk, Yahudi, Arap, Acem gibi tipler de bulunur.

Karagöz ve Hacivat oyunu dört bölümden oluşmaktadır.

  1. Giriş (Mukaddime): Hacivat, semai okuyarak sahneye girer daha sonra “Of, hay, Hak!” diyerek gazelini söyler. sonra Karagöz sahneye gelir.
  2. Muhavere (Karşılıklı Konuşma): Hacivat ve Karagöz arasındaki konuşmaların olduğu bölümdür. Konuşmalar, konusuyla ilgili değildir. Nüktelerin yapıldığı, yanlış anlaşılmaların olduğu güldürü ögelerinin bulunduğu bir
  3. Fasıl (Asıl Bölüm-Oyun): Asıl konunun bulunduğu bölüm olup Karagöz ve Hacivat dışındaki tipler de sahneye özellikleriyle taklit yapıp karşılıklı konuşurlar. Olaylar çözülmez bir hal aldığında kabadayı vb. bir tip gelip olayı
  4. Bitiş: Karagöz ve Hacivat tartışır. Hacivat “Yıktın perdeyi, eyledin viran. Varayım sahibine haber vereyim hemen” der ve perdeyi terk eder. Karagöz de “Her ne kadar sürçülisan ettiysek affola.” der ve oyun biter.
Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın
Yorum Yaz

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.