DİKKAT: Şu an baktığınız cevaplar “2. Kitap”a aittir.
1. Kitap’ın cevapları için yukarıdaki resme tıklayın.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 68-69-70-71-73-75. Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 5. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ayrıca içerisinde Kaynaklarımızın Verimli Kullanımı konusunun bulunduğu 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 68-69-70-71-73-75 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Yukarıda verilen atasözleri ile Kızılderili şefinin söylediklerinde hangi doğal kaynaklardan söz edilmektedir? Söyleyiniz.
Cevap: Yukarıdaki atasözleri ile Kızılderili şefinin söyledikleri su kaynağından ve toprakla alakalıdır.
Farklı kültürlerde doğal kaynaklar ve doğa ile ilgili sözlerin yer almasının sebepleri neler olabilir? Yazınız.
Cevap: Her toplumun kültürü farklıdır. Her kültürde insanlar doğada karşılaştıklarına farklı yaklaşmışlardır. Kimileri doğada gördüklerini resmetmiş, kimisi kullanmış kimisi ise buna farklı anlamlar yükleyerek araştırmalar yapmışlardır.
“Biz dünyayı atalarımızdan miras almadık, çocuklarımızdan ödünç aldık.” sözünü doğal kaynakların dikkatli ve verimli kullanılması bağlamında düşüncelerinizi söyleyiniz.
Cevap: Bizim kullandığımız doğal kaynakları gelecek nesillerinde kullanması gerekecek ve gelecek nesillerin şu an bundan haberleri yok. Gelecek nesillerinde sorunsuz bir yaşam sürebilmesi için şu an kullandığımız kaynakları daha özenli ve tasarruflu kullanmamız gerekiyor.
Hangi doğal kaynakları hangi amaçlarla kullanıyoruz? Örnekler veriniz.
Cevap: Su ve doğalgaz gibi doğal enerji kaynaklarını kullanıyoruz. Bazı barajlarda elektrik üretimi yapıldığı için elektrikte sayılabilir. Bu kaynakları kişisel bakımlarımızı yapmak için, beslenmek için ve eğlence amacı gibi birçok alanda kullanıyoruz.
Ev, okul ve çevrenizde toprak, su, orman ve madenlerin insanlar tarafından nasıl kullanıldığını gözlemleyiniz.
Cevap: Çevremde dikkatimi çeken ilk şey sokakta arabasını yıkayan insanlardı. Suyu sonuna kadar açarak arabasını öylece yıkıyorlar bu son derece büyük bir su israfı.
Orman ve madenler için internette araştırma yaptım. Büyük buldozerler ve iş makineleri madenlerde çalışıyorlar ve sürekli bir tepelerden şeyler toplayıp onu büyük kamyonlara koyuyorlar. Buradan toplanan madenlerin bizim kullandığımız bazı araç-gereçler için gerekli olduğunu öğrendim. Ormanlarda ise çıkan yangın bölgelerinde fidan dikme etkinlikleri gördüm. Bu son derece güzel bir haber.
Öğretmeninizin rehberliğinde üç grup oluşturunuz.
Birinci grup, çevremizdeki doğal kaynakları ve bunların nasıl kullanıldığını belirler.
İkinci grup, belirlenen doğal kaynakların kullanımının doğaya etkisine örnekler verir.
Üçüncü grup, belirlenen doğal kaynakların kullanımının insanlara etkisine örnekler verir.
Verilen örnekleri sınıf arkadaşlarınızla tartışarak karar verdiğiniz örnekleri tabloya yazınız.
Cevap:
Aşağıdaki metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız.
Carver “Atıklar, kılık değiştirmiş bir başka kaynaktır.” cümlesi ile ne anlatmak istemiştir?
Cevap: Atık maddeler aslında amacını bizim bilmediğimiz birer araç-gereç olabilirler. Bu atıkları nasıl kullanacağımızı öğrenmemiz gerekiyor. Çöp olarak gördüğümüz atıkların, işe yarar harika kaynaklar olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Metinde verilen örneklere günümüzde de rastlanmakta mıdır? Atıkların değerlendirilmesi ve geri dönüşüm ile ilgili başka ne gibi faaliyetler yapılmaktadır? Çevrenizden örnekler yazınız.
