6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 264-265-266-267-269-271-273-275. Cevapları GÜN Yayıncılık 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Elektriksel Direnç ve Bağlı Olduğu Faktörler konusunun bulunduğu 6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 264-265-266-267-269-271-273-275 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Bir elektrik ampulü hangi kısımlardan oluşur? Açıklayınız.
Cevap: Elektrik ampulü camdan balon, bağlantı kabloları, duy ve filamandan oluşur.
Çevrenizde farklı parlaklıklarda yanan birçok ampul görürsünüz. Bu ampullerin farklı parlaklıklarda yanmasının sebebi ne olabilir? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Ampullerde kullanılan filamanın direnci, elektrik akımının şiddeti ve voltajı parlaklığını etkiler.
Evlere, okullara, iş yerlerine, hastanelere elektrik enerjisi taşıyan teller alüminyumdan yapılmıştır. Elektrikli ev aletlerinin kablolarının içlerini incelediğinizde ise bunların bakır telden yapılmış olduğunu görürüz. Peki, elektrik enerjisi iletiminde neden bakır ve alüminyum teller tercih ediliyor? Arkadaşlarınızla düşüncelerinizi paylaşınız.
Cevap: Bakır ve alüminyum elektriği çok iyi ilettiği, dayanıklı oldukları ve daha hafif oldukları için tercih edilirler.
Devredeki ampulün parlaklığını artırmak için neler yapılabilir? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Devredeki ampulün parlaklığını artırmak için daha çok pil eklenebilir, daha güçlü bir pil takılabilir, kablolar kısaltılabilir veya direnci düşük bir ampul takılabilir.
Görsel 7.9’daki basit elektrik devresine Görsel 7.10’da olduğu gibi ikinci bir pil eklenirse ampulün parlaklığı nasıl değişir? Nedenini açıklayınız.
Cevap: Ampulün parlaklığı artar. Çünkü ampule daha yüksek elektrik akımı gider.
Görsel 7.9’daki basit elektrik devresine Görsel 7.11’de olduğu gibi ikinci bir ampul eklenirse ampulün parlaklığı nasıl değişir? Nedenini açıklayınız.
Cevap: Ampulün parlaklığı azalır. Çünkü elektrik akımı iki ampule paylaştırılır ve daha az elektrik enerjisi alır.
Peki, devredeki ampul parlaklığını değiştiren başka hangi faktörler olabilir? Kabloların içindeki tellerin uzunluğu ve kalınlığı (dik kesit alanı) değişirse devredeki ampulün parlaklığında nasıl bir değişim olur? Kabloların içindeki telin cinsi değişirse devredeki ampulün parlaklığı değişir mi? Arkadaşlarınızla düşüncelerinizi paylaşınız.
Cevap: Devredeki ampul parlaklığını değiştiren faktörlere kabloların uzunluğu, inceliği ve kalınlığı da örnek verebiliriz. Kabloların uzunluğu azalırsa ampulün parlaklığı artar, kabloların uzunluğu artarsa ampulün parlaklığı azalır.
İletkenin boyunun değişmesi devredeki ampulün parlaklığını nasıl etkiledi?
Cevap: İletkenin boyunun değişmesi devredeki ampulün parlaklığının azalmasına neden oldu. Çünkü devredeki direnç artar.
İletkenin dik kesit alanının değişmesi devredeki ampulün parlaklığını nasıl etkiledi?
Cevap: İletkenin dik kesit alanının artması devredeki ampulün parlaklığını arttırırken, kesit alanının azalması ampulün parlaklığını azaltmıştır.
İletkenlerin cinsinin değişmesi devredeki ampulün parlaklığını nasıl etkiledi?
Cevap: İletkenin bakır ile değişmesi devredeki ampulün parlaklığını arttırırken, alüminyum ile değiştirildiğinde ampulün parlaklığı azalmıştır.
Görsel 7.12 ve 7.13’ü dikkatle inceleyiniz. Dik kesit alanları aynı, uzunlukları farklı olan hortumların hangisinden su daha rahat akar? Uzunlukları aynı, dik kesit alanları farklı olan hortumların hangisinden su daha rahat akar? Nedenleriyle birlikte açıklayınız.
Cevap: Dik kesit alanları aynı, uzunlukları farklı olan hortumların kısa olanından su daha rahat akar. Uzunlukları aynı, dik kesit alanları farklı olan hortumların geniş olanından su daha rahat akar. Çünkü birinci görselde hortum daha kısadır ve su daha çabuk ilerler. İkinci görselde geniş hortumda su daha çok ve hızlı ilerler.
Görsel 7.14’teki gibi uçları tek delikli lastik tıpayla kapatılan hortumlardan birinin içi boncuklarla doldurulmuştur. İçi boş ve içi boncukla dolu hortumlara musluktan su verilirse su hangi hortumdan daha kolay akar? Bunun sebebini nasıl açıklarsınız?
Cevap: İçi boş hortumdan su daha kolay akar. Çünkü boncuklu hortumda boncuklar suyun ilerleyişini yavaşlatırlar.
İletken telde de akan elektrik enerjisinin hareketini zorlayan bir etki vardır. Peki, bu etki iletkenlerde mi yoksa yalıtkanlarda mı daha büyüktür? Neden?
Cevap: Bu etki yalıtkanlarda daha büyüktür. Çünkü yalıtkan madde elektriğin ilerlemesini engeller.
Görsel 7.15’te gördüğünüz basit devre elemanlarını inceleyiniz. Bu devre elemanlarının kaç ucunun olduğunu gözlemleyiniz. Bu devre elemanlarının bir direnci var mıdır? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Bu devre elemanlarının iki ucu vardır. Bu devre elemanlarının bir direnci vardır.
Evlerinizde salonunuzu aydınlatmak için çok ışık veren bir ampul kullanırken banyoyu aydınlatmak için daha az ışık veren ampulleri tercih edersiniz. Yani evlerinizde kullandığınız ampuller farklı direnç değerlerine sahiptir. Sizce bunun sebebi nedir?
Cevap: Salonlarda daha uzun zaman geçirildiği ve daha büyük olduğu için daha çok ışık veren bir ampul kullanılır. Banyolarda durma süresi daha azdır ve daha küçük olduğu için daha az ışık veren ampuller tercih edilir.
Direnç değerlerinin değişmesi ampulün parlaklığını nasıl etkiledi?
Cevap: Direnç değerinin azalması ampulün parlaklığını arttırırken, direnç değerlerinin artması ise ampulün parlaklığını azalttı.
Devredeki ampullerin parlaklığı ile ilgili tahminlerinizi test edebileceğiniz bir deney tasarlayıp kurunuz ve aşağıya yazınız.
Cevap:
Sizler de ünite içerisinde ilginizi çeken bir konu ile ilgili basit bir tasarım yapınız. Yaptığınız tasarımın basit bir modelini aşağıdaki alana çiziniz. Tasarımınızı yıl sonu bilim şenliğinde sergilenmek üzere saklayınız.
Cevap:
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.