Cevap Yaz
17 Kasım 2024, 14:15 - Furkan Yazdı

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 54-56-57-58-59-60-61. Cevapları MEB Yayınları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 54-56-57-58-59-60-61. Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Barış Çocuk Atatürk’le Kurtuluş Savaşı’nda Metni Cevapları konusunun yer aldığı 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 54-56-57-58-59-60-61 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 54-56-57-58-59-60-61. Cevapları MEB Yayınları

7.Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 54-56-57-58-59-60-61. Sayfa Cevapları Barış Çocuk Atatürk’le Kurtuluş Savaşı’nda

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 54 Cevapları MEB Yayınları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. “Atatürk ve Millî Mücadele” ile ilgili araştırdığınız şiiri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: 

Bir meşaleydi elinde taşdığı baston,
Samsun’a bir çıkışı vardı ki gözler parıldadı.
Tek bir amacı vardı Mustafa Kemal Paşa’nın,
Tek bir vatan, tek bir bayrak, tek bir millet.

2. “Barış” kelimesinin size çağrıştırdığı duygu ve düşünceler nelerdir? Açıklayınız.
Cevap: Barış kelimesi bana huzuru ve dostluğu çağrıştırıyor. Çünkü barış kelimesi kimsenin birbirine düşman olmadığı, herkesin huzurla yaşadığı bir yeri hatırlatıyor.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 56 Cevapları MEB Yayınları

1. Etkinlik

Kutularda harfleri karışık hâlde verilen kelimelerin doğru biçimlerini açıklamalardan hareketle bulup örnekteki gibi yazınız.
Cevap: 

1. üniforma
2. ideal
3. uğurlamak
4. işgal
5. cephane
6.tutsak
7.rıhtım


2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Barış’ın öğretmeni nasıl bir ödev vermiştir? Anlatınız.
Cevap: Barış’ın öğretmeni Atatürk’ün İstanbul’dan Samsun’a gitmesini konu alan bir ödev vermiştir.

2. Barış, ödevini hazırlamak için neler yapmıştır? Anlatınız.
Cevap: Barış, bilgisayar başına geçerek Atatürk resimlerini araştırmıştır.

3. Mustafa Kemal Paşa’nın Barış’ın ismiyle ilgili yorumu ne olmuştur? Açıklayınız.
Cevap: Atatürk, Barış’ın isminin çok güzel olduğunu, amacının yurtta ve dünyada barışı sağlamak olması gerektiği haberini almıştır.

4. Mustafa Kemal Paşa, Bandırma Vapuru’yla rıhtımdan ayrılırken nasıl bir haber almıştır? Açıklayınız.
Cevap: Atatürk’ün vapurunun İngilizler tarafından izlendiği, batırmak için uğraşacakları bu yüzden dikkatli olmaları gerektiği anlatılmıştır.

5. “Biz Anadolu’ya silah ve cephane değil ideal ve inanç götürüyoruz.” cümlesinin sizde uyandırdığı duygu ve düşünceler nelerdir? Anlatınız.
Cevap: Vatanın kurtuluşu için silah ve cephane kadar önemli bir şey vardır o da inan, düşüncedir.

6. Barış’ın yerinde siz olsaydınız Atatürk’e Millî Mücadele’yle ilgili neler sormak isterdiniz? Nedenleriyle açıklayınız.
Cevap: Atatürk’e Milli Mücadele’yi başlatırken ne gibi zorluklarla yaşadığı, bu zorluklarla nasıl başa çıktığını sorardım.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 57 Cevapları MEB Yayınları

3. ETKİNLİK

A) Okuduğunuz metinden alınan aşağıdaki deyimlerin anlamlarını Türk Dil Kurumunun https://sozluk.gov.tr adresindeki Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü’nden araştırarak öğreniniz.

gözleri dolmak: Ağlayacak duruma gelmek
göğsü kabarmak: Övünmek, kıvanç duymak
göze almak: Bir işi yaparken karşılaşılabilecek ktöü durumu önceden kabul etmek
dize getirmek: Kendisine karşı gelen kişiyi alt etmek
yola koyma: Gidilecek hedefe doğru ilerlemeye başlamak


B) Aşağıdaki cümleleri, anlamını öğrendiğiniz deyimlerden uygun olanları kullanarak nedensonuç ilişkisi oluşturacak şekilde tamamlayınız.

• Türk milleti, bağımsızlığına olan düşkünlüğünden dolayı bütün işgalcileri birlik ve beraberlik içerisinde olup dize getirmişlerdir.

• Askerler sabah erkenden yola koyulup silah yetiştirmek için akşam olmadan cepheye ulaşmışlardı.

• Kahraman bir ecdadın torunları olduğumuz için her daim bunu anlatmalı, duyurmalı ve göğsümüz kabarmalıdır.

• Millî Mücadele gazisi dedem, anılarını anlatırken gözleri doldu, kendinden geçer gibi oldu çünkü o günleri hatırladıkça çok duygulanırdı.

