7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 179-181-182-183. Cevapları Özgün Yayıncılık 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Bir Sıcak Çorbada Anadolu metni cevapları içeriğinin bulunduğu 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 179-181-182-183 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Bir işin yapılış yöntemini açıklama ve belirtmeye tarif, tarifin anlatıldığı yazılara da “tarifname” denir. “Gelecek Derse Hazırlık” kapsamında araştırdığınız çorbanın tarifini görsellerle destekleyerek A4 kâğıdına bir tarifname hazırlayınız. Tarifnamenizi sınıf panonuzda arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:
Mercimek Çorbası Tarifi (4-6 kişilik)
Malzemeler:
Sosu için:
Aşağıdaki kelime ve kelime gruplarını açıklayan ifadeleri bulunuz. Açıklamaların yanında yer alan yoncayı, eşleştiği yoncanın renginde boyayınız.
Cevap:
Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.
1. Okuduğunuz metinde çorbanın hangi faydalarından bahsedilmektedir?
Cevap: Çorbanın bedene güç, dertlere derman olduğundan bahsedilmektedir.
2. Metinde çorbanın geçtiği edebî ürünlerden hangilerine yer verilmiştir?
Cevap: Metinde çorbanın geçtiği edebi ürünlerden şiirlere ve atasözlerine yer verilmiştir.
3. Metinde Anadolu insanının hangi geleneklerine atıf yapılmıştır?
Cevap: Metinde Anadolu insanının konukseverliğine, çorba çeşitlerinin hikayelerine atıf yapılmıştır.
4. Günümüzde kullanılan “tarhana” kelimesi hangi ifadenin biçim değiştirmesiyle oluşmuştur?
Cevap: ”Darphane” ifadesinin biçim değiştirmesiyle oluşmuştur.
Okuduğunuz metinde yer alan öyküyü olayların oluş sırasına bağlı kalarak özetleyiniz.
Cevap: Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim ve yakın dostu Hasan Can ramazan ayını Edirne’de geçirirler. Bir gün iftarlarını yapmak için kıyafetlerini değiştirerek halkın arasına karışırlar. Yavuz Sultan Selim top patladığında kimin evinin önündeysek ona misafir olacaklarını söyler. O sırada top patlar Yavuz Sultan Selim kerpiçten bir evin önünde durmuştur. Ev sahibi gördüğü konukları hemen evine misafir eder. Yavuz Sultan Selim ve Hasan Can kerpiç eve girerek duanı tüten çorba ve yanında pide ekmekler görürler. Sofraya oturduktan sonra Yavuz Sultan Selim ne konuşsa Hasan Can alışkanlıkla hünkarım, sultanım diye seslenir. Ev sahibi evine gelenin bir sultan olduğunu anlayınca mahcup olur. Sultan Selim ev sahibinin mahcubiyetini gidermek için çorbanın güzelliğine iltifat eder. Ev sahibi yapmış olduğu Darphane çorbasını anlatarak kusura bakmamalarını söyler.
Okuduğunuz metni aşağıdaki formda yer alan maddelere göre değerlendiriniz.
Cevap:
a) Aşağıdaki metni oluşturan cümlelerde hangi anlam ilişkileri vardır? İşaretleyiniz.
Cevap:
b) Metinde kullanılan “Çorba, bir yürek yağmurudur.” atasözünün metne olan katkısını yazınız.
Cevap: ”Çorba, yürek yağmurudur” sözü cömertliği ve misafirperverliğin önemini vurgular. Metinde verilmek istenen cömert olmak, paylaşmayı sevmek ve sevgi dolu olmak gibi değerlerin daha yoğun yaşanmasını sağlar.
Aşağıdaki cümlelerde yer alan ek-fiilleri işaretleyiniz ve bu ek-fiilleri örnekteki gibi olumsuz çekimleyiniz.
Cevap:
• Size en yakın kütüphanelerden birine giderek Nasrettin Hoca fıkralarına yer veren bir kitap bulunuz. Kitaptaki fıkralardan beğendiğiniz bir tanesini seçiniz. Fıkrayı küçük bir kartonun üzerine yazınız. Bu fıkradan yola çıkarak bir slogan oluşturunuz. Kartonun arka yüzüne, oluşturduğunuz sloganı yazınız.
Cevap:
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.