Cevap Yaz
21 Ekim 2024, 18:08 - Saniye Yazdı

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 20-21-24-25-26-28-29-30-31-32-33 Cevapları MEB Yayınları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 20-21-24-25-26-28-29-30- 31-32-33 Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 5. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Kültürel Zenginliklerin Birlikte Yaşama Katkısı konusunun bulunduğu 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 20-21-24-25-26-28-29-30- 31-32-33 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 20-21-24-25-26-28-29-30-31-32-33 Cevapları MEB Yayınları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 20-21-24-25-26-28-29-30-31-32-33 Cevapları MEB Yayınları

5.Sınıf MEB Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 20-21-22-24-25-26-28-29-30- 31-32-33 Sayfa Cevapları Kültürel Zenginliklerin Birlikte Yaşama Katkısı

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 20 Cevapları MEB Yayıncılık

KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİN BİRLİKTE YAŞAMA KATKISI

Görsel 1.4’te Türk kültürünü yansıtan hangi örneklere yer verilmiştir? Söyleyiniz.
Cevap: Türk kültürümüzün, içeceği olan kahveye, Halk oyunlarına ve semazenlerine yer verilmiştir.


Aşağıda (kültür) kavramının çağrıştırdığı kelimelere dair resfebe örnekleri verilmiştir. Verilen resfebeleri inceleyiniz ve kültür ögelerini yazınız.
Cevap:

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 20 Cevapları MEB Yayıncılık

 

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 21 Cevapları MEB Yayıncılık

KEŞFEDELİM

Çevremizde kendi kültürümüzden farklı bir dil, kıyafet, yemek gibi kültürel ögelere sahip olan insanlar veya toplumlarla karşılaşabiliriz. Karşılaştığınız farklı kültürel özelliklere ilişkin durumlarla ilgili aşağıdaki tabloyu doldurunuz.
Cevap: 

Karşılaştığım durum veya yer : Tarihi yerleri gezerken, dışarıdan gelen farklı kültürde insanları gördüm.

Karşılaştığım kültürün dikkatimi çeken özelliği : Hepsinin birbirine benzemesi ve farklı dil konuşmalarıydı. Selam verme şekilleri bile farklıydı.

Bu sırada hissettiklerim: Çok şaşırmış ve heyecanlanmıştım.

Farklı kültürlere karşı düşüncelerim: Farklı kültürlerin olması ve keşfetmemiz çok güzeldi. Uyum içinde olmaya çalışmaları ve dışlanmamaları çok önemli.


Türk kültürünü ve âdetlerini yansıtan, kuşaktan kuşağa aktarılan çeşitli geleneksel çocuk oyunlarımız vardır. Geleneksel oyunlarımız ile ilgili verilen kaynakları inceleyiniz ve tabloyu doldurunuz.
Cevap: 

  • Bildiğiniz geleneksel çocuk oyunlarının isimlerini yazınız.
    Sek sek, mendil kapmaca ve yakan top bildiğim geleneksel çocuk oyunlarındandır.
  • Oynadığınız geleneksel çocuk oyunlarının isimlerini yazınız.
    Mendil kapmaca ve yakan top oynuyorum.
  • Farklı kültürlerde aynı oyunların yer alması size ne ifade ediyor?
    Oyunların her kültürde aynı olması evrenselliği ifade eder. Çocukların eğlenmek için bir sınır tanımadığını anlayabiliriz.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 24 Cevapları MEB Yayıncılık

Haber başlıklarında verilen iki devlet için önemli günlerin birlikte kutlanmasının sebebi neler olabilir? Düşüncelerinizi söyleyiniz.
Cevap: Her iki devlet arasında da dostluk olduğu ve kuruluşlarının sevincini paylaşabildiklerinden dolayı olabilir. KKTC’de içinde binlerce Türk vatandaşı ile doludur.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 25 Cevapları MEB Yayıncılık

Verilen bilgilerden yola çıkarak ülkemiz ile KKTC arasındaki tarihi ve kültürel bağları vurgulayacak slogan cümleler yazınız.
Cevap:

  • Türkiye demek, KKTC demektir.
  • Gelenekler ve görenekler bir iken güzeldir.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 26 Cevapları MEB Yayıncılık

Verilen video, görseller ile konuşma metinlerine göre kültürümüze ve diğer kültürlere ait sanat, müzik, yemek, giyim, kutlama, gelenek ve göreneklere ait örnekleri sınıflandırma tablosuna yazınız.
Cevap: 

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 26 Cevapları MEB Yayıncılık


Kültürel mirasımızı tanımak ve bunların gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak neden
önemlidir? Tartışınız.
Cevap: Kültürel mirasımızı tanımak ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak, şimdi ve sonrasındaki toplumun bir arada olması için önemlidir. Eğer kültürümüze sahip çıkarsak farklı evrenselliğimizin de sonsuz olmasını sağlamış oluruz.


Ülkemizin kültürel özelliklerini, KKTC’nin ve farklı ülkelerin kültürel özellikleri ile karşılaştırarak benzerlik ve farklılıklarını yazınız.
Cevap:

Benzerlikler: Müzik aletleri ve sanat konusunda benzerliklerimiz vardır.

