6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 256-257-258-259-260-261-262-263. Cevapları GÜN Yayıncılık 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde İletken Ve Yalıtkan Maddeler konusunun bulunduğu 6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 256-257-258-259-260-261-262-263 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Görseldeki kabloyu inceleyiniz. Elektrik kablosunun içindeki metalin özelliği ne olabilir? Peki, bu metalin üstünün plastik bir madde ile kaplanmasının sebebi ne olabilir? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Elektrik kablosunun içindeki metalin özelliği elektriği iletmesidir. Bu metal bakır veya alüminyumdan yapılır. Bu metalin üstünün plastik bir madde ile kaplanmasının sebebi elektriğin dışarı iletilmesini önlemektir.
Herhangi bir elektrik devresinin çalışıp çalışmadığını içine yerleştirilmiş küçük bir lambanın yanıp sönmesiyle gösteren, ucu tornavidalı kalem biçimindeki araçlara kontrol kalemi denir. Kontrol kaleminin yapıldığı maddelerin özellikleri neler olabilir? Kontrol kaleminin elektrik enerjisinin tehlikelerinden korunmadaki önemi nedir? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Kontrol kaleminin iç malzemesi iletken maddelerden oluşurken dış malzemesi yalıtkan maddelerden yapılır. Kontrol kalemi elektrik kaçağı olup olmadığını kontrol eder.
Görseldeki banyo gibi ıslak zeminlerde elektrikli araç ve gereçleri kullanmanın tehlikeli olduğunu duymuşsunuzdur. Peki, ıslak zeminlerde niçin elektrikli araç gereçler kullanılmamalıdır?
Cevap: Islak zeminler elektriğin iletilmesini sağladığı için elektrik çarpmalarına neden olur. Bu nedenle ıslak zeminlerde elektronik aletler kullanılmaz.
Elektriğin günlük yaşantımızdaki önemini anlayabilmek için elektriğin bir gün boyunca kesildiğini düşününüz. Göreceksiniz ki elektrik enerjisi yaşantımızda ne kadar önemli bir yere sahip. Peki, ya elektrik olmasaydı hayatımız nasıl değişirdi?
Cevap: Elektrik olmasaydı hayatımız karanlık olurdu. Bütün işlerimizi gündüz yapmamız gerekirdi. Akşamları işlerimizi yapamazdık. Her yeri mum, ateş, el feneri gibi aletlerle aydınlatmak zorunda kalırdık. Elektronik aletlerimizi kullanamazdık.
Görsel 7.2’de basit bir elektrik devresini görüyorsunuz. Bu devreye Görsel 7.3’te metal çubuk, Görsel 7.4’te ise plastik çubuk bağlanmıştır. Aşağıdaki basit elektrik devrelerini inceleyiniz. Hangi devredeki ampuller ışık vermektedir?
Cevap: Görsel 7.3’teki elektrik devresindeki ampul ışık verir. Çünkü iletken bir tel takılmıştır.
Görsel 7.3’teki devre ışık verirken Görsel 7.4’teki devrenin ışık vermemesinin sebebi nedir? Açıklayınız. Görsel 7.2’deki basit elektrik devresinde takılı olan ampul ışık vermektedir. Ampulün ışık vermesini sağlayan enerjinin kaynağı nedir? Bu enerji ampule nasıl taşınıyor? Bu enerjiyi ampule ileten maddenin özellikleri nelerdir? Arkadaşlarınızla tartışınız. Maddelerin elektrik enerjisini iletip iletmediklerini test etmek için basit bir elektrik devresi tasarlayınız. Tasarladığınız bu devreyi test ediniz.
Cevap: Görsel 7.3’teki devrenin ışık vermesinin sebebi iletken bir çubuk takılmasıdır. Ampulün ışık vermesini sağlayan enerjinin kaynağı pildir. Bu enerji ampule bağlantı kablosu ile taşınıyor. Bu maddenin içerisi iletken maddelerden oluşurken dışı yalıtkan maddelerden oluşur.
Ampulün yanıp yanmadığını gözlemleyiniz. Gözlem sonuçlarınızı tabloya kaydediniz.
