6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 264-266-267-268-269-270-271-272. Sayfa Cevapları EVOS Yayıncılık 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Türkiye Her Yerde Etkinliği ve Popüler Kültür, Kültürümüzü Ne Kadar Etkiledi? konulu çalışmaların yer aldığı 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 264-266-267-268-269-270-271-272 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Ülkemiz hangi özellikleriyle dünya ülkeleri arasında önemli bir yere sahiptir?
Cevap: Ülkemizin üç yanı denizlerle çevrili olması, dört mevsim yaşanması ve birçok iklimi içerisinde barındırması onu özel yapan unsurların başında gelir. Ülkemizin sayısız tarihi ve doğal güzelliğe sahip olması ise onu daha önemli bir yere koymaktadır.
Türkiye’nin isteğiyle BM Genel Kurulunun özel oturumla toplanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Düşüncelerinizi açıklayınız.
Cevap: Türkiye’nin uluslararası alanda bir güce sahip olduğu ve diğer ülkelere anlatması gereken önemli konular olduğu zaman toplantı yapma hakkına sahip olmasının özel bir ayrıcalık olduğunu düşünüyorum.
Öğrendiklerinizden hareketle siz de Türk askerinin dünya barışına katkı sağlayan faaliyetlerine örnek veriniz.
Cevap: Türk askeri, 1974 yılında Kıbrıs’ta katledilen Kıbrıs Türklerini korumak için Kıbrıs Barış Harekatı düzenlemiş ve Kıbrıs Türklerini korumayı başararak ayrı bir devlet kurmalarına destek olmuştur. Bunun haricinde Türk askeri 6 Şubat Depremleri sırasında arama kurtarma faaliyetlerine katılmış, insanlara erzak ve yardım dağıtımına katkı sağlamışlardır.
Afiş, TÜRKSOY’un hangi faaliyetleri ile ilgilidir?
Cevap: Görseldeki afiş TÜRKSOY’un kültürel faaliyetleriyle alakalıdır.
Ülkemizin siyasi, askerî, ekonomik ve kültürel alanlarda uluslararası faaliyetlerini araştırarak ilgili yerlere yazınız.
Cevap:
Türkiye’nin dünyadaki rollerini yerine getiren kamu kurum ve kuruluşlarından üçünü araştırarak aşağıya yazınız. Bu kurum ve kuruluşların faaliyetlerine de birer örnek veriniz.
TİKA: Ülkemizde ve yurtdışında çeşitli sektörlerin kalkınması amacıyla projeler yürütülmektedir. Kırgızistan’da Cezeri Lab Dijital Tasarım ve Üretim Laboratuvarı kurması örnek gösterilebilir.
AFAD: Ülkemizde ve yurt dışında meydana gelen doğal afetler sonrası yapılan arama kurtarma faaliyetlerine katılır. Yunanistan’da gerçekleşen deprem felaketinde arama-kurtarma faaliyetlerine katılması örnek gösterilebilir.
Kızılay: Ülkemizde ve yurtdışında ihtiyaç sahibi insanlara çok çeşitli alanlarda destek olur. Barınma, beslenme, giyinme, eğitim ve sağlık alanlarında çalışır. Suriye’de kurmuş oldukları çadır kentlerde yaptığı faaliyetler buna örnek gösterilebilir.
Geçmişte yaygın olan ancak günümüzde az görülen ya da hiç görülmeyen gelenek ve göreneklere örnekler veriniz.
Cevap: Bayram zamanı şeker toplama geleneği daha az yapılmaya başlanmıştır. Eskiden bayram günü sokaklar çocuklarla dolu olurdu ancak şu an daha az çocuk var.
Alışveriş merkezleri tüketim alışkanlıklarımızı nasıl etkilemektedir?
Cevap: Alışveriş merkezlerinde yer alan birçok mağaza, çok çeşitli olması nedeniyle çarşı ve pazar gibi alanlarda alışveriş yapmanın önüne geçmiştir. Çünkü saatlerce çarşı yada pazarı gezerek arayacağımız ürünü alışveriş merkezlerinde yan yana olan işletmelerde görmemiz mümkün.
Çevrenizde popüler kültürün etkisiyle oluşan değişiklikleri maddeler hâlinde aşağıya yazınız.
Televizyon, popüler kültürün hangi unsurlarının yayılmasını sağlamaktadır?
Cevap: Televizyon popüler kültürün, moda, dil, iletişim, eğlence ve sanatsal tarzının yayılmasını sağlar. Olumsuz olarak ise insanı tek başına yaşamaya iter. Özentiliği teşvik eder ve toplumsal değerlerimizi yok eder.
Türkçenin doğru kullanımı konusunda sizin sorumluluğunuz nedir?
Cevap: Bunun en başında Türkçe konuşurken yalnızca Türkçe kelimeleri tercih etmek geliyor. Konuşmalarımızda yabancı kelimelere yer vermemeli, yabancı sözcüklerin Türkçe karşılığını kullanmalıyız.
Aşağıdaki haberi okuyunuz. Haberle ilgili soruların cevaplarını boşluklara yazınız.
1. Yazarın özlem duyduğu nedir?
Cevap: Yazar, eski ve kalabalık bayram sofralarını, geleneksel yemekleri, tatlıları ve bayram ziyaretlerini özlemektedir.
2. Eskiden bayramlar nasıl kutlanıyordu?
Cevap: Eskiden bayramlar heyecanla kutlanırmış. Aileler birlikte oturur, kalabalık kahvaltı sofralarında geleneksel yemeklerini ve tatlılarını hazırlarmış. Çocuklara harçlık verilir ve bayram namazından sonra büyüklerin eli öpülürdü.
3. Bayramların kültürümüzdeki yeri nedir?
Cevap: Bayramlar bizim kültürümüzü, kimliğimizi yansıtır. Bu değerlerimizi kaybedecek olursak öz benliğimizi kaybederiz. Ayrıca bu değerler ailemizi yani toplumu bir arada tutan parçalardır.
4. Bayram kutlamalarındaki değişimin sebepleri nelerdir?
Cevap: Bayram kutlamalarını insanların artık birer tatil fırsatı olarak görmesi yatmaktadır. İnsanlar bayramlaşmayı telefonlardan yaparak bayramı akrabalarının olmadığı, tatil yapmaya gittiği başka şehirlerde geçiriyorlar.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.