8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 128-132-133-134-135. Sayfa Cevapları Hecce Yayıncılık 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 8. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Duatepe konusunun yer aldığı 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 128-132-133-134-135 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Millî Mücadele yıllarında yaşananlarla ilgili neler biliyorsunuz? Bilgilerinizi arkadaşlarınızla
Cevap: Milli Mücadele, Atatürk’ün gizlice bir vapura binip Samsun’a gitmesiyle başlamıştır. Atatürk Samsun’dan başlayarak Amasya, Erzurum, Sivas, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde çeşitli mitingler, kongreler ve genelgeler hazırlayarak Anadolu halkını düşmana karşı mücadeleye davet etmiştir.
Milli Mücadele’nin başlamasından bir süre sonra Meclisin kurulmasında önemli katkılarda bulunmuş ve mecliste başkanlık yaparak bir yönetim sistemi kurmuştur. Daha sonrasında meclisin kendisine verdiği başkumandanlık yetkisiyle düzenli ordular kurmuş ve yurttaki başta Yunan işgalciler olmak üzere tüm işgalcilerle savaşmıştır. Bu savaşları Dumlupınar Meydan Muharebesi, Sakarya Meydan Muharebesi, Kütahya – Eskişehir savaşları örnek gösterilebilir.
Aşağıda okuduğunuz metinde geçen bazı kelimelerin anlamları verilmiştir. Anlamları verilen bu kelimelerin geçtiği cümleleri belirleyiniz ve siz de bu kelimelerle kendi cümlelerinizi oluşturunuz.
Cevap:
Kelime: Izdırap
Anlamı: Keder.
Cümlem: Ordunun ızdırap içinde olması onu içten içe karamsarlığa soktu.
Kelime: Kumandan
Anlamı: Komutan.
Cümlem: Tüm kumandanları çadırıına çağırıp toplantı yaptı.
Kelime: Esaret
Anlamı: Tutsaklık.
Cümlem: Buldukları subay bir yıl boyunca esaret altında kaldı.
Kelime: Türbe
Anlamı: Genellikle ünlü bir kimse için yaptırılan ve içinde o kimsenin mezarı bulunan yapı.
Cümlem: Yanından geçtiğimiz türbenin sahibi bilinmiyordu.
Kelime: Harabe
Anlamı: Yıkılmış veya yıkılmaya yüz tutmuş yapı.
Cümlem: Deprem sonrası kullanılmayan köydeki evler harabeye dönmüştü.
Kelime: Süvari
Anlamı: Atlı.
Cümlem: Bir grup süvari gözlem için karargahtan ayrıldı.
Kelime: Miğfer
Anlamı: Savaşçıların veya itfaiyecilerin başlarına giydikleri demir başlık.
Cümlem: Herkes miğferini giyerken o kendinden emin şekilde çıplak kafa çıktı.
Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.
1. Metinde anlatılan savaş hangi cephede ve ne zaman gerçekleşmiştir?
Cevap: Metinde anlatılan savaş Sakarya Meydan Muharebesi’nde, batı cephesinde ve Kurtuluş Savaşı zamanında yani 1921 yıllarında gerçekleşmiştir.
2. Duatepe neden önemli bir tepedir?
Cevap: Duatepe, Atatürk’ün attan düşüp kaburga kemiklerini kırdıktan sonra bile tedaviyi reddedip mücadeleye devam etmesiyle orduya moral kazandırdığı çok önemli bir tepedir. Sakarya Meydan Muharebesi’nin önemli bir kısmı buradan kontrol edilmiştir.
3. Metinde öne çıkan bazı komutanlar ve birlikler hangileridir?
Cevap: Kazım Karabekir, Başkumandan Mustafa Kemal, İsmet Paşa ve Fevzi Paşa komutanlar ve bu komutanlara bağlı tümenler öne çıkmaktadır.
4. Metinde Türk ordusunun o dönemdeki imkânları hakkında bilgi var mı?
Cevap: Türk ordusu hakkında çok detaylı bilgi bulunmuyor. Türk ordusunun iman ordusu olduğundan söz edilmiştir.
