7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 78-80-81-82-83. Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Biruni Metni Cevapları konusunun yer aldığı 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 78-80-81-82-83 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
1. Türklerin tarih boyunca bilime sağladığı katkılar ile ilgili yaptığınız araştırma sonucu elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu, Harzemşahlar, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yaşamış çok önemli Türk bilim insanlarımız vardır. Bu insanlar başta astronomi, tıp, eczacılık ve matematik alanında çok önemli çalışmalar yapmıştır. Bunlar arasında Oktay Sinanoğlu, Cahit Arf, Canan Dağdeviren, Hulusi Behçet, Piri Reis ve Ali Kuşçu gibi bilim insanlarımız vardır.
2. Sizce tarihteki en çarpıcı buluş hangisidir? Nedenleriyle açıklayınız.
Cevap: Bence tarihteki en çarpıcı buluş ampuldür. Çünkü insanı karanlık yaşamdan çıkarıp aydınlığa kavuşturmuştur.
Okuduğunuz metinden alınan bazı kelimelerin anlamları aşağıda verilmiştir.
Cevap:
Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.
1. Biruni’nin sarayın ileri gelenleri tarafından fark edilmesini sağlayan özellikleri nelerdir? Açıklayınız.
Cevap: Öğrenmeye meraklı ve yetenekli bir çocuk olduğundan dolayı sarayın ileri gelenleri tarafından fark edilmiştir.
2. Öğrendiklerini kendisinden sonra yaşayanlara aktarabilmek için Biruni ne yapmıştır? Açıklayınız.
Cevap: Başka dillerde öğrenerek öğrendiklerini kendisinden sonra yaşayanlara aktarmak istemiştir.
3. Biruni, hangi olaydan sonra ünlü bir bilim insanı olmuştur? Anlatınız.
Cevap: Gazneli Devleti’nin hükümdarı Sultan Mesut’un gözlerini iyileştirdikten sonra ünlü bir bilim insanı olmuştur.
4. X. yüzyıla neden “Biruni Çağı” denilmektedir? Örneklerle açıklayınız.
Cevap: Bilime olan katkılarından dolayı; örneğin yazdığı 180 tane kitap, tıp alanında, denizdeki gelgit alanında ve uzay araştırmaları alanındaki katkılarından dolayı X. yüzyıla Biruni Çağı denmektedir.
5. Tıp ve bilim alanındaki başarılarından dolayı ödüllendirilen Biruni’nin bu ödülleri kabul etmemesini nasıl yorumluyorsunuz? Düşüncelerinizi nedenleriyle açıklayınız.
Cevap: Bence çok güzel bir davranış. Bunun onu bilimden uzaklaştıracağını düşünmüş ve insanlara faydalı olmak için fedakarlık yapmıştır.
6. Metinde geçen “Sorgulamak bilimin anahtarıdır.” cümlesinden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.
Cevap: Bir şeyleri keşfetmek için meraklı olmak ve araştırmak gerekmektedir.
A) Aşağıdaki metinden hareketle bilim dallarıyla ilgili bir araştırma yapınız. Araştırmanızda farklı kaynaklardan bilgi edinerek bunları “Kaynakça” bölümünde belirtiniz. Araştırma sonuçlarınızı öğretmeninize yazılı şekilde sununuz.
Cevap: Bilim, insanın merak etmesiyle başlar. İlk insanlar merak ederek sorularının cevabına ulaşarak bilimsel faaliyetleri keşfetmişlerdir.Bilim, insanların gözleme dayalı olarak yapılan gözlem ve düşünceler ile merak ve amaç duygularını besleyen çalışmalardır.
Tüm bilim dalları, deneysel yöntemlerle veya gerçeğe yakın varsayımların olduğu güçlü bağlar kurarak değiştirilemez kurallar ortaya koymaya çalışırlar.
Geçmişten günümüze kadar önemini koruyan bilim dalları matematik, geometri, gök bilimi ve tıptır. Bu bilim dalları geçmişte yalnızca bu konuları anlamaya ve çözmeye çalışmıştır ancak zamanın ilerlemesi ve bilimsel faaliyetlerin güçlenmesiyle bu faaliyetlerin çözümden öteye ilerlemesini sağlamıştır.
Dünya’da çok fazla keşfedilmesi gerekne konu olduğu, çok fazla bilimi alakadar eden alanın yer alması; bilimin çok çeşitli dallara ayrılmasına neden olmuştur. Bilim insaları genellikle birden fazla konuyla alakadar olarak çalışmalarını sürdürmüşlerdir.
B) “Bir bilim insanı olsaydınız hangi alanda, nasıl bir çalışma yapmak isterdiniz?” sorusundan hareketle defterinize açıklayıcı anlatım biçimini kullanacağınız bir metin yazınız.
Cevap: Ben bir bilim insanı olsaydım tıp alanında çalışmalar yapmak isterdim. İnsanların çaresi olmayan hastalıklarına bir çözüm yolu bularak ilaçlar üretmeyi hedeflerdim. Örneğin kanser hastalığına kemoterapi olmadan bir ilaçla tedavi edip kesin sonuçlar almayı hedeflerdim.
Aşağıdaki koşul ifadelerini sonuç ifadeleriyle örnekteki gibi eşleştiriniz.
Cevap:
A) Aşağıdaki dizelerden hareketle öğretmeninizle oluşturacağınız grubunuzla defterinize bir konuşma metni yazınız.
Cevap: İnsan her zaman kendini bilmeli ve tanımalıdır. Kendini tanıyan insan ne istediğini bilir ve hayatını buna göre şekillendirir. İnsanın fıtratında merak vardır. Bu merak onu öğrenmeye ve keşfetmeye sürükler. Yunus Emre’nin de dediği gibi ilim kendini bilmektir. Kendini bilmeyen insan istediği kadar okusun, öğrensin, bilsin fayda etmez. Tüm çaba boşunadır.
B) Hazırladığınız konuşmayı bir grup sözcüsü belirleyerek arkadaşlarınıza sununuz. Konuşmanızda uygun geçiş ve bağlantı ifadelerini kullanınız.
A) Bir Türkçe öğretmeni; Ayla, Burcu, Cemil ve Davut adlı öğrencilerine aşağıdaki cümleleri vermiştir. Cümleleri inceleyiniz.
B) Bu bilgilere göre aşağıdaki kutulara gerekli cümle numaralarını ve kutuların altına hangi öğrenci tarafından doldurulduğunu örnekteki gibi yazınız.
Cevap:
Günümüzdeki teknolojik gelişmelerle ilgili bir haber metni araştırınız.
Cevap: Günümüz teknoloji geçmiş yıllara oranla epey bir gelişti. İnsanlar artık bir telefonla uzakları yakın edebiliyor, bilgi öğrenmek için cilt cilt kitapları araştırmak yerine tek tuşla her şeyi öğrenebiliyorlar. Aynı zamanda teknolojik gelişmeler ev işlerine de katkı sağladı. Artık çamaşır, bulaşıklar makinede yıkanarak, hem zamandan, hem sudan tasarrufa gidiliyor. Yani gördüğünüz gibi günümüzdeki teknolojik gelişmeler bize güzel imkanlar sağlıyor.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.