5. Sınıf Matematik Ders Kitabı 160-161-162-163. Sayfa Cevapları 2. Kitap 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 5. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Olayların Olasılığı konusunun yer aldığı 5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 160-161-162-163 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
1) Aşağıdaki olaylardan kesin ya da imkansız olan olayları belirleyerek altlarına yazınız.
a) Karıncaların bizimle konuşması
Cevap: İmkansız olay.
b) Paralel doğruların kesişmesi
Cevap: İmkansız olay.
c) Yarın sabah güneşin doğudan doğması
Cevap: Kesin olay
ç) Oynanacak voleybol maçında takımlardan birinin galip gelmesi
Cevap: Kesin olay.
1) Aşağıda verilen olayların olma olasılığı hakkında düşüncelerinizi yazıp arkadaşlarınızla tartışınız.
a) Yarın yağmur yağma olasılığı: Olası.
b) Ay’a giden bir astronotun havada yürümesi olasılığı: Olası.
c) Havada uçan bir kedi görme olasılığı: İmkansız olay
2) Aşağıdaki kutudan çıkmış sözcükleri hiç duymuş muydunuz? Bu sözcüklerden en az birini kullanabileceğiniz cümleler kurunuz.
Cevap:
Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1) Bilgisayarın klavyesine rastgele basarsak anlamlı bir kelime oluşturabilir miyiz? Örneğin klavyenin tuşlarına rastgele basarak “Dede Korkut Hikâyeleri”nden birini yazabilir misiniz? Ya da tuval üzerine rastgele fırça dokunuşlarıyla yukarıda verilen Osman Hamdi Bey’in “Kaplumbağa Terbiyecisi” resmini yapabilir misiniz? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Dede Korkut Hikayeleri ve Kaplumbağa Terbiyecisi gibi eserler tecrübeli insanlar tarafından yılların birikimi ile hazırlanmış eserlerdir. Bu eserleri sıfır tecrübe ile rastgele bir şekilde yapma ihtimalimiz imkansız olaydır.
2) Sizin günlük hayatta karşılaştığınız belirsiz durumlar nelerdir?
Cevap: Ehliyetimiz olmadan ve araç kullanmayı bilmeden çocuk yaşımızda bir arabanın başına geçip ustaca araba sürmeye başlamak imkansız bir olaydır.
Aşağıdaki çarklar çevrildiğinde okun gösterdiği rengin mavi olma olasılığını, kesir veya yüzde olarak tahmin ediniz. Tahminlerinizi çarkların altındaki boşluklara yazınız.
Cevap:
Aşağıdaki cümlelerde dile getirilen olayların olasılıklarına ilişkin tahminlerinizi % sembolü ile ifade ediniz. Gerekçelerinizi sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız. Kesin ve imkansız olayların yüzde değerlerinin hangi doğal sayılara karşılık geldiğini ve diğer olayların olasılık değerlerinin 0 ile 1 arasında olup olmadığını arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap:
Aşağıdaki olayların olma olasılıklarını tahmin edip kesir gösterimi ile yazınız.
Cevap:
Aşağıdaki olayların olasılık spektrumundaki yerlerini tahmin ederek örnekteki gibi işaretleyiniz.
Cevap:
Esra öğretmen sınıfındaki öğrencilere bir soru yöneltir. “Bir torbanın içinde özdeş 3 kırmızı 1 mavi top vardır. Torbadan rastgele çekilecek topun kırmızı olması olasılığına yönelik tahmininizi gerekçenizle söyler misiniz?”
Aşağıda bu soruya Ahmet, Betül, Furkan ve Sude’nin verdiği cevapları inceleyiniz.
Sizin bu soruya cevabınız ne olurdu? Cevabınızı arkadaşlarınızla paylaşarak tartışınız.
Cevap: Topun kırmızı olma olasılığı %75’tir. Mavi olma olasılığı %25’tir.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.