6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 149-151-152-153-154-155. Cevapları Yıldırım Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerine en çok ihtiyaç duyabilecekleri ders kitapları ve konu arasında yer alan ayrıca içerisinde Yüzyılın Fotoğrafı Metni Cevapları başlıklı yazıların bulunduğu 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 149-151-152-153-154-155 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla, konuyla veya herhangi bir şeyle alakalı yorumda bulunmak için aşağıda bulunan kutucukları kullanabilirsiniz.
Fotoğraf çekmeyi ya da çektirmeyi sever misiniz? Neden?
Cevap: Fotoğraf çekmeyi ve çektirmeyi çok severim. Çünkü yaşananları anı olarak biriktirip gelecekte hatırlamayı seviyorum.
Özçekim yapmaktan hoşlanır mısınız? Niçin?
Cevap: Özçekim yapmaktan hoşlanırım. Çünkü resim çekilmek hoşuma gidiyor.
Tanıdığınız, takip ettiğiniz fotoğraf sanatçıları var mı? Varsa bunlar kimlerdir?
Cevap: Takip ettiğim bir fotoğrafçı var. Bu kişi Coşkun Aral’dır.
“Yüzyılın Fotoğrafı” adlı metni noktalama işaretlerine dikkat ederek sessiz okuyunuz. Metnin içindeki soruları cevaplayarak metindeki olayların gelişimiyle ilgili tahminlerde bulununuz.
Okuduğunuz metinde geçen aşağıdaki sözcükleri anlamlarıyla eşleştiriniz. Anlamını tahmin etmekte zorlandığınız sözcükler için TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten yararlanınız.
Cevap:
Aşağıdaki kutucuklara fotoğrafla ilgili bildiğiniz terimleri yazınız.
Cevap:
Aşağıdaki soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız.
1. Charlie Chaplin, Albert Einstein, Pablo Picasso kimdir ve nasıl tanıtılmışlardır?
Cevap: Charlie Chaplin sessiz sinema döneminin en ünlü oyuncusu, senaryo yazarı, yönetmeni ve yapımcısıdır. Başında melon şapka, ayağında büyük pabuçlar, kolunda baston ve şalvar şeklinde pantolon giymiş şeklinde tanıtılmıştır. Albert Einstein Nobel Fizik Ödülü sahibidir. Dağınık saçları ile kameraya dil çıkaran adam olarak tanıtılmıştır. Pablo Picasso en ünlü ressamlardan biridir. Köşeli geometrik şekiller gibi boğa, kadın ve erkek resimleri yapması ile tanıtılmıştır.
2. Metnin yazıldığı zamanda bu üç kişiden hangisinin fotoğrafı çekilemez? Neden?
Cevap: Albert Einstein’in fotoğrafı çekilemez. Çünkü vefat etmiştir.
3. Ara Güler fotoğraf çekmek için nereye gider ve orada ne yapar?
Cevap: İsviçre’ye giderek Charlie Chaplin’in evinin kapısının önünde günlerce bekler.
4. Fotoğrafçı Ara Güler kime mektup yazar ve ondan ne ister? Ara Güler yabancı dil bilmeseydi Charlie Chaplin’le iletişim kurabilir miydi? Niçin?
Cevap: Ara Güler Charlie Chaplin’e mektup yazarak fotoğrafını çekmek istediğini söyler. Ara Güler yabancı dil bilmeseydi Charlie Chaplin’le iletişim kuramazdı.
5. Ara Güler ümidini kestiği anda onu içeri davet eden kimdir?
Cevap: Charlie Chaplin’in karısıdır.
6. Charlie Chaplin’i gördüğünde Ara Güler neden onun fotoğrafını çekmez?
Cevap: Charlie Chaplin felç geçirdiği için tekerlekli sandalyededir ve bu haliyle görünmek istemeyebilir diye fotoğrafını çekmez.
Ara Güler’in yerinde siz olsaydınız nasıl davranırdınız? Charlie Chaplin’in fotoğrafını çekip çekmeyeceğinizi nedenleriyle yazınız.
Cevap: Ara Güler’in yerinde olsaydım bir fotoğrafını çekmek isterdim ancak paylaşmamak şartı ile. Sadece bana anı kalsın isterdim.
Okuduğunuz metinle ilgili aşağıdaki ifadeler doğru ise “D”, yanlış ise “Y” kutucuğunu işaretleyiniz.
