Dilekçe: Bir isteği resmi bir kuruma bildirmek veya bir düzenlemeyi yapılmasını istemek için yazılan resmi yazışmadır. Üzerinde kurum adı, resmi yazı, adres, tarih ve imza bulunması zorunludur. Dilekçeler kişiye yazılamaz.
Dilekçeler Müdürlüğe, Başkanlığa, Amirliğe vb. kurumlara yazılabilir. Örneğin Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi idaresine bir dilekçe yazmak istiyorsunuz. Dilekçenin en üstünde “Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi Müdürlüğüne” yazılması gerekir. Konunun en aşağısında dilekçe örneği bulabilirsiniz.
Dilekçeyi biraz anlattıktan sonra yazarken hangi kurallara uymanız gerektiğini yazalım.
Dilekçe nasıl yazılır
Başlıklar: Kurumların adları metnin en üstüne yazılmaz, ortaya yazılır. Bu kurum adlarının tüm harfleri büyük harflerle yazılır. Kurum adının son tarafına gelecek bir şekilde il/ilçe yazılmalıdır.
İstek, şikayet ve öneri: Kişi yazıya başlamadan önce kendini resmi olarak tanıtır ve istek, şikayet ve öneriyi öz ve kısa bir şekilde yazar. Metnin en sonuna “Gereğini arz ederim, Gereğini arz ve rica ederim” tarzı bir saygı cümlesiyle metin sonlandırılır.
Tarih, imza, adı-soyadı: Dilekçe metninin sağ altına gelecek bir şekilde dilekçenin yazıldığı tarih yazılır hemen altına yazan kişinin imzası ve adı soyadı yazılmalıdır.
Adres: Dilekçeyi yazılan kurumun adresi dilekçe metninin sol altına atılır.
Ekler: Dilekçede ek olarak resim veya uzun bir resmi yazı verilmesi gerekiyorsa eklerin adları belirlenir ve dilekçenin en sol altına kaç taneyse 1,2,3 diye sıralanır ve adları yazılır.
Dilekçe kurallarını anladıysanız aşağıdaki örneğe bakarak veya aşağıdaki ekten indirerek inceleyin doğru bildiğinize emin olun.
Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz. Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf