6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 229-230-231-232-233-234. Cevapları GÜN Yayıncılık 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Duyu Organları konusunun bulunduğu 6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 229-230-231-232-233-234 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Duyu organlarımız olmasaydı yaşantımız nasıl olurdu hiç düşündünüz mü? Örneğin çevrenizdeki sesleri duyamasaydınız veya dokunduğunuz bir cismin sert ya da yumuşak olduğunu algılamasaydınız günlük yaşamınız bundan nasıl etkilenirdi? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Duyu organlarımız olmasaydı yaşantımız zor olurdu çünkü çevremizi göremez, kokuları alamaz, sesleri duyamazdık. Çevremizdeki sesleri duymasaydık tepki veremezdik, dokunduğumuz cismin sert veya yumuşak olduğunu algılayamasaydık maddeleri yapısına göre bir güç ile tutamazdık.
Siz de duyu organlarımızın sağlığını korumak için yapılması gerekenlere başka örnekler bulunuz. Bulduğunuz örnekleri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Duyu organlarımızın sağlığını korumak için düzenli dişlerimizi fırçalamalı, gözlerimizi güneş ışınlarından korumalı, derimizi düzenli temizlemeli, nemlendirmeli, kimyasallardan uzak tutmalı, burnumuzu yumuşak bir peçete ile temizlemeliyiz.
Görsel 6.20’deki görseli dikkatle inceleyiniz. Sizce görseldeki kişiler ne yapmaya çalışıyor olabilir?
Cevap: Görseldeki kişiler beden dili ile anlaşmaya çalışıyor olabilir.
Görme ve işitme engellilerin hayatta zorluklarla karşılaştıklarını düşünerek her zaman onlara yardım etmeliyiz. Sizce bu kişilere destek olmak ve yardım etmek için neler yapılabilir? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Görme ve işitme engelli bireylere trafikte karşıdan karşıya geçerken, kurum ve kuruluşlarda öncelik sağlayarak yardım edebiliriz.
1. Aşağıdaki göz şeklinde okların gösterdiği kısımların adlarını noktalı yerlere yazınız.
Cevap:
2. Aşağıda verilen göz rahatsızlıklarının adları ile açıklamalarını eşleştiriniz.
Cevap:
3. Aşağıdaki kulak şeklinde okların gösterdiği kısımların adlarını noktalı yerlere yazınız.
Cevap:
4. Aşağıdaki noktalı yere duyma olayının nasıl gerçekleştiğini kısaca yazınız.
Cevap: Duyma olayı, sesin ses dalgaları halinde kulak zarına ilerlemesi ve çarparak titreştirmesiyle çekiç, örs ve üzengiye ulaşması, oradan iç kulağa ilerlemesi, salyangozdaki sıvıdan geçerek işitme sinirlerini uyarması ile gerçekleşir.
5. Koku alma ile tat alma arasında nasıl bir ilişki vardır? Aşağıya yazınız.
Cevap: Koku alma ve tat alma duyuları birbirleri ile bağlantılıdır. Kokusunu aldığımız gıdaların tadını daha iyi alırken, kokusunu alamadığımız gıdaların tadını almakta zorlanırız.
6. Tat alma olayı nasıl gerçekleşir? Kısaca aşağıya yazınız.
Cevap: Tat alma olayı, gıdanın tadının dilimizde bulunan tat tomurcuklarına değmesi ve buradan beyne ulaşmasıyla gerçekleşir.
7. Aşağıdaki burun şeklinde okların gösterdiği kısımların adlarını noktalı yerlere yazınız.
Cevap:
8. Aşağıdaki deri görselinde okların gösterdiği kısımların adlarını noktalı yerlere yazınız.
Cevap:
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.