4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 223-224-225-226. Sayfa Cevapları TUNA Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 4. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Sağlıklı Yaşamak Metni Cevapları konusunun yer aldığı 4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 223-224-225-226 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Sağlıklı beslenmek için neler yaptığınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Sağlıklı beslenmek için paket gıdalardan uzak dururum ve sağlıklı doğal besinler tüketirim.
Dinlediğiniz metinde önemli gördüğünüz noktaları aşağıya yazınız.
Cevap: Kazalara neden olan davranışlar kısmını önemli gördüm. Yerlere tükürmemeli, çöpleri çöp kutusuna atmalıyız. Zararlı sinek, böcek ve mikropların üremesini kolaylaştıracak ortamları oluşturmamalıyız. Bu kısmı önemli buldum çünkü bu konuda bilinçlenmemiz gerekiyor.
Aşağıda görsellerle anlatılan kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten bularak ilgili yerlere yazınız.
Cevap:
Emniyet Kemeri: Can güvenliğini korumak amacıyla kullanılan düzenek.
Mikrop: Hastalanmaya yol açan canlı.
Priz: Elektrik akımının geldiği gereç.
Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metne göre defterinize cevaplayınız.
1. Tıp bilimi neleri araştırmaktadır?
Cevap: Hasta olmadan yaşamak için neler yapılması gerektiğini de araştırmaktadır.
2. Sağlıklı yaşayabilmek için nelere dikkat etmek gerekmektedir?
Cevap: Düzenli uyumalı ve vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri düzenli olarak almalıyız. Mevsim özelliklerine göre giyinmeli, havasız ve güneş girmeyen yerlerde bulunmamalı ve spor yapmalıyız.
3. Hangi davranışlar kazalara neden olmaktadır?
Cevap: Kibrit çakmak gibi yakıcı, bıçak makas gibi kesici ve sivri uçlu maddelerden uzak durmalıyız. Ocak ve elektrik prizleriyle oynamamalıyız. Caddede oyun oynamamalı, bisiklete binmemeliyiz. Arabaların camlarında sarkmamalı, emniyet kemerlerini takmalıyız.
4. Çevre sağlığını korumak için neler yapılmalıdır?
Cevap: Yerlere tükürmemeli, çöpleri çöp kutusuna atmalıyız. Zararlı sinek, böcek ve mikropların üremesini kolaylaştıracak ortamları oluşturmamalıyız.
5. Temizlik konusunda Peygamber’imiz Hz. Muhammed ne demiştir?
Cevap: ”Temizlik imanın yarısıdır.” demiştir.
Dinlediğiniz metinde aşağıda görsellerle ifade edilen uyarılardan hangisine yer verilmemiştir? İlgili kutucuğu işaretleyiniz.
Cevap:
a. Aşağıdaki metni okuyunuz.
b. Dünya Yürüyüş Günü için uygun bir slogan belirleyerek aşağıya yazınız.
Cevap: ”ADIM ADIM SAĞLIĞA: HAREKET ET, SAĞLIKLA KAL!”
Dinlediğiniz metnin içeriğini tutarlılık açısından değerlendirmek için aşağıdaki soruları cevaplayınız.
“Çevre temizliği yalnız kendimizi değil, diğer insanları da ilgilendiren bir konudur.” cümlesinde ne anlatılmak istenmiştir?
Cevap: Bu cümlede çevre temizliğinin bütün insanları ilgilendirdiği anlatılmaktadır.
Bu cümlede anlatılanlar ile metnin genelinde verilmek istenen ileti arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.
Cevap: Bu cümle ile metinde verilen ileti arasındaki ilişki temizliğin önemidir.
Yandaki iki görsel arasındaki farkı söyleyiniz. Bu görsellerin araştırdığınız görsellerle bir benzerliği var mı? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız. Konuşurken yabancı dillerden alınmış ve dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanmaya özen gösteriniz.
Cevap: Yemek yerken ellerimizi kullanmayız. Bu hijyenik bir hareket değildir. Yemek yerken çatal, bıçak ve kaşık kullanarak hijyen kurallarına uymuş oluruz.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül (,) yanlış kullanılmıştır? İlgili kutucuğu işaretleyiniz.
Cevap:
Defterinize sağlıklı yaşamla ilgili hikâye edici bir metin yazınız. Olayları oluş sırasına göre yazmaya dikkat ediniz. Şahıs, varlık kadrosu, olay ve mekân unsurlarını kullanınız.
Cevap:
Orhan hafta sonu ailesiyle birlikte çok güzel bir piknik planı yapmıştı. Ama cuma günü sabah uyandığında karnında bir ağrı vardı. Durumu gören ailesi hemen Orhan’ı hastaneye götürdüler. Doktoru Orhan’ın hastalığının beslenme bozukluğuyla ilgili olduğunu söyleyince Orhan’ın aklına yediği abur cuburlar, içtiği asitli içecekler geldi ve ne hata yaptığını o an anladı. Eve gidince biraz dinlendi ve ardından kendine sağlıklı beslenme programı hazırladı. Pazar günü Orhan’ın iyi olduğunu gören ailesi piknik için hazırlık yapmaya başladılar. Annesi Orhan için çikolata koymuştu ki Orhan:
-”Anneciğim bir süre çikolata yemeyeceğim. Bana onun yerine meyve koyar mısın?” dedi. Bu durum annesini şaşırtsa da mutlu etmişti. Artık Orhan sağlıklı ve dengeli besleniyordu.
Okuldaki spor etkinliklerine katılabilmeniz için aşağıdaki formu doldurunuz.
Cevap:
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.