6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı 48-58-61-62-63-64-65-66-67. Sayfa Cevapları SDR İpekyolu Yayıncılık 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Namazın Kılınışı konusunun yer aldığı 6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 48-58-61-62-63-64-65-66-67 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
“De ki: (Rabbinizi) ister Allah diye çağırın, ister Rahman diye çağırın. Hangisiyle çağırırsanız çağırın, nihayet en güzel isimler O’nundur. Namazında sesini pek yükseltme, çok da kısma. İkisi arasında bir yol tut.” İsra suresi, 110. ayet.
Yukarıdaki ayetten namazın kılınışı konusunda nasıl bir sonuç çıkarabiliriz?
Cevap: Namazı çok sessiz veya çok yüksek sesle değil sesimizi orta şekilde ayarlayıp kılmamız gerektiğini anlayabiliriz.
Aşağıdaki soruları cevaplandırınız.
1. Öğle namazının dört rekâtlık ilk sünneti ile ikindi namazının sünnetinin kılınışı arasındaki farklılıklar nelerdir?
Cevap: Öğle namazının ilk sünnetinde, ikinci rekatın sonunda Tahiyyat okunur ve direkt kalkıp üçüncü rekata geçilir. Ama ikindi namazının sünnetinde, ikinci rekatın sonunda Tahiyyatla birlikte Salli ve Barik duaları da okunarak üçüncü rekata geçilir.
2. Akşam namazının üç rekâtlık farzının kılınışıyla vitir namazının kılınışı arasındaki benzerlik ve farklılıklar nelerdir?
Cevap: Akşam namazı ve vitir namazı 3’er rekattan oluşur ve Fatiha okunur. Sadece Fatiha ve sure okunan akşam namazından farklı olarak vitir namazında 3. rekâtında Fatiha ve sure okunduktan sonra tekbir alınıp eller kaldırılır ve Kunut duaları okunur.
3. Vakit namazlarında kılınışı birbirinin aynı olan farz ve sünnetler hangileridir? Örnekler veriniz. Yukarıda verilenler dışında namazların kılınışındaki benzerlik ve farklılıklar konusunda sizler de çeşitli sorular belirleyip arkadaşlarınıza yöneltiniz. Böylece namazın kılınışıyla ilgili bilgilerinizi pekiştiriniz.
Cevap: Vakit namazından kılınışı birbirinin aynı olan farz ve sünnet namazlara sabah namazının farz ve sünnetini, öğle ve ikindi namazının farzlarını örnek verebiliriz.
Yukarıda verilenler dışında namazların kılınışındaki benzerlik ve farklılıklar konusunda sizler de çeşitli sorular belirleyip arkadaşlarınıza yöneltiniz. Böylece namazın kılınışıyla ilgili bilgilerinizi pekiştiriniz.
Cevap:
Soru: Namazlarda okunan dualardaki benzerlik ve farklılıklar nelerdir?
Soru: Farz namazlar ile sünnetler arasındaki benzerlik ve farklılıklar nelerdir?
Soru: Beş vakit namaz ile diğer namazlar arasındaki benzerlik ve farklılıklar nelerdir?
Yukarıdaki şemaya başka neler eklenebilir? Verilen örnekleri de dikkate alarak şemada boş bırakılan yerleri doldurunuz.
Cevap:
Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı çevrenizde nasıl kutlanmaktadır? Bu bayramlarda toplumda ne gibi etkinlikler yapılmaktadır? Gözlem ve düşüncelerinizi yazınız.
Cevap: Bayram sabahları erkenden kalkılır ve erkekler bayram namazına giderler. Kurban bayramında Allah rızası için niyet edilerek kurban kesilir ve kesilen kurban ihtiyaç sahiplerine pay edilir. Ayrıca her iki bayramda da akraba, komşu ve arkadaşlar ziyaret edilerek bayramlaşılır.
Akrostiş tekniğini kullanarak aşağıya bayram konulu bir şiir yazınız.
Cevap:
Cenaze namazı kılındıktan sonra imam, cemaate katılan kişilere “Ölen Müslüman’a haklarınızı helal ediyor musunuz?” diye sorar.
Sizce imam bunu niçin yapar? Cemaatten niçin böyle bir istekte bulunur? Arkadaşlarınızla değerlendiriniz.
Cevap: Ölen kişinin bu dünyadan birine borcu varsa, kalbini kırmışsa, ona bir haksızlık yapmışsa kul hakkıyla gitmemesi için ve günaha girmemesi için soruyor.
“Bir kimse evinde güzelce temizlenir de sonra Allah’ın farzlarından birini yerine getirmek için (O’nun) mescitlerinden birine giderse attığı adımlardan biri günahlarını silip yok eder, diğer adımı da onu bir derece yükseltir.” Müslim, Mesacid, 51.
“Kim sabah akşam camiye gidip gelirse Allah Teala, o kimseye cennetteki ikramını hazırlar.” Buhari, Ezan, 37.
Yukarıdaki hadislerde verilmek istenen mesaj nedir? Arkadaşlarınızla yorumlayınız.
Cevap: Namaz kılmak için abdest alıp camiye gidenlerin günahlarının sileceği ve ödüllendirileceği anlatılmaktadır.
“Orada Zekeriyya, Rabbine dua etti: Rabbim! Bana tarafından hayırlı bir nesil bağışla. Şüphesiz sen, duayı hakkıyla işitensin, dedi.” Al-i İmran suresi, 38. ayet.
Sizce Hz. Zekeriyya (as) niçin böyle dua etmiş olabilir?
Cevap: Neslinin Allah yolunda bir nesil olması için ve yaşı büyük olduğu çocuğu olmadığı için böyle bir dua etmiş olabilir.
1. Hz. Zekeriyya (as) ne gibi özelliklere sahiptir? Söyleyiniz.
Cevap: Güzel ahlaklı, hayırsever, tevekkülü ve imanı güçlü, kötü söz söylemeyen, sabırlı bir peygamberdir.
2. Hz. Zekeriyya (as) hangi topluma peygamber olarak gönderilmiş ve gönderildiği toplumu hak yola çağırmak için neler yapmıştır? Belirtiniz.
Cevap: İsraioğlulları’na peygamber olarak gönderilmiştir. Ömrünü insanları Allah’ın varlığına ve birliğine iman etmeye çağırmakla geçmiştir.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.