10. Sınıf Tarih Ders Kitabı 127-128-129-132-133-134. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinmde 10. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde İstanbul’un Fethi ve Fethin Sonuçları konusunun bulunduğu 10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 127-128-129-132-133-134 Cevapları konusunu cevapladık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
1453-1520 yılları arasında yaşanan gelişmeleri göz önünde bulundurarak Osmanlı Devleti’nin siyasi, askerî ve ekonomik gücü hakkında çıkarımlarda bulununuz.
Cevap: 1453 yılında İstanbul’un fethi ile üstünlüğü elimize alarak siyasi olarak güç haline geldik. Bu dönemin padişahı Fatih Sultan Mehmet, Trabzon Rum İmparatorluğunu, Bora Yarımadasını ve Balkanlar üzerindeki birçok prensliği hakimiyeti altına almıştır. Ancak Fatihten sonra gelen II. Bayezid iç karışıklıklar nedeni ile yükselme dönemindeki duraklama dönemi olarak adlandırılır. Bayezid’den sonra Yavuz Sultan Selim Anadolu’nun tamamını Orta Doğu’nun neredeyse tamamını ele geçirmiş, Halifeliği kazanmış ve İmparatorluğun sınırlarını yedi kart arttırarak Osmanlı’yı dünya çapında siyasi, askeri ve ekonomik olarak süper güç haline getirmiştir.
İstanbul için farklı isimlerin kullanılmasının sebepleri neler olabilir? Yazınız.
Cevap: İstanbul’a farklı isimler verilmesinin nedeni her med4eniyet kendine ait isimler kullanmasıdır.
İstanbul’un fethedilmek istenmesinin dinî, siyasi ve ekonomik birçok sebebinin olması İstanbul’un hangi özelliğinden kaynaklanmaktadır? Yazınız.
Cevap: İstanbul birçok medeniyeti barındırmış olan bir şehirdir. Tarihte birçok medeniyet burada yaşadığı için siyasi, dini ve ekonomik açıdan çeşitlilik göstermektedir.
İstanbul’un Fethi sürecinde Osmanlı Devleti’nin kuşatma hazırlıkları ve askerî gücü hakkında neler söylenebilir? Yazınız.
Cevap: İstanbul’un fethi öncesinde düşmana gelecek olan yardımları önlemek adına Rumeli Hisarı’nın karşısına Anadolu Hisarı inşa edilmiş ve boğazlar kontrol altına alınmıştır. Bunun yanında güçlü toplar döktürülmüş, kuleler inşa edilmiş, ordu içerisinde çeşitli düzenlemeler yaparak savaşa hazırlanmıştır.
Fatih Dönemi’nde hangi devletlerin teşkilat yapısından etkilenilerek yeni devlet teşkilatı oluşturulmaya çalışıldığı hakkında araştırma yaparak elde ettiğiniz bilgilerle bir metin yazınız. Yazdığınız metni sınıf ortamında paylaşınız.
Cevap: Fatih Sultan Mehmet en çok Bizans’ın devlet yönetimi anlayışından etkilenmiştir.
Fatih Sultan Mehmet, fetihten sonra azalan İstanbul nüfusunu neden artırmak istemiştir? Yazınız
Cevap: İstanbul’da fazlalık oluşturarak çoğunluk yaratıp başkenti yeniden kalkındırmayı amaçlamıştır.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.