5. Metinde Türk askerinin kahramanlık ve fedakârlıkları nasıl vurgulanmıştır?
Cevap: Metinde Türk askerinin canını dişine takarak düşmanla mücadele ettiğinden söz edilmiştir.
Okuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini aşağıya yazınız.
Cevap:
Metnin Konusu: Duatepe’nin düşman elinden kurtarılması.
Metnin Ana Fikri: Kurtuluş Savaşı’nın birlik, beraberlik ve fedakarlıklar sayesinde kazanıldığı.
Okuduğunuz metnin aşağıdaki bölümlerinde kullanılan anlatım biçimlerini yanlarına yazınız.
Cevap:
Yukarıdaki örnekten yararlanarak okuduğunuz metinde benzetme içeren cümleleri tespit ederek aşağıya yazınız.
Cevap:
Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Cümlelerden herhangi bir eylemin yapıldığını ya da yargının gerçekleştiğini belirtenlerin yanına “olumlu cümle”, eylemin yapılmadığını, sözü edilen yargının bulunmadığını, gerçekleşmediğini anlatan cümlenin yanına “olumsuz cümle” yazınız.
Cevap:
Sınıfınızda “Millî Mücadele yıllarında yaşananlar” konulu bir tartışma yapınız. Tartışma sırasında düşüncelerinizi ifade ederken arkadaşlarınıza karşı saygı ve anlayış içerisinde olmaya, onların sözünü kesmemeye, konu dışına çıkmadan konuşmaya özen gösteriniz. Tartışmanın ardından aşağıda verilen değerlendirme formunu doldurunuz.
Cevap:
Milli Mücadele, Atatürk’ün gizlice bir vapura binip Samsun’a gitmesiyle başlamıştır. Atatürk Samsun’dan başlayarak Amasya, Erzurum, Sivas, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde çeşitli mitingler, kongreler ve genelgeler hazırlayarak Anadolu halkını düşmana karşı mücadeleye davet etmiştir.
Milli Mücadele’nin başlamasından bir süre sonra Meclisin kurulmasında önemli katkılarda bulunmuş ve mecliste başkanlık yaparak bir yönetim sistemi kurmuştur. Daha sonrasında meclisin kendisine verdiği başkumandanlık yetkisiyle düzenli ordular kurmuş ve yurttaki başta Yunan işgalciler olmak üzere tüm işgalcilerle savaşmıştır. Bu savaşları Dumlupınar Meydan Muharebesi, Sakarya Meydan Muharebesi, Kütahya – Eskişehir savaşları örnek gösterilebilir.
“Sakarya Savaşı” ile ilgili bir araştırma yapınız. Araştırma sırasında yararlandığınız bilgi kaynaklarının adı, yazarı, basım yılı, basım yeri, yayınevi; genel ağ üzerinden yapacağınız araştırmalar için de genel ağ adresi, genel ağ adresine erişim tarihini not ediniz. Araştırma sonucunda edindiğiniz bilgileri yazılı hâle getirmeden önce bir taslak hazırlayınız. Hazırladığınız taslakta giriş, gelişme ve sonuç bölümlerine yer veriniz.
Hazırladığınız taslağa bağlı kalarak metninizi oluşturunuz. Metni hazırlarken yararlandığınız kaynakları alfabetik sırada metnin sonunda oluşturacağınız kaynakça bölümüne yazınız.
Cevap: Sakarya Savaşı yada diğer adıyla Sakarya Meydan Muharebesi Atatürk’ün deyişiyle Melhame-i Kübra olarak da adlandırılır. Kurtuluş Savaşı’nın en önemli ve en kanlı savaşlarından birisidir. Bu savaş öylesine önemlidir ki kaybedilseydi TBMM Sevr antlaşmasını kabul etmek zorunda kalabilirdi. Yunan ordusuyla TBMM ordusu arasında gerçekleşen bu savaş Yunanlıların mağlubiyetiyle sonuçlanmıştır.
Kaynak: Forumsınıf.com
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.