• Millet, Millî Mücadele’ye bütün varlığıyla destek oluyordu çünkü vatanın kurtuluşu için başlarına gelebilecek her türlü tehlikeyi çoktan göze almışlardı.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 58 Cevapları MEB Yayınları

4.Etkinlik

Aşağıdaki bölümleri okuduğunuz metinden hareketle doldurunuz.
Cevap:

Gerçek Hayatta Karşılaşılabilecek Olaylar: Okul zilinin çalması, Atatürk ile ilgili öykülerin okunması, Barış’ın ödevi için araştırma yapması

Gerçek Hayatta Karşılaşılamayacak Olaylar: Barış’ın kendini Atatürk’ün yanında bulması, Barış’ın Atatürk ile konuşması


5. ETKİNLİK

A) Aşağıda, Barış’ın defterine yazdığı yazılardan bazıları yer almaktadır. Bu yazıları önemli gördüğünüz yerleri işaretleyerek okuyunuz.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 59 Cevapları MEB Yayınları

B) Aşağıda verilen özelliklerden hangileri Barış’ın defterine yazdığı yazılarda görülmektedir. Yanlarına çarpı (X) işareti koyarak belirtiniz.
Cevap:

1. Dizelerden oluşmuştur. ()
2. Yaşanan olaylar günü gününe yazılmıştır. (X)
3. Birinci kişi ağzından yazılmış kısa yazılardır. (X)
4. Bir tekerleme ile başlamıştır. ()
5. Yazarın duygu ve düşüncelerini yansıtmaktadır. (X)


C) Yukarıda özelliklerini işaretlediğiniz metin türünü aşağıya yazınız.
Cevap: Metin türü günlüktür.


D) Yukarıda özelliklerini öğrendiğiniz metin türüne uygun bir yazı yazınız. Yazınızı öğretmeninizle kontrol ederek gerekli düzenlemeleri yapınız.
Cevap: Pazar sabahı babamın herkesi sabahın ilk ışıklarında, saat sabah beş gibi uyandırmasıyla hepimiz hazırlığa başladık. O gün babam, hiç olmadığı kadar heyecanlıydı çünkü uzun zamandır gitmek istediği bir koya gidecek, biraz yüzme fırsatı elde edecektik.

Annemle dünden hazırladığımız sırt çantamı son bir kez kontrol ettim daha sonrasında deniz şortum ile bir tişört giyip arabay abindim. Herkesin gelmesiyle yola koyulduk. Gittiğimiz koy şehirden biraz uzakta olduğu için yarım saat kadar arabayla yolculuk yaptık. En sonunda babam arabayı bir otoparkta bıraktı ve eşyalarımızı alıp birkaç dakika kadar yürüdük. Denizin dalga sesini duymaya başlamıştım. 

Denize ulaştıktan sonra çantalarımızı kumsala bırakıp babamın yanında denize girdim. Hayatımda hiç bu kadar temiz ve berrak bir deniz görmemiştim. Sabahın erken saatleri olduğu için kimseciklede yoktu. Sadece annem, kardeşim, ben ve babam vardık. Ailemle o gün doyasıya eğlendik ve birbirimizle oynadık. En sonunda toparlanıp eve gidip güzel bir kahvaltı yaptıktan sonra uykumu alabilmek için öğlen biraz daha uyumuşum. Umarım diğer hafta yine gideriz.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 60 Cevapları MEB Yayınları

6. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki metni noktalama işaretlerine dikkat ederek sessiz okuyunuz.

B) Okuduğunuz metinden hareketle “Cumhuriyet coşkusu” konulu bir konuşma yapınız. Konuşmanızda, anlamlarını öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplarından yararlanınız.
Cevap: 19 Mayıs’ta yakılan meşale, 23 Nisan’da güçlendi ve 29 Ekim’de tüm vatana yayıldı. Bizler vatanımızın kurtuluşu, cumhuriyetimizin ilanıyla kutlarız. Cumhuriyetimiz küllerinden doğan bir milletin yeniden varoluş hikayesidir. Düşmanlar dört bir yanımızı sarmışken birlik içerisinde verdiğimiz mücadele tüm dünyaya ders olmuştur. 


C) Aşağıya “Cumhuriyet” konulu akrostiş bir şiir yazınız. Şiirinize uygun bir başlık koyunuz.
Cevap: 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 61 Cevapları MEB Yayınları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 61 Cevapları MEB Yayınları

7. Etkinlik

Atatürk’ün “Dünyada her şey için; uygarlık için, hayat için, başarı için en hakiki mürşit ilimdir; fendir.” sözünden hareketle bilgilendirici bir metin yazınız.
Cevap: İnsanlar ve topluluklar ilimden, fenden ve mürşitten ne kadar çok uzaklaşırsa medeniyetten o kadar uzaklaşır, topluluklar yok olmaya mahkum olur. Toplumlar yaptıkları bilimsel faaliyetlerle öne çıkar. 

Bugün medeniyetten uzak tüm toplumlar çağdaş bilimlerden uzaklaşmış topluluklardır. Bizler bu topluluklardan olmamak, hayatımızı ve uygarlığımızı sürdürebilmek için ilimden ve fenden uzaklaşmamalı mutlaka çalışmalarımızı sürdürmeliyiz.


GELECEK DERSE HAZIRLIK

Çanakkale Savaşı kahramanlarının fedakârlıklarıyla ilgili araştırma yapınız
Cevap: Kurtuluş Savaşı zamanında, cepheye mermi taşımak için İnebolu’dan Kastamonu’ya soğuk kış şartlarında yolculuk ederken mermilerin donup bozulmasını önlemek için üstündeki yorganı mermilere sarıp kendisinin üşümesini göze alması ve mermileri yetiştirdiği sırada donarak hayatını kaybetmesi olayı bulunmaktadır. Buradaki kadın kaharman Kastamonulu Şerife Bacı’dır. Şerife Bacı, bu hareketiyle Kurtuluş Savaşı’nın en büyük kahramanlarındandır.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Önerilen Yazılar:

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın
Yorum Yaz

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.