12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı 225-230-231-236. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 12. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde 1960 Sonrasında Türk Dış Politikası konusunun yer aldığı 12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 225-230-231-236 Cevapları konusunu paylaşmış bulunuyoruz. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Grafik bilgiden yararlanarak İran-Irak Savaşı’nın sebepleri ve gelişimi konulu kısa bir metin yazınız
Cevap: İran-Irak savaşları su yolu anlaşmazlıklarından ışık göstermeye başlamıştır. Bu anlaşmazlık Saddam Hüseyin ile İran Şahı Pehlevi arazında imzalanmış Cezayir Antlaşması ile orta yol bulunmuştur. Belli bir zaman sonra İran’da yaşanmış olan rejim değişikliği nedeniyle gerginlik tekrar başlamıştır. 1980 yılında Saddam Hüseyin savaşı başlatmıştır. Savaş 8 yıl sürmüş ve BMGK ile sona ermiştir.
1960 sonrasında Türkiye ile Yunanistan arasında sorunlar yaşanmasının sebepleri neler olabilir?
Cevap: Kıbrıs adasında Türklere yapılan saldırılar sebep olmuştur.
Metinde geçen “Uykulu Türk mahallesi, sürekli kabusların yaşandığı karabasanlara gömüldü.” sözünden hareketle Kıbrıs anlaşmazlığının Türk toplumu üzerindeki etkilerini açıklayınız.
Cevap: Kıbrıs’ta yaşayan Türkler yattıkları yerlerde huzurlu olamamışlar sürekli baskınlar olmuş işkence görmüşlerdir. Bundan dolayı hayatları kabus gibi olmuştur.
1. Türkiye’nin Kıbrıs politikasını açıklayınız.
Cevap: Kıbrıs’ın Türkiye’de kalması gerektiği ve geçmişteki durumu ne ise o şekilde korunmalıdır.
2. Rumların Kıbrıs konusundaki yaklaşımları nelerdir?
Cevap: Rumlar, Kıbrıs’ın Türkiye’den ayrılıp kendine bağlanmasını istemektedir.
3. Kıbrıs Barış Harekâtı’nın Kıbrıs ve Türkiye’deki yankılarını açıklayınız
Cevap: Kıbrıs’ta bulunan Rumlar arasında Türklerin işgali olarak yankı uyandırmıştır. Türkiye’de harekat Kıbrıs Türklerini için bir mücadele bir kurtuluş olarak görülmüştür.
1. Terör örgütleri amaçlarına ulaşmak için hangi yöntemleri kullanmaktadır?
Cevap: Öğrencileri kullanarak dergi, broşür, gazeteler yayınlamış; toplantı, konferans, seminer ve yürüyüşler düzenlemişlerdir. Eylem gerçekleştirmek istedikleri ülkelerde, kendi üyelerini riske atmamak için ülkede güvenli bir nokta oluşturmayı amaçlamış eğer bu mümkün değilse eylem öncesinde ülkeye sokup eylem sonrası hızlıca çıkararak üyelerini kurtarmayı aynı zaman da yapmak istediği eylemi gerçekleştirmeyi hedeflemişlerdir.
2. Devlet, terör eylemlerinin önlenmesi için neler yapabilir?
Cevap: Güvenlik önlemleri arttırabilir. Şehir, ülke giriş çıkışları düzenli ve teçhizatlı bir şekilde kontrol edilmelidir. Merkez, okul, AVM gibi alanlarda ekip bulundurulmalıdır.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.