Cevap:
Her madde elektrik enerjisini iletti mi? Bu durumu nasıl anladınız?
Cevap: Her madde elektrik enerjisini iletmedi. Bu durumu ampulün yanıp yanmamasından anladım.
Elektrik enerjisini ileten maddeleri ve iletmeyen maddeleri siz nasıl adlandırırsınız?
Cevap: Elektrik enerjisini ileten maddelere ”iletken”, elektrik enerjisini iletmeyen maddelere ”yalıtkan” deriz.
Tablo 7.1’de elektriksel iletken ve yalıtkan maddelere örnekler verilmiştir. Tabloyu inceleyerek siz de çevrenizden iletken ve yalıtkan maddelere örnekler veriniz. Peki, gaz hâlindeki maddeler iletken midir yoksa yalıtkan mıdır? Örnekler vererek açıklayınız.
Cevap: Gaz halindeki maddeler de iletken ve yalıtkan olarak ikiye ayrılırlar. Hava normalde yalıtkanken yüksek voltajlarda iletken olur.
İletken maddeler:
Yalıtkan maddeler:
Bağlantı kablolarının, prizlerin, fişlerin yapıldığı maddelerin özellikleri hakkında neler biliyorsunuz? Bilgilerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız. Elektrik çarpmalarına karşı yalıtkanların önemi nedir? Arkadaşlarınızla tartışarak yorumlayınız.
Cevap: Bağlantı kablolarının, prizlerin, fişlerin dış yüzeylerinin plastik gibi yalıtkan maddelerden, içerisi ise bakır gibi iletken maddelerden yapıldığını biliyorum. Elektrik çarpmalarını önlemek için elektronik aletlerin dışları yalıtkan maddelerden yapılır.
Maddelerin elektriksel iletkenlik özelliğinden hangi alanlarda ve hangi amaçla yararlanılmaktadır? Peki, maddelerin elektriksel yalıtkan olma özelliği hangi amaçlar için kullanılmaktadır? Örnekler vererek açıklayınız.
Cevap: Maddelerin elektriksel iletkenlik özelliğinden elektrik devrelerinde yararlanılmaktadır. Maddelerin elektriksel yalıtkan olma özelliği ise elektrikli araçların elektriği dışarıya vermemesi için kullanılır.
Peki, bu elektrikli aletlerin kabloları neden plastikle kaplanmıştır? Elektrikli aletlerdeki kablolar plastik yerine bakır veya alüminyum madde ile kaplansaydı ne olurdu? Elektrikli aletlerin kablolarından elektrik geçmesine rağmen biz onları ellerimizle tutabiliriz. Bu durumu nasıl açıklarsınız? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Elektrikli aletlerin kablolarının plastikle kaplanmasının nedeni elektrik çarpmalarının önüne geçmektir. Elektrikli aletlerdeki kablolar plastik yerine bakır veya alüminyum madde ile kaplansaydı elektrik çarpmaları yaşanırdı. Elektrikli aletlerin kablolarından elektrik geçmesine rağmen elimizle tutmamızı yalıtkan madde ile kaplanması sağlamaktadır.
Aşağıdaki maddeleri elektriksel iletken ve elektriksel yalıtkan olma özelliklerine göre örnekteki gibi eşleştiriniz.
Cevap:
Maddelerin elektriksel iletkenlik ve yalıtkanlık özelliklerinin hangi amaçlarla kullanıldığını aşağıdaki görsellerden de yararlanarak noktalı yere yazınız.
Cevap: Maddelerin elektriksel iletkenlik özelliği buzdolabı, fırın, ütü gibi elektrikli araç ve gereçlerin elektrik alarak çalışması için kullanılır. Maddelerin yalıtkanlık özelliği ise elektronik araç ve gereçleri kullanırken elektrik çarpmalarını önlemek için kullanılır.
Elektrik çarpmalarına karşı yalıtkanların önemini aşağıdaki noktalı yere yazınız.
Cevap: Yalıtkan maddeler elektrikli araç ve gereçlerin güvende kullanılması için önemli bir yere sahiptir.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.