6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 100-102-103-105-106. Cevapları GÜN Yayıncılık 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Bileşke Kuvvet konusunun yer aldığı 6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 100-102-103-105-106 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Görsel 3.5’te halat çekme oyunu oynayan çocukları görüyorsunuz. İki grup da birbirlerini kendi taraflarına çekemediği için mendil hareket etmeden durmaktadır. Bu durumun sebebi sizce ne olabilir? Gruplardan birine bir çocuk daha katılırsa son durum ne olabilir?
Cevap: Uygulanan kuvvetler eşit olduğu için mendil hareket etmemiştir. Gruplardan birine bir çocuk daha katılırsa halatın bir ucundaki kuvvet artarak mendil o gruba doğru hareket eder.
Görsel 3.6’da birinci gruptaki üç çocuk yerine bir yetişkin kişi oyuna katılmış ancak mendil yine hareketsiz bir şekilde durmaktadır. Yetişkinin uyguladığı kuvvet ile yerlerine geçtiği üç çocuğun uyguladığı kuvvet hakkında ne düşünüyorsunuz?
Cevap: Yetişkinin uyguladığı kuvvet ile üç çocuğun uyguladığı kuvvet eşittir. Bu nedenle mendil hareket etmez.
Siz de çevrenizi gözlemleyerek cisimler üzerine birden fazla kuvvetin etki ettiği durumlara örnekler bulunuz.
Cevap: Evimiz taşınırken beyaz eşyalar ve koltuklar üçer kişiyle taşınmasını örnek verebilirim.
Sonuca Varalım
Tahta blok hangi durumda hareket etti, hangi durumda hareket etmedi? Bu durumu nasıl açıklarsınız?
Cevap: Farklı kuvvetler uyguladığımızda hareket etti, Zıt yönlerde kuvvet uygulandığında eşit olduğu için hareket etmedi.
Tahta bloka farklı büyüklükte, zıt yönlü kuvvetler uyguladığınızda neler gözlemlediniz?
Cevap: Tahta blok daha yüksek olan kuvvete doğru hareket etti.
Tahta bloka aynı büyüklükte, zıt yönlü kuvvetler uyguladığınızda neler gözlemlediniz?
Cevap: Büyüklükleri aynı zıt yönde kuvvet uyguladığımızda hareket etmedi.
Her iki durumda bloka uygulanan kuvvetleri, ölçeklendirme ve oklar yardımıyla defterinize çizerek gösteriniz. Kuvvetlerin doğrultu ve yönlerini arkadaşlarınıza açıklayınız.
Cevap:
Tahta bloka aynı doğrultu ve yönde kuvvet uyguladığınızda ne gözlemlediniz?
Cevap: Tahta bloka aynı doğrultuda ve yönde kuvvet uyguladığımızda rahatça hareket ettiğini gözlemledim.
Siz de cisimlerin hareket özelliklerini gözlemleyerek dengelenmiş ve dengelenmemiş kuvvetlere örnekler bulunuz. Bulduğunuz örnekleri birbiriyle karşılaştırınız.
Cevap: Duvara sabitlenmiş dolap ve tabloları dengelenmiş kuvvet olarak örneklendirebiliriz. Dengelenmemiş kuvvete topun ilerlemesi, halat çekme oyununu örnek verebiliriz. Bir kuvvetin dengelenip dengelenmemiş olması bileşke kuvvete bağlıdır.
1. Net Kuvveti Bulalım
Aşağıdaki kutucuklara etki eden net kuvvetlerin büyüklüğünü bulunuz. Bulduğunuz bu bileşke kuvveti, 1 cm 1 N’ı gösterecek şekilde ölçeklendirerek çiziniz.
Cevap:
Aşağıdaki cisimlerin üzerine etki eden kuvvetler gösterilmiştir. Bu cisimlerin hangi kuvvetlerin etkisi altında olduğunu örnekteki gibi eşleştirerek gösteriniz.
Cevap:
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.