Cevap: Metindekine benzer işleri bizde yapıyoruz. Annem büyük yoğurt kaplarını asla atmaz ve onları mutlaka evimizin balkonunda içini toprak doldurarak çiçek saksısı olarak kullanır.
Günlük yaşantınızda atıkların geri dönüşümü için neler yapıyorsunuz?
Cevap: Okulumuzdaki geri dönüşüm kutularını kullanıyorum. Elimde o kutulara uygun geri dönüştürülebilir bir atık malzeme varsa mutlaka o kutuya atarım.
Toprak, su, orman ve madenleri nasıl kullanırız? Ev, okul ve çevrenizde yaptığınız gözlem ve deneyimlerinizden yola çıkarak aşağıdaki metni tamamlayınız.
Cevap:
Beslenme, giyinme, barınma, ulaşım, eğitim, aydınlatma, ısınma ve temizlik gibi ihtiyaçlarımızı çeşitli kaynaklar ile karşılarız. Örneğin evimizde… kirli çamaşırlarımızı yıkamak için çamaşır makinesi kullanır ve bu makine suyla çalışır. Gece vakti evimizde önümüzü görebilmek için aydınlatma aletlerini; ısınabilmek ve ocakta yemek pişirebilmek için doğalgazı ve evimizi süsleyip havasını temizlemesi için yetiştirdiğimiz bitkiler için toprağı kullanırız.
“Kaynakların verimli ve verimsiz kullanıldığı durumların doğa ve insan üzerindeki etkileri” konulu bir münazara yapmak için öğretmeninizin rehberliğinde iki grup oluşturunuz. Tartışma süreci gözlem formu ile değerlendirilecektir.
Birinci grup, kaynakların verimli kullanıldığı durumların insanlara ve doğaya etkilerinin daha fazla olduğunu savunacaktır.
Cevap: İnsanlar kendilerine sunulan doğadaki kaynakların verimli kullanmasını öğrendikten sonra hem insanlar hem doğa mutlu olacaktır. Öyle ki doğanın bize daha çok yardım ettiğini, bize daha fazla kaynak verdiğini göreceğiz. Ağaçlarımız daha gür olacak, toprağımız daha verimli ve bereketi olacak, su kaynaklarımız azalmayacak aksine artacaktır.
İkinci grup, kaynakların verimsiz kullanıldığı durumların insanlara ve doğaya etkilerinin daha fazla olduğunu savunacaktır.
Cevap: Kaynakların verimsiz kullanılması hem biz insanları hem de doğayı büyük ölçüde etkiler. Doğanın her geçen gün daha kullanılamaz hale geldiğini görürüz. Ormanların artık yeşil rengini anımsatmadığı, şehirlerin gri renklere büründüğü, suların içilemez hale geldiği ve toprağın üstünde bir fidan dahi olmadığı bir güne uyanabiliriz.
Sayfa 74’teki bilgi görselinde suyun verimli kullanımı ile ilgili verilenlerden hangilerini uyguluyorsunuz? Uyguladıklarınızı çember içine alınız ve işaretlemelerinizi arkadaşlarınız ile karşılaştırınız.
Aşağıdaki haber ile verilen bilgileri okuyunuz ve etkinliği yapınız.
Toprak ve suyun verimli kullanımı ile ilgili verilen haber ve bilgilerden yola çıkarak “Suyu korumak, vatanı korumak gibidir.” sözünü yorumlayınız.
Cevap: Suyun korunması ülkedeki insanların temiz suya erişimi anlamına gelmektedir. Su bizim temel ihtiyacımızdır ve su olmadan hayatımızı sürdüremeyiz. Suyu korursak vatanımızı korumuş oluruz.
Çevrenizde gördüğünüz sulama yöntemleri, verilen sulama örneklerinden hangisine benzemektedir? Siz olsaydınız hangi sulama yöntemini kullanırdınız? Söyleyiniz.
Cevap: Geçen yaz gezi amacıyla gittiğimiz yaylada benzer sulama sistemleri görmüştüm. Geniş bir tarlada borulara açılan ufak deliklerden akan su damlaları bulunuyordu. Buradaki anlatılan sistemin aynısı gibi duruyor.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.