6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 174-176-177-178-179-180. Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Pulsuz Dilekçe konusunun yer aldığı 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 174-176-177-178-179-180 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
1. Aile içi iletişimde nelere dikkat edilmelidir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: aile içi iletişimlerde saygılı olmaya, nazik, anlaşılır ve doğru konuşmaya dikkat edilmelidir.
2. Çocukların anne ve babalarıyla iletişimi neden önemlidir?
Cevap: Çocukların anne ve babalarıyla iletişimleri önemlidir. Çünkü hayatlarında en çok gördükleri ve en güvendikleri insanlardır. Bu nedenle ailesi ile iletişimi de önemlidir.
Aşağıdaki dairelerin etrafında yer alan harf topluluklarından her biri, metinden bir sözcüğü oluşturmaktadır. Sözcüğün ilk harfi kırmızı ok ile gösterilmiştir. Kaç numaralı dairedeki sözcüğü bulmaya çalışacaksanız aynı numaralı ipucunu okuyunuz. Bulduğunuz sözcüğün harflerini örnekteki gibi birleştirerek sözcüğü dairenin altına yazınız. Bulduğunuz sözcükleri ve sözcüklerin anlamlarını “Benim Sözlüğüm” defterine yazınız.
Cevap:
Metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Çocuğun öğrenmede başvurduğu yol hangisidir?
Cevap: Çocuğun öğrenmede başvurduğu yol deneme yoluyla öğrenmektir.
2. Çocuğa göre, büyüdüğünü anlayabilmesi nasıl mümkün olmaktadır?
Cevap: Çocuğa göre, büyüdüğünü anlayabilmesi kendi işini kendi yapabilmesiyle mümkün olmaktadır.
3. Çocuk, anne ve babasından niçin yerli yersiz sözler vermemelerini istemektedir?
Cevap: Çocuk, anne ve babasının verdiği sözleri tutmaması sonucunda güveninin azalacağını düşündüğü için yerli yersiz söz vermemelerini istemektedir.
4. Sizce çocuk üzerinde, niçin öğütlerden çok davranışlar daha etkili olmaktadır?
Cevap: Çünkü çocuklar gördüklerini taklit ettiklerinden dolayı davranışlar öğütlerden daha etkili olmaktadır.
5. Anne ya da babanın “Ben senin yaşında iken…” şeklinde başlayan konuşması, çocuk tarafından niçin kulak ardı ediliyor olabilir?
Cevap: Çünkü herkes farklı zamanlarda, ailelerde ve imkanlarda doğmuştur. Her çocuk aynı değildir.
6. Metne göre çocuklara verilecek ceza hangi nitelikte olmalıdır?
Cevap: Cezalar suçu aşmayacak nitelikte olmalıdır.
7. “Benden ‘örnek çocuk’ olmamı beklemezseniz ben de sizden kusursuz ana, baba
olmanızı beklemem.” sözüyle ne anlatılmak istenmektedir?
Cevap: Bu sözle çocuk kendisinden beklenenlerin yüksek olması karşısındakinden de bunu beklemesi gerektiğini öğrettiğini anlatmak istemiştir.
a. Okuduğunuz metinden alınmış aşağıdaki cümlelerde verilen deyimlerin anlamlarını “✓” işareti koyarak belirleyiniz.
Cevap:
b. Anlamlarını belirlediğiniz deyimlerin metne nasıl bir katkısı olmuştur? Yazar bu deyimleri kullanmasaydı metnin ve cümlelerin anlatımı nasıl etkilenirdi? Açıklayınız.
Cevap: Deyimler metnin anlatımını destekleyerek anlatımı kolaylaştırmıştır. Yazar bu deyimleri kullanmasaydı cümlelerin anlamı daralırdı.
c. “a” maddesinde verilen her deyimi anlamlarına uygun olarak birer cümlede kullanınız.
Cevap:
a. Aşağıdaki özelliklerden hangilerinin “Pulsuz Dilekçe” metniyle ilgili olduğunu belirleyerek ilgili özelliğin sonundaki kutuya “✓” işareti koyunuz.
