6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 49-50-51-57-58. Cevapları GÜN Yayıncılık 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Destek ve Hareket Sistemi konusunun yer aldığı 6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 49-50-51-57-58 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Vücudumuzda yaşamsal faaliyetleri gerçekleştiren değişik organ ve yapılar yer almaktadır. Bunlar hakkında neler biliyorsunuz?
Cevap: Vücudumuzda sindirim sistemi, boşaltım sistemi, dolaşım sistemi gibi sistemler; kalp, beyin ve akciğer gibi organlarda vücudumuzun yaşamsal faaliyetlerini korur.
Belki biz dışarıdan göremiyoruz fakat vücudumuzun hareketini sağlayan kas ve iskelet yapısına sahibiz. Yandaki görselde koşan bir kişinin iskeleti temsilî olarak verilmiştir. Peki, bu kişi hareket ederken iskelet ve kaslar kişinin hareket etmesine nasıl yardımcı oluyor?
Cevap: Vücudumuzdaki kaslar kasılarak iskelet sistemini harekete geçirir.
Futbolcuların maç yaparken ne tür sakatlıklar geçirdiklerini araştırınız. Edindiğiniz bilgileri sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Futbolcular maç yaparken kaslarına ve kemiklerine aldıkları darbeden dolayı dokuların zedelenmesi, kas yaralanması, çatlak ve diz sakatlanmaları gibi sorunlar yaşarlar.
Vücudumuzda bulunan bütün kaslar aynı mıdır? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Vücudumuzdaki kaslar aynı değildir. Her kasın farklı görevi vardır. Kalpteki kaslarla dizlerimizdeki kaslar aynı olamaz.
Futbol maçlarında futbolcular sahaya çıkarken üzerlerine futbol oyununa uygun malzemeler giyerler. Bu malzemelerden biri de tekmeliktir (Görsel 2.1). Tekmelik, ayağın hemen üstüne bacak kemiği üzerine takılır. Sizce tekmeliğin kullanılma amacı ne olabilir? Tekmeliğin takılmaması ne gibi olumsuz sonuçlar doğurabilir?
Cevap: Tekmeliğin takılması, gelebilecek darbelerden bacağı korumaktır. Tekmelik olmaması durumunda oyun esnasında düşmemiz veya başka bir oyuncunun ayağımıza vurması sonucu bacağımızdaki kemikler veya kaslar zarar görebilir.
Sizler de iskeletimizde bulunan uzun, kısa ve yassı kemiklere örnekler bularak sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Yassı kemikler göğüs kemiği, kaburga, kafa tası ve kaburgalardır. Kısa kemiklere el ve ayak bileklerindeki kemikler örnek verilebilir. Uzun kemiklere ise kaval kemiği ile uyluk kemiği örnek verilebilir.
1. Aşağıdaki kutucuklarda belirtilen kemik çeşitlerine örnekler veriniz.
Kısa Kemik: El ve ayak bileği kemikleri, omur
Uzun Kemik: Üst kol, uyluk, ön kol ve alt bacak
Yassı Kemik: Kafatası, kaburga, kürek kemiği, göğüs kemiği
2. Aşağıda verilen kas çeşitlerini vücutta bulundukları yere göre eşleştiriniz.
3. Aşağıdaki kutucuklarda belirtilen eklem çeşitlerine vücudunuzdan örnekler bularak yazınız.
4. Aşağıda verilen kas çeşitlerini özellikleri ile eşleştiriniz.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.