Farklılıklar: Gelenek ve görenekler ve kıyafetler farklılıklarımızdandır.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 28 Cevapları MEB Yayıncılık

Haber A, B, C, Ç ve D’de verilen bilgilere göre farklı kültürel özelliklere sahip insanların bir araya gelmesini gerektiren durumlar neler olmuştur? Diyagrama yazınız.
Cevap:

A : Farklı ülkelerden öğrencilerin olması

B : Turistlik ve gezi için gelenlerin olması

C : İş olanaklarından dolayı gelen veya gidenler

Ç : Evlilik ve aile durumlarından dolayı

D : Spor ve farklı etkinliklerden dolayı

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 29 Cevapları MEB Yayıncılık

Herhangi bir nedenle ülkesinden ayrılmak zorunda kalan bir arkadaşınızın olduğunu düşününüz. Uyum sürecinde arkadaşınıza destek olmak için neler yapabilirsiniz? Düşüncelerinizi söyleyiniz.
Cevap: Onun oradaki arkadaşlarının da olacağını, orada farklı farklı yerler ve yiyecekler deneyeceği için şanlı olduğunu düşündürerek destek olabilirim.


Kültürel özelliklere saygı duymanın önemi ve birlikte yaşamaya etkisini açıklayan bir metin yazınız.
Cevap: Fraklı ülkelerden gelen insanlara saygı duymalıyız. Farklı kültürleri ve gelenekleri vardır. Bizim gelenek ve göreneklerimize, kültürümüze uygun olmayabilirler. Onları bu konuda dışlamamalıyız. Birlik içinde birbirimize saygı duyarak yaşamalıyız. Bu bizim evrensel ve toplumumuzun düzeni açısından çok önemlidir.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 30 Cevapları MEB Yayıncılık

UYGULAYALIM

Senaryo 1

Ankara’da bulunan Avusturya Büyükelçiliğine çalışmak üzere gelen Peter ve Anna, oğulları Stefan’ı (Sıtefın) elçiliğe yakın bir okula kaydettirmiştir. Stefan; doğup büyüdüğü evi, okulu ve arkadaşlarını geride bırakmak zorunda kalmıştır. Yeni bir kültür ve bilmediği bir dille karşılaşan Stefan, kendisini ifade etmekte zorlanmıştır. Ancak babası, kültürel zenginliklerin paylaşma ve bütünleşme ortamı sağlayıp milletler arasındaki ön yargıları ortadan kaldırdığını,
insanların birbirine saygı duyduğu bir ortam oluşturduğunu Stefan’a anlatmıştır. Bunun bilincinde olan Stefan, edindiği yeni arkadaşları ile etkileşim içinde bulunarak Türkçeyi ve Türk
kültürünü öğrenmeye çalışmaktadır. Ayrıca Stefan, arkadaşlarıyla kültürümüzü yansıtan gelenek ve görenekleri arkadaşlarıyla beraber yerine getirmek istemiştir. Türk kültürüne uyum sağlamıştır.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 31 Cevapları MEB Yayıncılık

Senaryo 2

İstanbul doğumlu yetenekli bir sporcu, küçük yaşta başladığı futbol kariyerine yeni bir sayfa ekleyerek İspanya’nın büyük bir futbol takımına transfer oldu. Genç yetenek, bu transfer ile Türkiye’den yurt dışına giden en genç sporculardan biri oldu. Yabancı olduğu bir kültür ve ülkede futbolun sosyal hayata uyum sağlamasına katkıda bulunduğunu dile getiren genç futbolcu, İspanya futboluna renk kattı. Genç sporcu futbol sayesinde farklı ülkelerden sporcuların bir araya geldiğini, kaynaştığını söyledi. Bir Türk olarak İspanya’da top koşturan futbolcu hem İspanya hem de Türk kültürünün temsilcisi oldu. Futbolun saygı, nezaket, anlayış gibi olumlu duyguları geliştirdiğini ve ön yargıları da ortadan kaldırdığını söyleyen futbolcu, futbol sayesinde paylaşımcılığın ve farklı ülkeden farklı kültürlü insanlarında bir arada yaşayabileceğini anlamıştır.


Senaryo 3

Sevgili Arkadaşlar, insanlar kültürel çeşitliliği bir zenginlik olarak görüp huzur ve mutluluk
içinde yaşamalıdır. Sosyal bilgiler dersinde bize farklı gelen, bazen de kültürümüzle benzer
özellikler taşıyan kültürlerin farkına varırız. Kültürel zenginlikler bizleri geliştirir ve büyütür.
Kültürel zenginlikleri tanımak ve onlara saygı duymak, birlikte yaşayabilmek birçok kültür ve medeniyete ev sahipliği yapmış Anadolu topraklarının bize bıraktığı önemli bir mirastır. Her kültür, kendi içinde çok kıymetli ve özel parçalar barındırır. Önemli olan bu farklılıkları yargılamadan, kendi kültürümüzle kıyaslamadan, eleştirmeden birlikte yaşayabilmektir. Farklılıkları olduğu için insanları yargılarsak huzur içince yaşayamayız.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 32 Cevapları MEB Yayıncılık

DEĞERLENDİRELİM

Aşağıdaki bulmacayı çözünüz.
Cevap:

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 32 Cevapları MEB Yayıncılık

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 33 Cevapları MEB Yayıncılık

Aşağıdaki metinleri okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

  • Birçok kültürün bir arada olması neden aşureye benzetilmektedir? Yazınız.
    Cevap: Çeşit çeşit kuruyemiş ve meyve ile yapılması, bir çok kültürün ve çeşit çeşit insanların olmasından dolayı aşureye benzetilmiştir.

  • Milletlerin kültürel özelliklerinden biri olan selamlaşmanın birlikte yaşamaya katkıları neler olabilir? Yazınız.
    Cevap: Selam vermek insanlar arasında samimiyeti ve saygıyı göstermektedir. Selam vermek toplum arasındaki birlik ve beraberliği arttırmaktadır.
Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.