6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 227-229-230-231-232-234-235-236. Sayfa Cevapları EVOS Yayıncılık 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Etkin Vatandaş ve Toplumsal Hayatta Kadın konulu çalışmaların yer aldığı 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 227-229-230-231-232-234-235-236 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Aşağıdaki ifadeleri okuyup eksik bırakılan cümleyi tamamlayınız.
Ben etkin bir vatandaşım. Haklarımın ve sorumluluklarımın korunduğundan eminim. Haklarımı nasıl kullanacağımı biliyorum. Sorumluluklarımı yerine getiriyorum. Örneğin alışveriş yaptıktan sonra işyerinden alışverişime dair satış fişi isterim veya market rafındaki etiket ile kasadaki fiyat uyuşmazsa ödemeyi etikete göre yapılmasını talep ederim.
1. Yukarıdaki haberde yer alan bilinçli tüketiciler anayasanın kendilerine verdiği hangi hakları kullanmıştır? Araştırınız.
Cevap: Yukarıdaki haberde yer alan bilinçli tüketiciler anayasanın kendisine verdiği tüketici haklarını kullanmışlardır. Tüketiciler, bir haksızlık ile karşılaştığında tüketici hakem heyetine başvurarak şikayette bulunabilirler.
2. Çevrenizde etkin vatandaş olduğunu düşündüğünüz kişiler var mı? Varsa bu kişilerin özellikleri nelerdir? Aşağıya yazınız.
Cevap: Babam ve annem gerçek bir etkin vatandaştır. Asla ihtiyacından fazla alışveriş yaparak paralarını boşa harcamazlar. Alışverişleri sırasında mutlaka fiş alırlar ve fiş üzerinde yazan ürün isimleriyle aldıkları ürünleri karşılaştırırlar. Haksızlığa uğradıkları zaman 175’i arayıp durumu bildirirler.
Yukarıdaki anayasa maddelerinden hangileri hak, hangileri sorumluluk ile ilgilidir? Neden?
Cevap: Yukarıdaki anayasa maddelerinden 12, 17, 20, 22, 23, 24 ve 26. maddeler temel haklarla alakalıdır çünkü özel hayat, haberleşme, seyahat ve inanç özgürlüğü gibi konularda güvence sağladığı açıklanır.
72 ve 73. maddeler ise sorumluluk ile alakalıdır çünkü vergi ödeme ve vatan hizmeti yerine getirilmesi istenen toplumsal görevlerden bahsedilmiştir.
Hakların ve sorumlulukların anayasada yer almaması durumunda neler yaşanabilirdi?
Cevap: Hak ve sorumluluklar net şekilde belirtilmediği için keyfi uygulamalar artar ve sorun yaşardık. İnsanlar vergi vermediği için hizmet alamaz ve birçok sorun meydana gelirdi. Örneğin vergi verilmediği için artık çöp toplanamaz, polislerin maaşı ödenemez ve güvenlik zayıflar; itfaiye çalışamaz ve yangınlara karşı korumasız kalır ve buna benzer ciddi sorunlar yaşardık.
Okula gönderilmeyen bir kız çocuğu Anayasa’nın hangi maddesindeki hakkından mahrum bırakılmaktadır. Araştırıp aşağıda boş bırakılan yere yazınız.
Cevap: Okula gönderilmeyen bir kız çocuğu anayasada belirtilen 43. maddeden mahrum bırakılmaktadır. 43. maddede çocukların temel eğitim hakkından bahsedilmiştir. Herkesin eğitim ve öğretim hakkı olduğunu ve bunun karşılanmasının zorunlu olduğu belirtilir.
Zeynep’in aşağıdaki sözlerinden hangileri etkin vatandaşlıkla ilgilidir? Konuşma balonlarına yanına “✓” işareti koyarak belirtiniz.
Aşağıda yer alan metni okuyunuz ve Atatürk’ün kadınlarla ilgili düşüncesini açıklayınız.
Cevap: Atatürk, Türk kadınının ilminden, sosyal statüsünden, ekonomik hayata yapacağı katkıdan faydalanmak istemektedir. Türk kadınına haklarını teslim ederek toplumumuzun daha ileriye gideceğini düşünmektedir.
Kadın-erkek eşitliğinin Orta Asya’daki toplumsal hayata katkıları neler olmuştur? Tartışınız.
