4. Sınıf Matematik Ders Kitabı 246-249-250-251-253-254-255. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 4. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Çevre Ölçme konusunun yer aldığı 4. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 246-249-250-251-253-254-255 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Düşünelim
Baklavalar genellikle dikdörtgen tepsilerde küçük karelere bölünmüş hâlde satılır. Baklavacılar kutulara belirli bir düzende ve özenle baklavaları yerleştirirler. Tartıya konulduğu zaman baklavanın istenen ağırlıkta olduğunu görürüz. Baklavacılar, doğruya çok yakın miktardaki baklavayı kutulara nasıl yerleştirebilmektedir?
Cevap: Baklavacılar her baklavanın alanını tam olarak bildiği için buna göre kutular almaktalar. Tam olarak kaç baklavanın sığacağını ve her baklavanın kaç gram olduğunu tecrübelerinden ötürü biliyorlar.
Yukarıda dört farklı geometrik şekil verilmiştir. Bu geometrik şekillerin çevre uzunluklarını ve kapladıkları alanları birimkarelerden yararlanarak örnekteki gibi bulunuz.
1. Aşağıdaki geometrik şekillerin kaç birimkare alan kapladığını bulup noktalı yerlere yazınız.
Cevap:
2. Aşağıdaki geometrik şekillerin kapladığı alanları bulunuz. Alanları aynı birimkare olan şekilleri eşleştiriniz.
Cevap:
3. Her bir kareli kâğıda, üzerinde yazan birimkare alanında bir geometrik şekil çiziniz. Çizdiğiniz şekli istediğiniz renge boyayınız.
Cevap:
4. Aşağıdaki şekilde yer alan mavi renkteki birimkareler, bir evin salonuna döşenen seramik karoları göstermektedir. Beyaz alanlar ise henüz döşenmemiştir
Cevap:
Düşünelim
Satranç tahtası ile kareli kâğıtlarımız arasında bir benzerlik var mıdır? Kareli kâğıdınızın üzerine bir satranç tahtası çizmek isteseniz nelere dikkat edersiniz? Siyah ve beyaz karelerin kapladığı alanlar birbirine eşit midir?
Cevap: Evet kareli defterimiz ile satranç tahtası benzerdir. Her ikisi de karelerden meydana gelmektedir. Defterimize bir satranç tahtası oluşturmak için her kenarı 8 kare olacak şekilde 64 karecikten oluşan bir düzgün kare çizmemiz gerekir.
Kareli kâğıtta farklı alan büyüklüklerinde geometrik şekiller bulunmaktadır. Bu geometrik şekillerin alanlarını bulup örneklerdeki gibi noktalı yerlere yazınız.
1. Kareli kâğıt üzerinde çizilmiş geometrik şekillerin alanlarının kaç birimkare olduğunu satır ve sütun sayılarını bularak hesaplayınız. Ulaştığınız sonuçları noktalı yerlere yazınız.
Cevap:
2. Kareli kâğıt üzerindeki geometrik şekiller farklı renklere boyanmıştır. Her rengin kapladığı alanı birimkareleri sayarak bulunuz. Ulaştığınız sonuçları noktalı yerlere yazınız.
Cevap:
3. Aşağıda geleneksel halı ve kilim motiflerimizden bir örnek verilmiştir. Bu motifin alanını birimkareleri sayarak bulunuz. Aynı birimkarede bir geometrik şekil tasarlayarak yanındaki kareli alana çiziniz.
Cevap:
4. Yandaki dikdörtgelerin alanları birbirine eşittir. Verilmeyen kenar uzunluğunu bulunuz.
Cevap:
12 x 8 = 96 birimkare ABCD dikdörtgeninin alanı
96 ÷ 6 = 16 birim YZ kenarı
16 x 6 = 96 birimkare UVYZ dikdörtgeninin alanı
5. Aşağıda Alya ve Emir’in tasarladığı uzay aracı modeli bulunmaktadır. Yeşil, mavi ve turuncu alanların kaç birimkare olduklarını bulup uygun noktalı yere yazınız.
Cevap:
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.