8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 85-86-87-90. Cevapları ATA Yayıncılık 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 8. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Katı Basıncı konusunun yer aldığı 8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 85-86-87-90 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Neden bazı araçların tekerlek sayıları diğer araçlara göre daha fazladır?
Cevap: Araçların taşıdığı yükün artması için diğer araçlara göre daha fazla tekerleklere sahiplerdir.
Barajlar duvarlarının alt kısımları üst kısımlarına göre daha kalın olacak şekilde yapılır. Bunun sebebi nedir?
Cevap: Barajlardaki duvarlar yere daha fazla temas ederek yukarıdaki suyu daha fazla tutabilmesi için kalın yapılır.
Tahtaya bir çiviyi çakarken, çekici çivinin geniş kısmına vururuz (Görsel 3.1). Çiviyi ters çevirirsek, geniş kısmını tahtaya yaslayıp çivinin sivri kısmına çekiçle vurursak sonuç ne olur? Tahmin edelim.
Cevap: Çivinin ters tarafıyla yani geniş tarafını duvara vurmaya çalışırsak çivi duvara saplanmaz ve sonunda kırılabilir.
Çocuğun ve annenin kumsalda bıraktığı izlerin farklı derinlikte olmasının sebebi kumsala uyguladıkları basınçların farklı olmasıdır. O hâlde katı basıncı nelere bağlıdır? Tahmin edelim.
Cevap: Katı basıncı temas yüzeyine, temas eden şeyin ağırlığına ve zeminin dayanıklılığı gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.
Görsel 1 ve Görsel 2’de kitabın süngere etkisinin farklı olmasının sebebi nedir? Bu görsellere bakarak basıncın neye bağlı olduğunu söyleyebiliriz?
Cevap: Görsel 1 ve 2’de kitabın süngere etkisinin farklı olmasının sebebi temas yüzeyinin değişmesindne kaynaklıdır. Görselden anlaşılıyor ki basınç temas yüzeyine bağlıdır.
Görsel 3 ve Görsel 4’te kitabın süngere etkisinin farklı olmasının sebebi nedir? Bu görsellere bakarak basıncın neye bağlı olduğunu söyleyebiliriz?
Cevap: Görsel 3 ve 4’te kitapların süngere etkilerinin farklı olmasının sebebi ağırlıktan kaynaklıdır. Anlaşılıyor ki basınç ağırlığa da bağlıdır.
Buna göre Eren’in yaptığı deneyle ilgili olarak aşağıdaki soruları cevaplayalım.
1. Balonlar özdeş olmasına rağmen neden I. düzenekteki balon patlarken II. düzenekteki balon patlamamıştır?
Cevap: Çünkü II. düzenekte balona temas eden çivilerin sayısı değişmiştir. Temas yüzeyi arttığı için balon patlamamıştır.
2. Eren’in yaptığı deneyde bağımsız değişken nedir?
Cevap: Yapılan deneyde bağımsız değişken yüzey alanıdır.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.