6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 188-189-191-192-193. Cevapları GÜN Yayıncılık 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Sesin Sürati konusunun bulunduğu 6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 184-185-187 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Yağmurlu bir günde oluşan şimşeğin ışığını görüp gök gürültüsünün sesini birkaç saniye sonra duyarız. Buna göre ses mi yoksa ışık mı daha süratlidir? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Işığın sürati daha hızlıdır. Bu nedenle önce şimşeği sonra şimşeğin sesini duyarız.
Ses, boşlukta iletilir mi? Neden? Astronotlar uzayda nasıl haberleşir?
Cevap: Ses boşlukta iletilemez çünkü sesin yayılabilmesi için maddesel ortama ihtiyacı vardır. Astronotlar uzayda kasklarındaki özel mikrofonlarla haberleşirler.
Şişirilmiş bir balonun görseldeki gibi sesi açık bir radyoya yaklaştırıldığında titreştiğini hissederiz. Balonun titreşmesinin sebebi ne olabilir? Radyonun sesi daha çok açılırsa ne olur?
Cevap: Ses dalgalar halinde yayılırken titreşim etkisi gösterir. Radyonun sesi çok açılırsa ve balonda yeterli şişkinlikteyse patlayabilir.
Görsel 5.9’da görüldüğü gibi baştaki topu serbest bıraktığınızda diğer toplar nasıl hareket eder? Ses dalgalarının yayılmasını bu topların hareketine benzetebilir miyiz? Neden?
Cevap: Görseldeki top serbest bırakıldığında sadece en sondaki top harekete geçer. Toplar birbirlerine sırayla titreştirerek en sondakine kadar gider ve titreşim aktarılacak başka bir obje kalmayınca harekete geçer. Seste benzer şekilde titreşim etkisi gösterir.
Demir çubuğun çıkardığı sesi en süratli ileten hangi ortamdır? Neden?
Cevap: Demir çubuk sıraya vurularak çıkardığı ses en süratlidir çünkü ses katı ortamda daha hızlı yayılır.
Havası boşaltılmış ortamda çalar saatin sesini duyabildiniz mi? Nedenini arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Hayır duyamayız çünkü ses boşlukta yayılmaz.
Jet uçakları alçaktan uçtuğunda ya da yüksek sesle müzik dinlediğinizde bulunduğunuz mekândaki camların titreşmesini nasıl açıklarsınız? Telefonla konuşurken çıkardığınız ses karşı tarafa nasıl iletiliyor olabilir (Görsel 5.10)?
Cevap: Bu durumlarda bulunduğumuz mekanların camları titreyerek ses çıkartır. Telefonla konuşurken çıkardığımız ses mikrofona ilettiğimiz sesler bir enerjiye dönüştürülerek telefondaki kaynağa depolanıp bunu karşıdaki telefona iletmesiyle meydana geliyor olabilir.
1. Aşağıda farklı hâllerdeki maddelerin tanecik modellerini görüyorsunuz.
a. Sesin bu maddelerdeki süratini karşılaştırınız. Ses hangi maddede en süratli hareket eder? Nedenini aşağıdaki noktalı yere yazınız.
Cevap: Ses en süratli katı maddelerde, en yavaş gaz maddelerin olduğu ortamda hareket eder çünkü sesin hareket edebilmesi için tanecikli yapıya sahip cisimlere ihtiyaç duyar.
b. Ses boşlukta yayılabilir mi? Neden? Kısaca aşağıdaki noktalı yere yazınız.
Cevap: Ses boşlukta yayılamaz çünkü ses dalgalar halinde yayılarak tanecikli yapıda cisimler gerekir. Boşlukta tanecikli yapıya sahip cisim olmadığı için yayılamaz.
2. İçi boş karton bir borunun her iki ucuna balonlar gererek bir davul yapınız. Şekildeki düzeneği kurunuz. Davula sağ taraftan elinizle vurup mum alevlerinin hareketlerini gözlemleyiniz. Gözlemlerinizi yorumlayınız. Mum alevinin nasıl hareket ettiğini aşağıdaki noktalı yere yazınız.
Cevap: Yaptığımız deneyde oluşturduğumuz ses mumların alevinin dalgalanmasına neden oldu. Daha yüksek ses çıkardığımız zaman ilk sıradaki mum söndü ve diğerleri daha fazla dalgalandı.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.