10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı 244-249-252-254-259. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 10. sınıf lise öğrencilerinin lise hayatında çokça ihtiyaç duyabileceği dersler arasında bulunan ve içerisinde Afetlerin Dağılışı ve Etkileri konusunun bulunduğu 10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 244-249-252-254-259 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Medya haberlerinde veya günlük yaşamımızda bazen çok yakınımızdaki bir yerden bazen de adını bile duymadığımız yerlerden gelen afet haberleriyle sık sık karşılaşmaktayız. Dünyanın farklı bölgelerinde hemen hemen her gün farklı bir afet türü meydana gelmektedir. Bu afetler de birçok olumsuz etkiye neden olmaktadır.
1. Görsel veya yazılı basında hangi afet türlerinin haberleri daha fazla yer almaktadır?
Cevap: Görsel ve yazılı basınlarda şuan gündemde olan deprem ve sel felaketleri yer almaktadır. Ülkelerin bir çoğunda sıklıkla depremler olmaktadır. Beraberinde bol yağışla ve fırtınayla beraber sel felaketleri yaşanmaktadır.
2. Geçmiş bilgilerinize göre dünya üzerinde ne tür yerlerde depremler ve volkanik püskürmeler daha sık görülmektedir?
Cevap: Deprem ve volkanik püskürmeler Pasifik havzasında ve Japonya’da daha sık görülmektedir.
Aşağıda, dünyada 2000-2020 yılları arasında yaşanan afetlerle ilgili grafikler verilmiştir.
1. En çok yaşanan afet türleri hangileridir?
Cevap: Teknolojik afetler, sel ve taşkınlar en çok yaşanan afetlerdir.
2. En çok can kaybı yaşanan afet türleri hangileridir?
Cevap: En çok can kaybı yaşanan afetler deprem ve tsunamidir.
3. Afet türlerinin gerçekleşme sayıları ile neden oldukları can kaybı arasında büyük farklar bulunmasının sebeplerini açıklayınız.
Cevap: Deprem ve tsunaminin çok olmaması ama olduğunda çok can kaybı olması enerjisine bağlıdır. Faylarda yıllarca biriken enerji fayların kırılmasıyla çok büyük depremlere yol açmaktadır. Deprem her zaman olmadığı için gerçekleşme sayısı düşüktür. Olduğu zamanda çok büyük olduğundan can kayıpları çok olmaktadır.
Dünyada en çok meydana gelen afet olan sellerin ve taşkınların sayısını ve zararlarını azaltmak için ne tür çalışmalar yapılabilir?
Cevap: Ormanlık ve ağaçlık alanların tahrip edilmemesi ve yok edilmemesi gereklidir. Dere yatağı ve akarsuların üzerlerine yerleşim alanları yapılmamalıdır. Alt yapı güçlendirmesi yapılmalıdır.
Görselleri verilen afet türlerinin, haritadaki numaralanmış alanlardan hangilerinde meydana gelme ihtimalinin yüksek olduğunu belirleyiniz ve görsellerin altına yazınız.
Cevap:
Türkiye’de kütle hareketlerinin hem sayısının hem de etkilerinin fazla olmasının sebeplerini tartışınız.
Cevap: Türkiye’de belli bölgelerde kütle hareketleri fazla olması eğimin ve yağışların fazla olmasından kaynaklıdır. Özellikle Karadeniz bölgesinde yağış çok fazla olduğundan ve toprakların kaymasından sıkla kütle hareketleri olmaktadır.
Aşağıda Türkiye Deprem Riski Haritası verilmiştir.
1. Haritadan deprem riski en yüksek olan illeri ve deprem riski en düşük olan illeri tespit ediniz.
Cevap: Bingöl ve Muş en yüksek illerdir. En düşük Konya, Karaman, Mersin, Nevşehir ve Aksaray’dır.
2. Yaşadığınız yerin deprem riski durumunu belirleyiniz.
Cevap: Yaşadığım yer Marmara Bölgesinde. Burada deprem riski çok yüksektir.
Haritada verilen illerde yaşanma olasılığı fazla olan afet türlerinin neler olduğunu aşağıdaki tabloda verilen alana yazınız.
Cevap:
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.