7. Sınıf Matematik Ders Kitabı 247-250-251-255-256. Sayfa Cevapları EDAT Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerinin ne çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Çemberde Merkez Açılar ve Merkez Açıların Gördükleri Yaylar konusunun yer aldığı 7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 247-250-251-255-256 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Orçun, projesi için kartondan bir duvar saati yapmayı planlıyor. Duvar saatinin üzerindeki 1’den 12’ye kadar olan sayıları doğru yerlere yazmak istiyor.
Buna göre Orçun, sayıları yazarken kartona çizeceği çizgiler arasındaki açı ölçülerini nasıl belirlemelidir? Açıklayınız.
Cevap:
Bir dairenin çevresi 360 derecedir. Bir saate 12 adet sayı yerleştirileceği için 360’ı 12’ye bölmelidir.
360 ÷12 = 30
Her sayı arasına 12 derece pay bırakmalıdır.
1. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başındaki kutucuğa “D”, yanlış olanların başındaki kutucuğa “Y” yazınız.
a) [Y] Bir çemberde, köşesi çemberin üzerinde olan açıya merkez açı denir.
b) [D] Bir çemberde bir merkez açının ters açısı ile merkez açının gördüğü yayın ölçüleri eşittir.
c) [D] Ölçüsü 100° olan bir merkez açının gördüğü yayın ölçüsü 100°dir.
ç) [Y] Bir çemberde bir merkez açının ölçüsü ile merkez açının gördüğü yayın ölçüleri toplamı her zaman 180°dir.
2. Aşağıdaki O merkezli çemberlerde verilen merkez açıların gördüğü yayları ve bu yayların ölçülerini belirleyiniz.
Cevap:
3. Yandaki M merkezli çemberde [ZB], [CD] ve [EF] çap, m(CMZ) = 140° ve EB yayının ölçüsü 30°dir. Buna göre FD yayının ölçüsü kaç derecedir?
Cevap:
Açelya, tasarruf ederek biriktirdiği paralarla almak istediği bisikleti incelerken tekerleğindeki teller dikkatini çekti. Tekerlek dönerken tekerleğindeki ardışık iki tel arasındaki kısım kadar ilerlediğinde kaç cm’lik yolu gidebileceğini merak etti.
Açelya, gidebileceği mesafeyi belirlerken nasıl bir yol izleyebilir? Açıklayınız.
Cevap: Öncelikle bir çemberin çevresinin 360° olduğunu hatırlayalım.
Çemberin çevresinin uzunluğu 2.π.r’dir. Bu nedenle 360 döndüğü zaman tam bir tur atılacak ve 2πr yol alacaktır.
Tekerde kaç tel olduğu bilinirse 360’ı tel sayısına bölebilir ve böylece her tel sayısı arasındaki açı miktarını öğrenebiliriz. Açı miktarı öğrenildikten sonra oran kurulup her tel arası alınan yol mesafesi bulunabilir.
“360°’de 2πr yol alan iki tel arası açı x yol alır” ifadesi kurulabilir.
1. Aşağıda yarıçap uzunlukları verilen O merkezli çemberler ile çemberlerin çevre uzunlukları eşleştirildiğinde hangi uzunluk ölçüsü açıkta kalır (π’yi 3 alınız .)?
Cevap:
2. Yandaki M merkezli çemberde m(OMN) = 50° ve |MN| = 6 cm olduğuna göre OPN yayının uzunluğu kaç cm’dir (π’yi 3 alınız .)?
Cevap:
3. Yandaki O merkezli çemberde m(TOU) = 120°, m(VOP) = 50° ve |OS| = 18 cm’dir. |US| ve |VT| çap olduğuna göre PRS yayının uzunluğu kaç cm’dir? (π’yi 22/7 alınız .)?
4. Kürşat, koşu yarışlarına katılmak için sınırı çember olan bir pistte antrenman yapıyor. Kürşat, antrenmanda görseldeki çember boyunca ok yönünde koşuyor.
O merkezli pistte, |OK| = 100 m ve m (KOL ) = 108° olmak üzere pist boyunca K noktasından L noktasına kadar koşan Kürşat, kaç m koşmuş olur (π’yi 3,14 alınız.)?
Cevap:
5. Yandaki O merkezli çemberin çevresinin uzunluğu 72 cm ve m( AOB) = 90° olduğuna göre ACB yayının uzunluğu kaç cm’dir?
Cevap:
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.