Cevap:
b. Etkinliğin “a” maddesindeki yaptığınız işaretlemelerden hareketle “Pulsuz Dilekçe” adlı metnin türünün aşağıdakilerden hangisi olduğunu işaretleyiniz.
Cevap: D) Mektup
“Pulsuz Dilekçe” metnindeki sorunu, sorunun nedenlerini ve çözüm önerilerinizi belirleyerek yazınız.
Cevap:
Sorun: Ailenin, çocuğa yanlış davranması.
Sorunun Nedenleri: Çocuğu şımartmaları, çocuğun her istediğinin verilmesi, ailesinin olur olmadık söz vererek çocuğun aileye karşı güvenini kaybetmesi.
Çözüm Önerilerim: Çocuğa belli başlı öğütler vererek serbest bırakılması ve kendi kendine hata yaparak ders çıkarmasına izin verilmesi, çocuğu şımartacak kadar isteklerinin kabul edilmemesi, çocuğa tutulamayacak sözlerin verilmemesi ve ailenin çocuğa korumacı tavrı bırakması.
“Oyunun çocuklar için önemi” konulu bir konuşma yapınız. Konuşmanızda, yeri geldikçe “ama, fakat, ancak, lakin, bununla birlikte ve buna rağmen” geçiş ve bağlantı ifadelerinden uygun olanını kullanınız. Arkadaşlarınızdan sizi dinlerken bu ifadelere yer verip vermediğinizi ve bu ifadeleri amacına, işlevine uygun kullanıp kullanmadığınızı belirlemelerini isteyiniz.
Cevap: Oyunlar çocukların hayallerini, düşüncelerini, korkularını yansıttıkları ve dışa vurdukları bir araçtır. Oyun oynayan çocukların hayal gücü geniş, kendilerine güvenleri tam ve öğrenmeye açık olurlar. Oyun oynamak basit görünebilir ancak çocuklar üzerindeki etkisi büyüktür. Ebeveynlere düşen ise oyunu kullanarak çocukları eğitmek, öğretmek ve kendilerini, iç dünyalarını yansıtmalarına izin vermektir.
a. Aşağıdaki metni okuyunuz.
b. Bir büyüğünüzden öğrendiğiniz oyunu, kuralları ve amacıyla birlikte aşağıdaki alana yazınız. Dilerseniz uygun bir zamanda ve öğretmeninizin rehberliğinde bu oyunu arkadaşlarınızla oynayınız.
Cevap:
Saklambaç Oyunu
Amaç: Ebenin, diğer oyuncuyu saklandığı yerde bulması ve yumduğu yere sobelemesi.
Ebe sayı sayma işini bitirdikten sonra gözlerini açarak diğer oyuncuyu arar. Oyuncuyu görürse yumduğu yere giderek sobeler. Saklanan oyuncu ebe onu görmeden sobelenen yere gidip sobelerse ebe tekrar ebe olur ve sayar.
a. Aşağıdaki yazma alanına istediğiniz birine, istediğiniz konuda bir mektup yazınız. Yazdığınız metni gözden geçiriniz. Gerek görüyorsanız yeniden düzenleyiniz.
Cevap:
Sevgili Atam,
Size olan sevgimi, saygımı ve minnetimi gözlerinize bakarak anlatmak isterdim. Bu vatan size çok şey borçludur. Hakkımızı ödeyebilmemiz imkansız ancak gittiğiniz yoldan gelerek, izinizdeyiz. Bizlere bıraktığınız bu ülkeyi canımız pahasına koruyup kolluyor, gelişimi için çabalıyoruz. Sevgilerimle..
Zeynep Tunçer
b. Yazınızdaki yazım ve noktalama hataları ile anlam bütünlüğünü bozan ifadeleri öğretmeninizin yardımıyla belirleyerek düzeltiniz. Yazdığınız metni, arkadaşlarınızla paylaşınız.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.