7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 186-189-192-193-197-198. Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Bitki ve Hayvanlarda Üreme, Büyüme ve Gelişme konusunun yer aldığı 7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 186-189-192-193-197-198 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Sizce bitkiler ve hayvanların kendine benzer canlıları meydana getirme şekilleri benzer midir?
Cevap: Benzer olmayabilir çünkü hayvanlar hareket edebiliyorken bitkiler oldukları yerde duruyorlar. Bitkiler etrafa saçtıkları tohumlarla çoğalırken hayvanlarsa insanlara benzer şekilde eşeyli üreme yapar.
“Bütün bitkilerin tohum yapısı, sayısı ve büyüklüğü aynı mıdır?” sorusunun cevabını ve besin olarak tüketilen bitki tohumları ile besin olarak tüketilmeyen bitki tohumlarını araştırınız. Araştırma sonuçlarınızı arkadaşlarınız ile paylaşınız.
Cevap:
Bütün bitkilerin tohum yapısı, sayısı ve büyüklüğü aynı değildir. Türden türe farklı tohum tohum özelliklerine sahiplerdir. Bazı tohumlar oldukça küçük ve hafifken bazı tohumlar hem sert hem de kabuklu olabilir.
Ayrıca her bitkinin tohumu besin olarak tüketilemez. Mercimek, fasulye, buğday, pirinç, mısır gibi baklagiller, tahıllar ve kuruyemişler tüketilebilir. Oysa ki zakkum tohumu, karahindiba tohumu ve meşe palamudu gibi bitkilerin tohumu tüketilemez.
1, 3, 5 ve 7 numaralı saksılardaki tohumlarda çimlenme görülür
1. Bitkinin üreme organı olan çiçeğin yapı ve organları, aşağıdaki görsel üzerinde numaralandırılmıştır.
Bu numaraların ait olduğu yapı ve organların isimlerini aşağıdaki tabloya yazınız.
Cevap:
1. Başçık
2. Sapçık
3. Dişicik tepesi
4. Dişicik borusu
5. Yumurtalık
6. Taç yaprak
7. Çiçek sapı
8. Çiçek tablası
9. Çanak yaprak
2. Aşağıda eşeysiz üreme ile çoğalan bazı canlılar numaralandırılarak verilmiştir.
Bu canlıların hangi eşeysiz üreme çeşidi ile ürediğini belirleyiniz. Buna göre canlılara ait numaraları aşağıdaki tabloda uygun kutulara yazınız.
Cevap:
Bölünerek üreme: 2
Tomurcuklanarak üreme: 4
Vejetatif üreme: 3, 5, 6 ve 8
Yenilenme ile üreme: 1 ve 7
3. Öğrenciler, tohumun çimlenmesi için gerekli olan faktörleri araştırmak için gruplara ayrılmış ve araştırma sonuçlarını aşağıdaki tablo üzerine işaretlemişlerdir. Her grupta çimlenme için gerekli olan diğer ihtiyaçların sağlandığı varsayılacaktır.
Bu grupların deneylerindeki bağımlı, bağımsız ve sabit tutulan değişkenleri belirleyip aşağıdaki tabloya yazınız.
Cevap:
4. Aşağıda, kelebek ve kurbağanın başkalaşım aşamalarını içeren bir görsel verilmiştir. Görseli inceleyerek bu aşamaların isimlerini numaralandırılmış bölümlere yazınız.
Cevap:
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.