7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 60-61-62-63-64-65-67. Sayfa Cevapları Yıldırım Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Osmanlı Devleti’nde Fetihler konular arasında bulunan ve içerisinde 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 60-61-62-63-64-65-67 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
II. Mehmed tahta çıktıktan hemen sonra neden İstanbul’u fethetmek istemiş olabilir?
Cevap: II. Mehmed gücünü ispatlayabilmek, ilerleyen yıllarda yapacağı seferler sırasında arkasında sorun bırakmamak ve Osmanlı’nın toprak bütünlüğünü sağlayabilmek için fethetmek istemiş olabilir.
İstanbul’un fethedilmesinin Osmanlı Devleti ekonomisine katkıları neler olabilir?
Cevap: İstanbul’u ele geçirerek İpek Yolu’nun son basamağını ele geçirmiş olacaktır. Ayrıca boğazları kontrol ederek geçen gemilerdne vergi almaya başlayarak ekonomisine katkı sağlamış olabilir.
Sizce topların kullanılmasının İstanbul’un fethindeki önemi nedir?
Cevap: Tarihin görmediği büyüklükte ve güçte surları yıkabilmek için tarihin görmediği büyük bir top yapmak fethin başarıya ulaşması için gerekliydi.
İstanbul’un fethinin Türk ve dünya tarihi bakımından önemi nedir?
Cevap: İstanbul’un fethi ile beraber Türk ve dünyada Osmanlı Devleti’nin mutlak hakimiyeti kabul edilmiştir. Osmanlı Devleti’nin teknolojik bir devrim ile savaş tekniğini geliştirmesi özellikle Avrupa devletlerini paniğe sokmuştur.
Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’un imarına önem vermesinin sebepleri neler olabilir?
Cevap: Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u dünyanın bir incisi olarak gördüğünden dolayı bu topraklara yapılacak imar çalışmalarının çok hassas ve değerli olmasını düşündüğünden dolayıdır.
Sizce İstanbul’un fethinin Osmanlı ekonomisine katkısı ne olmuştur?
Cevap: İstanbul’un fethedilmesiyle boğazların kontrolü ele geçirilmiş böylece boğazdan geçen gemilerden vergi alınmıştır. Ayrıca ipek yolunun kontrolü altına girmesi, buradan Avrupa’ya giden tüccarların merkez noktası olması ekonomisine büyük ölçüde katkı sağlamıştır.
Aşağıdaki balık kılçığı diyagramında İstanbul’un fethinin bazı siyasi, dinî, stratejik, ekonomik nedenleri verilmiştir. Diyagramda eksik bırakılan nedenleri uygun şekilde doldurunuz.
Sizce Fatih Sultan Mehmed’in Karadeniz’de egemenlik sağlamasının devlete yararları nelerdir?
Cevap: Karadeniz’in Türk gölü haline gelmesi, Karadeniz’de ticaretin ve ulaşımın güvenli hale gelmesini sağlamıştır. Ticaret ve ulaşımın güvenliğinin kolaylaşması ekonomik kalkınmaya katkı sağlar.
Aşağıda Mısır’ın fethinin bazı sonuçlarına yer verilmiştir. Bu sonuçların hangi alanla (siyasi, dinî, ekonomik) ilgili olduğunu başlarındaki noktalı yerlere yazınız.
__Ekonomik__ Baharat Yolu, Osmanlı Devleti’nin hâkimiyetine girdi.
__Dinî__ Osmanlı padişahları İslam halifesi ünvanı aldılar.
__Siyasi__ Mısır, Osmanlı Devleti’nin hâkimiyetine girdi.
Sizce Macaristan İmparatorluğu’nun başkenti Budin’in Osmanlı Devleti’nin egemenliğine girmesinin Osmanlı ekonomisi açısından önemi nedir?
Cevap: Osmanlı Devleti’nin Avrupa’nın tam ortasında bulunması buradaki tüm devletlerle ticaret ağını genişletmesine olanak sağlamış olmalıdır. Osmanlı Devleti hakimiyeti altında artık daha geniş topraklar bulunması kendi sınırları içerisinde hem daha fazla ticaretin yapılması hemde daha güvenli halde ticaretin sürdürülebilmesini sağlar.
Piri Reis’in o dönemde dünya haritasını çizmesi, Kitab-ı Bahriye kitabını yazmasından yola çıkılarak Osmanlı denizciliği hakkında neler söylenebilir?
Cevap: Osmanlı Devleti, Karadeniz ve Akdeniz’i bir göl haline getirerek denizcilik alanında karada olduğu gibi çok başarılı bir politika izlediğini yalnızca savaşmakla kalmayarak haritacılık faaliyetlerini de yürüttüğünü söyleyebiliriz.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.