6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 217-218-219-220-221. Sayfa Cevapları EVOS Yayıncılık 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Yönetime Etki Eden Unsurlar konulu çalışmaların yer aldığı 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 217-218-219-220-221 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Demokrasiyle yönetilen ülkelerde kararlar nasıl alınır? Bir örnek veriniz.
Cevap: Demokrasi ile yönetilen ülkelerde halk tarafından temsilci seçilir. Bunlara milletvekili denir. Milletvekilleri bir mecliste toplanarak ortak kararlar alırlar. Böylece halkın seçtiği temsilciler tarafından ülkenin yönetimi için kararlar alınmış olunur.
Siyasi partilerin olmaması ülkemizin yönetimini nasıl etkilerdi? Tartışınız.
Cevap: Siyasi partilerin olmaması aynı görüşten insanların bir araya gelmesini engellerdi. Aynı görüşe sahip insanların birlikte güçlü hareket etmelerinin önüne geçilmesi ülke yönetiminde söz sahibi olmalarını da zorlaştırırdı.
Sivil toplum kuruluşlarının yaptığı çalışmalara örnek veriniz. Verdiğiniz örnek hangi açıdan yöneticileri ilgilendirmektedir? Açıklayınız.
Cevap: Sivil toplum kuruluşlarından en bilineni TEMA Vakfı’dır. TEMA Vakfı, erozyonla mücadele ederken bir yandan ülkemizdeki ormansızlaştırma ile mücadele eder. Ülkemizde orman yangınları sonrası yeniden ağaçlandırma çalışmalarında bulunur ve kaçak yapılaşma sırasında kesilmek istenen ormanları korumak için çabalar.
Bu durum yöneticileri doğrudan ilgilendirmektedir çünkü ormanlar devletin malıdır ve yöneticiler bu toprakları, ormanları korumakla yükümlüdür.
Yöneticiler vatandaşları neden dikkate almak zorundadır? Açıklayınız.
Cevap: Yöneticileri seçen kişi halktır. Kendisini seçen kişinin görüşlerini dikkate almazsa ve kendi bildiğini okursa bir sonraki seçimde kendisi yerine başka bir yönetici seçilebilir.
Siz de medyanın gücünden yararlanmak isteseydiniz bu ne olurdu? Neden? Açıklayınız.
Cevap: Okulumuzdaki spor alanlarının eksikliğiyle ilgili medyayı kullanmak isterdim. Okulumuzun arazisi çok küçük olduğu için bir basketbol sahası, voleybol sahası, futbol sahası ve diğer etkinlikleri yapabileceğimiz açık bir alana sahip değiliz. Bununla ilgili çalışmalar yapılması ve arazinin genişletilmesi için taleplerimi iletirdim.
Medyanın dördüncü kuvvet olarak adlandırılmasının sebebi hakkında araştırma yapınız. Araştırmanızın özetini aşağıya yazınız.
Cevap: Medya doğru bir şekilde kullanıldığı zaman yasama, yürütme ve yargının karar alma mekanizmasını etkileyebilmektedir. Halkın kararı her zaman ağır bastığından dolayı bir konu hakkında büyük tepkiler çeken bir karar alınırsa ve medyada bu hissedilirse karar iptal edilebilir veya düzeltilebilir.
Aşağıda kamuoyu oluşturulmasına etki eden bazı unsurlara yer verilmiştir. Bu unsurların altındaki ifadeleri okuyunuz. Bu unsurlar ile ilgili ifadelerden doğru olduğunu düşündüklerinizin sonundaki boşluğa “D”, yanlış olduğunu düşündüklerinizin sonundaki boşluğa ise “Y” yazınız.
Cevap:
Aşağıdaki haber üzerinden, bireylerin yani kamuoyunun yönetime nasıl etki ettiğini belirleyelim. Haberi okuyarak altındaki soruları cevaplayınız.
1. Orman kesiminin durdurulmasında köylülerin hangi faaliyetleri etkili olmuştur? Açıklayınız.
Cevap: Orman kesiminin durdurulmasında köylülerin ihbarları etkili olmuştur. Köy halkı yetkili makamlara dilekçeler yazmışlar ve usulsüz çalışmaları bildirmişlerdir.
2. Bireylerin haklarını arıyor olmaları yönetme gücünü elinde bulunduranları nasıl etkiler? Aşağıya yazınız.
Cevap: Yönetme gücüne sahip olanların yargı gücünün farkına varmaları ve buna göre hareket etmeleri gerektiğini hatırlatır. Hukukun üstünlüğü her zaman esastır ve yargılanamayacak kimse yoktur. Bu yüzden yapılan her şey hukuka uygun olmalıdır.
3. Köylüler orman kesimini durdurmak için başka hangi yasal yollara başvurabilirlerdi? Aşağıya yazınız.
Cevap: Köylüler dilekçeler yazdıktan sonra yasal hakları olan protestoyu kullanabilirler, dördüncü yargı organı medyayı çağırarak yaşadıkları usulsüz işlemleri tüm halka duyurabilirlerdi.
Aşağıdaki sorunları çözmek için neler yapabileceğinizi sorunların altına yazınız.
1. Yaşadığınız yerde yeşil alana ve parka ihtiyaç duyulmaktadır. Yöneticiler ise konuya ilgisiz davranmaktadırlar. Bu sorun nasıl çözülebilir?
Cevap: Bu sorun için dilekçeler verilmeli. Park ve yeşil alanın gerekçeleri tespit edilerek medya organına haber verilebilir.
2. Yaşadığınız yerdeki en işlek yol üzerinde yayalar karşıdan karşıya geçmekte oldukça zorlanmaktadır. Trafik ışıkları ise araç trafiğinin aksamasına neden olacaktır. Bu nedenle yapılması gereken en önemli şey üst ya da alt geçittir. Yöneticiler bu konuda hiçbir girişimde bulunmamaktadır. Bu sorun nasıl çözülebilir?
Cevap: Bu konudan yöneticilerin bilgisi olmayabilir. Bunun için üst geçit veya alt geçit projesinin niçin bu kadar gerekli olduğunu anlatan bir dilekçe hazırlanıp yöneticilere iletilmelidir.
3. Bir kurumdaki görevli, sizin önemli bir ihtiyacınızı giderecek işlemi yapmak istememektedir. Bu durum sizi zor durumda bırakmaktadır. Bu sorunu çözmek için neler yapılabilir?
Cevap: Görevli memuru, olay anında amirini çağırarak şikayet ederdim. Amirine sözlü şikayetim sonrası resmi şikayetimi içeren bir dilekçe hazırlayıp memurun çalıştığı kurumun müdürlüğüne teslim ederdim.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.