Cevap:
“Kurgulanmış görsellerde fotoğrafçı kendi gerçekliğini kurgular. Elindeki ve beynindeki malzeme ile kendine özgü, kişisel ve düşsel fotoğrafını oluşturur.” Buna göre aşağıdaki görsellerden hangileri kurgulanmış olabilir? İlgili kutucukları işaretleyiniz.
Cevap:
Fotoğraf çekmek ile resim yapmak arasındaki farkları aşağıdaki kutucuğa yazınız.
Cevap: Fotoğraf çekmek var olan kağıda dökmek, anı yakalamaktır. Resim yapmak insanın duygu, düşünce ve hayallerinin birer yansıması ve kurgudur.
Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “damlamak” sözcüğü “Üç gün sonra ben yine kapıya damladım.” cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır? Bu cümleyi belirleyip işaretleyiniz.
Cevap:
Aşağıdaki cümlelerde kullanılan geçiş ve bağlantı ifadelerinin altını çiziniz. Bu ifadelerin cümlenin anlamına katkısını yazınız.
Cevap:
Aşağıdaki cümlelerde koyu yazılmış sözcüklerin yerine kutucuklarda verilenlerden uygun olanları getirerek cümleleri noktalı yerlere yeniden yazınız.
Cevap:
Aşağıdaki cümlelerde koyu yazılmış zamirleri verilen açıklamaların uygun olanlarıyla örnekteki gibi eşleştiriniz.
Cevap:
“Araştıralım, Hazırlanalım” bölümünde hazırladığınız metni bir grup sözcüsü belirleyerek arkadaşlarınıza sununuz.
Ara Güler’in “En kolayı ölmemek. Ben ölmeyeceğim çünkü. Ben gene eserlerimde var kalacağım, size ‘Merhaba!’ diyeceğim. Shakespeare yaşıyor mu, ölüyor mu?” düşüncesine katılıyor musunuz? Düşüncelerinizi nedenleriyle açıklayınız.
Cevap: Bu düşünceye katılıyorum. Çünkü sanatçılar eserleri ile gelecek nesillere kalır ve anılır.
Günümüzde gelişen teknolojiyle fotoğraf çekmek oldukça kolaylaştı. Sahip olunan akıllı telefonlar ile istenilen yerde fotoğraf çekilebilmektedir. Bu teknolojiyle ortaya çıkan kavramlardan biri de “özçekim”dir. Aşağıdaki gazete yazısını okuyarak ele alınan konu hakkındaki duygu ve düşüncelerinizi yazınız.
Cevap: Özçekim yapan ve bunu alışkanlık haline getirmenin bir hastalık olduğu düşüncesine katılmıyorum. Çünkü insanlar gezip gördüğü yerleri, şeyleri, yapılar tekrar hatırlamak, oralarda anılar bırakmak ve bundan zevk aldıkları için özçekim yaparlar.
Aşağıdaki fotoğraf karesinin içinde olduğunuzu hayal ediniz. Ne düşünürdünüz, ne hissederdiniz? Duygu ve düşüncelerinizi yazınız.
Cevap: Orada olmak, denizin kokusu ve dalgalarının sesi bana huzur, mutluluk, dinginlik, vererek bu görsel şöleni yaşadığım için şanslı hissettirirdi.
Çeşitli kaynaklardan Süleymaniye Camii, Yıldız Sarayı, Efes Antik Kenti, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası hakkında araştırma yapınız.
Cevap:
Süleymaniye Camii: Mimar Sinan’ın eseridir. Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile 1551-1558 yıllarında yapılmıştır. Halk arasında sonsuza kadar yıkılmayacak cami olarak anılır. Caminin kubbesi 53 m yüksekliğinde ve 27,5 m çapındadır. Cami avlusunun dört köşesi minareler bulunur.
Yıldız Sarayı: Raimondo D’Aronco tarafından yapılmıştır. Sultan II Abdülhamid daha korunaklı olması sebebiyle burada kalmıştır.
Efes Antik Kenti: Lysimakhos tarafından M:Ö: 300 yıllarında kurulmuştur. 200.000 kişilik bir nüfusa sahipti. Geçmişte Persleri Helenleri Lidyalılar, Bizans İmparatorluğu ve Roma’ya ev sahipliği yapmıştır.
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası: 1400 yılında inşası tamamlanmış olan bu yapının mimari Ali Neccar olarak bilinmektedir. Yıldırım Bayezıd tarafından yaptırılmıştır. Bu yapı darüşşifa, türbe ve camiden meydana getirilmiş bir külliyedir.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.