Cevap: Toplumda kadına hakların teslim edilmesi birlikteliği arttırırdı. Ayrıca kadınlarında erkekler gibi savaşçı olması toplumun tamamının asker gibi olmasından dolayı ülkelerini güçlendirir.
Aşağıdaki metni ve tabloyu inceleyiniz. Kadınların Millî Mücadele’ye katkılarını açıklayınız.
Cevap: Milli Mücadele döneminde Ayşe Hanım gibi birçok yiğit Türk kadını mücadele etmiştir. Kimisi çocuklarını, kimisi kocasını feda etmekle kalmamış kendileri de mücadeleye katılarak bir işin ucundan tutmuşlardır. Kimisi gerçekten gidip tüfekle savaşmış kimisi savaşan askerlere giysi dikmiş kimisi cephane taşımıştır.
Çalışmalarıyla Türk tarihinde ön plana çıkmış kadınlardan biri hakkında araştırma yapınız. Aşağıya onun hayatını ve çalışmalarını anlatan bir paragraf yazınız.
Cevap:
Bahsedeceğim kişi ilk Türk kadın doktoru Safiye Ali’dir.
Safiye Ali, 1894 yılında İstanbul’da doğmuş ve eğitimine büyük katkıda bulunan bir ailede yetişmiştir. Kadınların o zamanlar eğitim almasının zor olduğu bir dönemde Almanya’ya giderek tıp eğitimi almış ve doktor olmuştur. 1921’de Türkiye’ye dönerek kadın ve çocuk sağlığı üzerinde çalışmıştır. İstanbul’da bir muayenehane açarak kadınların sağlık hizmetine ulaşmasının kolaylaşmasını sağlamıştır.
Kızılay’da da çalışan Safiye Ali, çocuk sağlığı üzerinde de çalışmaları olmuştur. Doktorluk haricinde Türkiye’deki ilk kadın tıp doktoru eğitmeni olmuş, birçok öğrenciye ders vermiştir. Safiye Ali, o kadınların çalışmasının bile zor olduğu bir dönemde doktorluk yapmayı başararak Türk kadınına ilham kaynağı olmuştur.
Haberdeki girişimci kadının başarılı olmasının sebepleri nelerdir?
Cevap: Girişimci kadının başarılı olmasının sebebi azimli, çalışkan ve girişimci ruhlu olmasından kaynaklanmıştır. Yapamazsın diyen insanlar oldukça insanlar daha çok çalışır ve başarır.
Kadına verilen değeri vurgulayan özlü sözleri araştırarak aşağıya yazınız.
Cevap:
“Cennet annelerin ayakları altındadır.” – Hz. Muhammed (S.A.V.)
“Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın.” – Mustafa Kemal Atatürk
“Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarıdan fazla güçsüzlük içinde kalır.” – Mustafa Kemal Atatürk
“Kadın, insanlığın anasıdır.” – Nizamülmülk
“Kadınları eğiten, toplumu eğitir.” – Emile Durkheim
Ülkemizde kadınlara yönelik hangi pozitif ayrımcılık uygulamaları bulunmaktadır? Araştırarak aşağıya yazınız.
Cevap: Ülkemizde kadınların iş hayatına daha fazla katılımlarını sağlamak için kadın girişimci destek programları bulunmaktadır. Ayrıca kadınların haklarını savunmak için anayasada özel kanunlar bulunmaktadır. Yine kadınların haklarını savunmak, onları fiziksel olarak şiddetten korumak için Kadın Destek alanları bulunmaktadır.
A. Kadınların ekonomide, siyasal ve toplumsal alanda etkinliklerini arttırmak için neler yapılmalıdır?
Cevap: Kadınların toplumsal hayata katılımının ne kadar önemli olduğunu anlatmak için kampanyalar düzenlenmelidir. Bu tarz kampanyalara çoğunlukla kadınlar katılır ancak bu kampanyalara erkekler daha çok davet edilmeli ve onlara bunun önemi anlatılmalıdır.
B. Kadına yönelik şiddeti ve cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırmak için neler yapılmalıdır?
Cevap: Kadınların kendisinin savunmasının bir erkeğe göre daha zor olduğu gerçeğini kabul ederek başlamalıyız. Ayrıca kadın-erkek fark etmeksizin şiddetin ne kadar kötü bir davranış olduğunu kabul etmemiz gerekir. Şiddeti önlemek için caydırıcı cezalar getirilmelidir.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.