6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 156-158-159-160-161. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Sesin Yayılması konusunun yer aldığı 6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 156-158-159-160-161 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Farklı uzunluklardaki gergin yayları titreştirdi, farklı miktarlarda suyla doldurulmuş vazolardan çıkan sesleri inceledi, farklı büyüklükteki zilleri çaldı ve hep farklı sesler duydu. Pisagor’un sesleri farklı duymasına neler sebep olmuştur?
Cevap: Ses yayda titreştiği için kalınlığı ve inceliği sesin hızını ve titreşimini etkilemiş olabilir. Bu yüzden Pisagor’un sesleri farklı duymuş olma ihtimali vardır.
Tabaklara ve kâselere vurduğunuzda çıkan sesler aynı mıydı? Bu durumun sebebi ne olabilir? Açıklayınız.
Cevap: Hayır farklıydı. Çünkü her maddenin farklı bir yoğunluğu, kalınlığı ve malzeme yapısı bulunmaktadır.
Bu örnekten hareketle farklı ses kaynaklarından farklı sesler üretilmesinin günlük hayatta farklı alanlarda kullanımı ile ilgili bir araştırma yapalım. Araştırma sonuçlarımızı sınıf arkadaşlarımızla paylaşalım.
Cevap: Ses kaynakları günümüzde bir çok işe yarayarak hayatımızı kolaylaştırır. Tıp alanındaki en önemli cihazlardan ultrason cihazları ses dalgalarını kullanır. Ses kaynakları bebeklerin erken yaşta varsa sağırlık durumlarının tespit edilmesini sağlar. Ayrıca ses kaynakları iletişimden haberleşmeye, mühendislikten tasarıma kadar pek çok alanda kullanılır.
Birinci ve üçüncü aşamada yaptığınız modellemeler, hangi müzik aletlerinin çalışma şekline benzer?
Cevap: Birinci ve üçüncü aşamada yaptığımız model Ksilofon’a benzemektedir.
Dijital saatlerin alarmları çaldığında duyulan sesler aynı mıdır? Bu durumun sebebini açıklayınız.
Cevap: Dijital saatlerin alarmları çaldığı zaman duyulan sesler aynı değildir çünkü ses dalgaları ortam içerisinde farklı hızda ve yönde yayılır. Bu da sesin farklı olmasına sebep olur.
1. Sebep-sonuç cümleleri, meydana gelen bir olay veya durumun bir sebebe bağlandığı, gerekçe olarak bir nedenin ileri sürüldüğü cümlelerdir. Aşağıda verilen sebepler ile sonuçları uygun şekilde eşleştiriniz.
2. Ahmet, öğretmeninin sorduğu bazı sorulara cevap bulabilmek için görseldeki deney düzeneklerini hazırlıyor. Ardından alarmları ayarlanan saatlerden çıkan sesleri dinliyor.
a. Deneyinde 1 ve 3. düzenekleri kullanan Ahmet hangi soruya cevap arıyordur?
Cevap: 1 ve 3. düzeneklerde Ahmet, dijital saat ile normal saatin ses dalgasının, sıvı maddelerde hangisinin daha güçlü yayıldığı sorusuna cevap arıyordur.
b. Deneyinde 2 ve 3. düzenekleri kullanan Ahmet hangi soruya cevap arıyordur?
Cevap: 2. ve 3. düzenekleri kullanan Ahmet, sesin sıvı ortamda mı yoksa hava dolu ortamda mı daha güçlü yayıldığı sorusuna cevap arıyor olabilir.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.