6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 206-207-208-209. Sayfa Cevapları EVOS Yayıncılık 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Ülkemizin Yönetimi konulu çalışmaların yer aldığı 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 206-207-208-209 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Aşağıdaki haberlerin yasama, yürütme, yargı kavramlarından hangileri ile ilişkili olduğuna dair tahminlerinizi haberlerin altlarına yazınız. İlişkilendirmeleri neye göre yaptığınızı açıklayınız.
Cevap:
Cumhurbaşkanı ile TBMM’nin uyumlu çalışmaması durumunda yasama konusunda neler yaşanabilir? Tartışınız.
Cevap: TBMM’nin hazırladığı kanun önerilerinin bir önemi kalmaz ve yasama duraklar. Çünkü TBMM’nin hazırlamış olduğu yasa teklifleri onaylanmadığı için resmi gazetede yayımlanmaz.
Cumhurbaşkanının sayfada verilen görevleri dışında diğer görevlerini https://tccb.gov.tr/ cumhurbaskanligi/gorev_yetki/ genel ağ adresinden araştırarak defterinize yazınız ve sınıfta paylaşınız.
Cevap:
Yasama, yürütme ve yargı güçleri arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
Cevap: Yasama, yürütme ve yargı kolları demokratik bir ülkeyi ayakta tutan en temel yargı organlarındandır. Yasama ile yasalar hazırlanır, yürütme ile bu yasaların uygulanması sağlanır ve yargı ile yasalara aykırı davrananlar yargılanır.
Her yargı organı birbirinden bağımsızdır ve müdahale edilemez olması onları güçlü kılar. Birbirlerinden bağımsız ve güçlü olması birbirlerini dengede tutarak ülkedeki sorunların önüne geçer.
Kuvvetler ayrılığı yerine yasama, yürütme ve yargı güçlerinin tek bir kişi ya da kurumda toplanması hâlinde neler yaşanabilir? Tartışınız.
Cevap: Kuvvetler ayrılığı yerine bunların tek bir güçte olması adaletsizliği, halkın devlete ve yargıya olan güvenini olumsuz yönde etkiler. Bir kişi istediği yasayı çıkartıp istediği şekilde yürürlüğe sokup yine istediği şartlar altında birisini yargılaması demokrasinin temel ilkeleriyle çelişir ve demokrasi olmaktan çıkar.
Aşağıda verilen tanılayıcı dallanmış ağaçtaki bilgilerden bazıları doğru, bazıları yanlıştır. İlk ifadeden başlayıp cevap oklarını takip ederek doğru çıkışa ulaşınız.
Cevap: 1. Çıkış
Aşağıdaki ifadeyi tamamlayınız.
Yasama, yürütme ve yargı güçlerinin her birinin yetki ve sorumluluklarının farklı olması ve birbirlerine üstünlüklerinin bulunmaması gereklidir çünkü bu üstünlükler birbirini dengeleyerek bir veya bir grubun sınırsız güce erişmesinin önüne geçer. Bu yargı kollarının birbirinden ayrılması ve güçlü olması hem birbirlerini korur hem de birbirlerini kontrol ederek dengede kalmalarını sağlar. Öyle ki bu yargı kollarının tamamı birinin kontrolüne girerse halkın hakları tehlikeye girer ve kimse onu durduramazdı.
Aşağıdaki tabloyu sütunlardaki soruları cevaplayarak doldurunuz.
Cevap:
A. Ülkemizde ya da yakın çevrenizde gördüğünüz bir sorun belirleyiniz. Bu sorunun çözümü için yasama, yürütme ve yargı güçlerinin iş birliği içinde neler yapması gerektiğini aşağıya yazınız.
Cevap: Yaya geçitleri, trafikte yayaların geçiş üstünlüğüne sahip olduğu yollardır. Ancak ülkemizde en çok trafik kazası yaya geçidinde, arabaların yayalara çarpmasıyla meydana geliyor. Bu durum insan hayatının önemi açısından çok kötü bir durumdur. Bununla ilgili çalışmalar yapılması gerekir.
B. Belirlediğiniz sorunun çözümünde hangi güç daha etkilidir? Neden? Aşağıya yazınız.
Cevap:
Bunun için yasama organı, yaya güvenliğini arttıracak yasalar çıkartmalı. Yürütme organı trafik polislerini, yayaların güvenliğinin artması için denetimlerini arttırması gerekir. Yargı organı ise yayalara öncelik vermeyerek ihlalleri sürdüren araç sürücülerine ceza işlemi uygulamalıdır.
Elbette bu sorunun çözümünde yürütme daha etkilidir çünkü yürütmenin yapacağı denetimler ve sıkı tutumlar trafikteki araç sürücülerini caydırabilecek ölçüdedir.
Aşağıdaki görevlilerin yasama, yürütme, yargı güçlerinden hangisiyle ilgili olduklarını karşılarına yazınız. Boş bırakılan yerlere başka görevliler yazarak bunların ilgili oldukları güç unsurunu belirtiniz.
İçişleri Bakanı → Yürütme
Savcı → Yargı
Milletvekili → Yasama
Millî Eğitim Bakanı → Yürütme
TBMM Başkanı → Yasama
Avukat → Yargı
Kaymakam → Yürütme
Emniyet Müdürü → Yürütme
Danıştay Hakimi → Yargı
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.