7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 16-17-18-19-20. Sayfa Cevapları Yıldırım Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde İletişimin Günlük Yaşamdaki Yeri konusunun yer aldığı 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 16-17-18-19-20 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Bir arkadaşınız sizi kırdığında nasıl hissedersiniz ve ne yaparsınız? Bu durum arkadaşınızla olan iletişiminizi nasıl etkiler?
Cevap: Bir arkadaşım beni kırdığı zaman çok üzülürüm ve sinirlenirim. Ona karşı sınır koyarım. Bu arkadaşımla olan iletişimimi kötü etkiler.
Günlük yaşamınızda en çok hangi iletişim yolunu kullanıyorsunuz? Sözlü, yazılı ve sözsüz iletişim yollarını hangi ortamlarda kullanmayı tercih ediyorsunuz? Bununla ilgili örnek bir olay anlatınız
Cevap: Günlük yaşamda sözlü iletişim yolunu daha çok kullanıyorum. Bu iletişimi toplu ortamlarda kullanmayı tercih ediyorum. Çünkü sözlü iletişim kendimi daha iyi ifade etmemi sağladığını düşünüyorum.
Aşağıdaki örnek olaylarda hangi iletişim yolunun kullanılması gerektiğini belirleyerek ilgili kutucukları işaretleyiniz.
1. Ali ve arkadaşları, okuldaki futbol topu sayısının yeterli olmadığını ve bu sorunun çözülmesini istediklerini okul yönetimine dilekçeyle bildirmek için hangi iletişim yolunu tercih etmelidir?
Cevap:
() Sözlü iletişim () Sözsüz iletişim (X) Yazılı iletişim
2. Merve ve kuzenleri, sessiz sinema oynamaktadır. Merve sıra kendisine geldiğinde filmi kuzenlerine anlatmak için hangi iletişim yolunu tercih etmelidir?
Cevap:
() Sözlü iletişim (X) Sözsüz iletişim () Yazılı iletişim
3. Ömer, sınıf arkadaşı Mehmet’le aralarındaki bir yanlış anlaşılmadan dolayı küçük bir sorun yaşamıştır. Ömer, bu sorunu çözmek için hangi iletişim yolunu tercih etmelidir?
Cevap:
(X) Sözlü iletişim () Sözsüz iletişim () Yazılı iletişim
Yanlış anlama veya anlaşılmalar, etkili iletişimi olumsuz etkileyen unsurlardır. Bu konuyla ilgili aşağıdaki örnek olayı okuyunuz. Örnek olay ile ilgili soruları cevaplayınız
Sizce Mehmet, Sıla’ya neden selam vermemiş olabilir? Sıla, bu durumda ne hissetmiş olabilir?
Cevap: Mehmet Sıla ile samimi olmadığı için selam vermemiş olabilir. Sıla, Mehmet’in selam vermemesine üzülmüş ve kırılmış olabilir.
Mehmet bu durumda ne hissetmiş olabilir? Arkadaşlarının ön yargılı davranışları nelerdir?
Cevap: Mehmet bunu duyunca şaşırmış olabilir. Arkadaşlarının Mehmet’i tanımadan onun hakkında farklı konuşmaları yani ön yargılı olmaları yanlıştır.
Sıla niçin Mehmet’le konuşmak istememiş olabilir?
Cevap: Mehmet’e selam verdiği zaman Mehmet konuşmadığı için Sıla Mehmet ile konuşmak istememiş olabilir.
Yeni tanıştığınız biriyle nasıl selamlaşır ve iletişim kurarsınız? İletişim kurarken nelere dikkat edilmelidir?
Cevap: Yeni tanıştığım biri ile ilk olarak normal selamlaşır daha sonra onun hakkında bilgiler sorarak kaynaşmaya çalışırım.
İletişimde yanlış anlamanın veya anlaşılmanın önlenmesi için nelere dikkat edilmelidir?
Cevap: İletişimde yanlış anlamama ve yanlış anlaşılmamaya dikkat edilmesinin nedeni insanlar arası sorunların oluşmaması sözlerin doğru anlaşılması ve iletişimin kopmaması içindir.
Selin’le Ercan’ın tutum ve davranışlarını iletişim becerileri bakımından yorumlayınız. Siz Selin’in yerinde olsaydınız kardeşinizle sorununuzu nasıl çözerdiniz? Ercan’ın önerilerine nasıl karşılık verirdiniz? Cevaplarınızı söyleyiniz.
Cevap: Selin’in kardeşi ile kurmaya çalıştığı iletişim çok güzeldir. Ercan’ın iletişim konusunda tutumu ise yanlıştır. İletişim iki kişi arasında ve kimseyi kırmadan doğru yolu bulmaya çalışarak yapılacak bir konuşma biçimidir. Bu yüzden Selin’in davranışı doğrudur.
A. Aşağıdaki görselleri inceleyip hangi iletişim dilinin kullanıldığını söyleyiniz.
Cevap:İlk resimde kullanılan iletişim dili sen dilidir. İkinci resimde kullanılan iletişim dili ise ben dilidir.
B. Sizinle sen dili ile iletişim kurulduğunda kendinizi nasıl hissedersiniz? Açıklayınız..
Cevap: Biri benimle sen dili iletişim kurduğu zaman çok sinirleniyorum. Çünkü kullanılan dil olumsuz ve eleştirici olduğu için beni çok kırıyor. Bu durumdan dolayı sen dili kullanıldığı zaman bende kendimi geri çekiyorum.
Sizce Görsel 1.1 ve Görsel 1.2’deki bireyler nasıl iletişim kurmaktadır?
Yukarıda incelediğiniz duruma başka bir örnek veriniz.
Cevap: İlk resimde kullanılan iletişim yanlıştır. Anne suçlayıcı bir şekilde söylerken çocuk da ters tepki vermektedir. İkinci görselde kurulan iletişim ise daha doğrudur. Yapması gereken işi daha sakin bir tonda söylemesi çocuğunda daha olumlu davranmasını sağlamıştır.
Aşağıda iletişimle ilgili bazı tutum ve davranışlar verilmiştir. Bu tutum ve davranışları değerlendirerek ilgili kutucukları işaretleyiniz
Cevap:
İletişim kurarken geliştirdiğiniz olumlu tutum ve davranışlara örnekler veriniz
Cevap: İletişim kurarken beden dili kullanmak, sözlere dikkat etmek, göz teması kurmak, ses tonunu doğru ayarlamak gibi tutum ve davranışlardır.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.