5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 60-61-62-63-64-65. Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 5. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ayrıca içerisinde 4.Öğrenme Alanı Değerler konusunun bulunduğu 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 60-61-62-63-64-65 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Aşağıdaki tabloda değerler numaralandırılarak verilmiştir. Verilen soruları tablodaki değer numaralarını kullanarak ilgili alana cevaplayınız (Bir numarayı birden fazla cevap alanında kullanabilirsiniz.).
Cevap:
“Temel hak ve özgürlükler, demokratik ülkelerde yasalarla koruma altına alınmıştır. Bu hak ve özgürlükler dini, cinsiyeti, yaşı, mesleği ne olursa olsun herkese eşit olarak tanınmıştır. Bu durum, karar alma sürecinde vatandaşların bağımsızca hareket etmesine katkıda bulunmuştur.”
Yukarıdaki metinde hangi değerlere vurgu yapılmıştır?
Cevap: Adalet
“Demokratik ülkelerdeki bilinçli vatandaşlar temel hak ve özgürlüklerini bilir ve bunlara sahip çıkarlar.”
Yukarıdaki metinde hangi değerlere vurgu yapılmıştır?
Cevap: duyarlılık – sorumluluk
“Demokrasi anlayışını benimsemiş bu vatandaşlar, özgürlüklerinin sınırsız olmadığının farkında olup başkalarının hak ve özgürlüklerine değer verir.”
Yukarıdaki metinde hangi değerlere vurgu yapılmıştır?
Cevap: duyarlılık – saygı – sorumluluk
“Ey Türk gençliği! Birinci vazifen; Türk istiklalini, Türk cumhuriyetini, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.”
Yukarıdaki metinde hangi değerlere vurgu yapılmıştır?
Cevap: duyarlılık – sorumluluk – vatanseverlik
1. Aşağıdaki tabloda demokrasinin bazı niteliklerine ait açıklamalar verilmiştir. Açıklamalarla ilişkili olan demokrasi niteliği temsil eden harfi tablodaki ilgili yere yazınız.
2. Demokrasinin nitelikleri ile ilgili verilen;
I. Her birey karar alma sürecine özgürce katılır, temel hak ve özgürlükler devlet tarafından korunur.
II. Kanunlar karşısında herkes eşit haklara sahiptir ve hiç kimse bir başka kişiden üstün
değildir.
III. Halktan kişiler, hem yönetici seçebilir hem de yönetici olabilirler.
IV. Ülkeyi yönetecek kişiler, belirli aralıklarla yapılan seçimlerde halk tarafından belirlenir.
yargılarından hangileri millî egemenlik kavramı ile ilişkilidir?
Cevap:
B) I, III ve IV
3. Aşağıdaki tabloda Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhuriyetin nitelikleriyle ilgili sözleri verilmiştir. Bu sözler ile ilgili olan cumhuriyetin niteliklerini tablodaki uygun yerlere yazınız.
Cevap:
4. Cumhuriyet ve demokrasinin nitelikleriyle ilgili yukarıda verilen tabloları dikkat alarak Mustafa Kemal Atatürk’ün “Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemi ile devlet şekli demektir.” sözü ile ilgili düşüncelerinizi yazınız.
Cevap: Demokraside farklı görüşler anlayışla karşılanır. Farklı fikirler, mecliste temsil edilir. Ülkeyi yönetecek kişiler, seçimler ile halk tarafından belirlenir. Halkın ülke yönetiminde belirleyici olması, cumhuriyetin niteliklerinden millî egemenlik ile iç içedir. Bu yüzden cumhuriyet ile demokrasi birbirleri ile bağlantılıdır.
5. Etkin bir vatandaşın sahip olması gereken özelliklerden bazıları şunlardır:
Yaşadığı toplumun daha yaşanabilir olması adına sorumlulukları olduğunun bilincindedir.
Haklarını bilir, başkalarının haklarına saygı duyar.
Haklarını korumak için başvuracağı kişi ve kurumları bilir.
Yaşadığı sorunları hak ve sorumlulukları çerçevesinde çözmeye çalışır.
Yaptığı işi elinden gelen en iyi şekilde yapmaya gayret eder.
Toplumsal sorunların çözümünde yetkili kişi ve kurumlarla iş birliği yapmaya özen gösterir.
Çevre ve ülkesine karşı kendini sorumlu kabul eder.
Bireysel ve toplumsal farklılıklara saygı duyar.
Aşağıda örnek olaylar ile bu olaylar karşısında kişilerin tutum ve davranışları verilmiştir. Bu örnek olaylardaki tutum ve davranışların yukarıda verilen etkin bir vatandaşın sahip olması gereken özelliklerden hangilerine uygun olmadığını ilgili yerlere yazınız.
Cevap:
6. Temel insan hak ve sorumlulukları üzerine araştırma yapan bir bilim insanı:
“Temel insan hakları, bireyin gelişimi için gereklidir ve demokratik bir düzen içinde kendi yerini bulur. Bu hakların temeli eşitlik anlayışına dayanır, evrenseldir ve yüksek ahlaki niteliğe sahiptir. İnsan onurunu güvenceye alan bütün kurallar insan hakları kapsamına girer. İnsan onuru ise hukuk kurallarının adalete uygunluğunu, alınan kararların doğruluğunu ölçmenin en önemli aracıdır. Temel insan hakları; insan değerini korumayı, insanın maddi ve manevi gelişimini amaçlayan üstün kurallardır. Bu kurallar, bütün ülkelerde devletin bireylerle ilişkilerinin belirleyicisidir ve uluslararası düzlemde de dünya barışı ve adaletinin temelini oluşturur. Hiç kimse, hiçbir kuruluş veya devlet ‘özgürlükleri yok etme’ özgürlüğüne sahip değildir. Temel insan haklarının yok edilmesini amaçlayan hiçbir kural ya da eylem geçerlilik kazanamaz. Hakların kullanılmasında bireyin zarar görmemesi devletin gözetimi ve sorumluluğu altındadır. Bu hakların korunması, öncelikle bireyin korunması anlamına gelir ve bu korumanın birinci derecede sorumluluğu devlete aittir.
Yukarıda verilen metni dikkate alarak temel insan hak ve sorumluluklarının önemiyle ilgili üç açıklama cümlesi yazınız.
Cevap:
1. Bireyin gelişimine katkı sağlar.
2.Devlet ile birey arasındaki ilişkileri belirler.
3. Uluslararası alanda barışa katkı sağlar.
7. Ahmet, yaşadığı ilçenin merkezinde yer alan okuluna giderken yol üzerinde biriken çöplerden rahatsız olmaktadır. Çöplerin az ilerisinde bulunan parkın bakımsız kalmasına da çok üzülmektedir. Ayrıca sabahları yoğun trafik nedeniyle caddenin karşısına geçmekte zorlanmaktadır ve yaya geçidi yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu düşünmektedir.
Bu ihtiyaç ve sorunların giderilmesinde Ahmet;
I. Kaymakamlık
II. Belediye
III. Muhtarlık
gibi kurumlardan hangilerine başvurabilir?
Cevap:
D) I, II ve III
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.