6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 78-79-80-81-82. Sayfa Cevapları EVOS Yayıncılık 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Türkler Anadolu’da konusunun yer aldığı 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 78-79-80-81-82 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
A. Türkiye Selçuklu Devleti Dönemi’ne ait aşağıda yer alan eserleri 69. sayfada verilen Büyük Selçuklu Devleti eserleriyle karşılaştırınız. Bu eserlerin benzerliklerini ve farklılıklarını yazınız.
Benzerlikler: Kubbesel tasarımlar bulunmaktadır. Taştan yapılmıştır.
Farklılıklar: Daha renkli motifler kullanılmıştır. Anadolu Selçuklu mimari olarak daha düz yapılar inşa ederken Büyük Selçuklu daha karmaşık yapılar inşa etmiştir.
B. Medreseler ve darüşşifalar ne amaçla yapılmıştır? Geçmişte bu yapılarda halka sunulan hizmetler, günümüzde hangi yapılarda verilmektedir? Aşağıya yazınız.
Cevap: Bu yapılar insanlara devlet tarafından hizmet edilmesi için yapılmıştır. Bu hizmetleri günümüzde T.C. Sağlık Bakanlığı ve T.C. Milli Eğitim Bakanlığı vermektedir.
Türkiye Selçuklu Devleti Dönemi’ndeki kültürel faaliyetlerin Türklerin Anadolu’yu yurt edinme sürecine katkılarını tartışınız.
Cevap: Türkiye Selçuklu Devleti, Anadolu üzerinde yaptıkları kültürel çalışmalarla Türkleşmesini sağlamış ve gerçek bir yurt olmasını sağlamıştır.
Buna edebi alanda yaptıkları çalışmalarla, mimari alanda yaptıklarıyla veya devlet yönetiminde gösterdikleri hoşgörülü politikalarla destek vermişlerdir.
Türkiye Selçuklu Devleti Dönemi’nde Anadolu’yu ziyaret eden Marco Polo’nun (Marko Polo) seyahatnamesinden alınmış metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız.
1. Anadolu’da halkın başlıca ekonomik faaliyetleri nelerdir?
Cevap: Anadolu’da halk hayvancılık ve tarım faaliyetleri yürütüyor. Şehirde yaşayan insanlar zanaat ve ticaretle uğraşıyor.
2. Hangi sanatlar Marco Polo’nun ilgisini çekmiştir?
Cevap: Halı dokuması ve kitap ciltlerinin yapılması ilgisini çekmiştir.
3. Türklerin konargöçer yaşamı sürdürdüğü söylenebilir mi? Neden?
Cevap: Türklerin konargöçer olduğu söylenemez çünkü daha çok yerleşik hayatla ilgili mesleklerden ve uğraşlardan söz edilmiştir.
Yukarıdaki şiirde anlamını bilmediğiniz bir kelime var mı? Şair, hangi değerlerin önemini vurgulamaktadır?
Cevap: Anlamını bilmediğim bir kelime yok. Şiirde daha çok dürüstlükten söz edilmiştir.
79. sayfada isimleri yer alan Türklerin Anadolu’yu yurt edinme sürecine katkı yapmış şahsiyetlerden birinin hayatını araştırarak aşağıdaki şemayı doldurunuz.
Çevrenizde Türk beyliklerine ve devletlerine ait hangi eserler bulunmaktadır? Bu eserlerin hangi beyliklere ve devletlere ait olduğunu söyleyiniz.
Cevap: Çevremde kervansaraylar ve türbeler bulunmaktadır. Bunlar Selçuklu Devleti’ne ait yapılardır.
İbni Battuta seyahatnamesinden alınmış metni okuyarak soruları cevaplayınız.
1. Anadolu’daki ekonomik ve kültürel faaliyetler nelerdir?
Cevap: Bekar ve sanat sahibi insanların başıboş dolaşmasını engellemek ve meslek sahibi olmalarıın sağlamak için fütüvvet ismi verilen cemiyetler bulunur.
Alanya’da kereste faaliyetleri, Aksaray’da hayvancılık faaliyetleri ve Erzincan’da halı dokuma gibi faaliyetlerde görülür.
2. Anadolu’nun Türk yurdu olduğundan söz edilebilir mi? Neden?
Cevap: Evet söz edilebilir çünkü bu bölgelerde artık Türk’lere ait kültürel özelliklerden, ekonomik faaliyetlerden, cemiyetlerden ve yaşayış tarzlarından bahsedilebilmektedir.
Anadolu’da kurulan Türk beyliklerinin ve devletlerinin Anadolu’nun Türkleşmesi için siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda neler yaptıklarını aşağıdaki tabloya yazınız.
Siyasi Alanda Yapılanlar: Beylikler, Anadolu Selçuklu Devleti’ne bağlı küçük devletler olarak teşkilatlanmış; kendi ordusu ve ekonomisini yönetmeye başlamışlardır.
Ekonomik Alanda Yapılanlar: Şehirlerde pazarlar ve çarşılar kurmuşlardır. Ticaretle uğraşan insanların güvenliği ve konaklamaları için kervansaraylar inşa etmiştir.
Sosyal Alanda Yapılanlar: Başıboş insanlarla ilgilenmesi için cemiyetler kurulmasına önayak olmuşlardır.
Kültürel Alanda Yapılanlar: Kültürü zenginleştirmek ve yaymak için ele geçirilen topraklarda cami, medrese, kervansaray ve türbe gibi kültürel yapılar inşa edilmiştir.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.