4. Sınıf İnsan Hakları Ders Kitabı 48-49-50-51. Sayfa Cevapları Hecce Yayıncılık 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 4. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Kanunlarla Eşitlik ve Adalet ve Eşitliği Sağlıyoruz konusunun bulunduğu 4. Sınıf İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 48-49-50-51 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
“… Bir rüyam var. Gün gelecek, çocuklar derilerinin rengine göre değil, karakterlerine göre değerlendirildikleri bir ülkede yaşayacaklar.”
Martin Luther King (Martin Luter King)’in bu sözünden ne anlıyorsunuz? Düşüncelerinizi söyleyiniz.
Cevap: Martin Luther King’i bu sözünden gün geldiğinde kimseye din, dil, ırk ayrımı yapılmadan eşit görüleceğini anlıyorum.
Aşağıdaki soruların yanıtlarını metinden hareketle defterinize yazınız.
1. Çocuğun babası gencin hatasını affetme ya da görmezden gelme konusunda yetkili olabilir mi?
Cevap: Çocuğun babası işlenen suç için karar verme yetkisine sahip değildir. Yasalar ve kanunlar karar vermelidir.
2. Başkalarına karşı işlenen suçları görmezden gelmek ya da hak kaybına uğrayan kişi adına onu affetmek uygun bir davranış mıdır?
Cevap: Hayır, uygun bir davranış değildir. Çünkü adaletler ve kanunlar mağduriyetlere çözüm bulmak için vardır.
3. Yasalar önünde genç yaşlı, kadın erkek demeden herkesin eşit olması neden önemlidir?
Cevap: Yasalar önünde herkesin eşit olması önemlidir. Çünkü toplumun düzeni, korunması ve adaletin sağlanması gerekir.
Bu etkinlik ile dünyadaki eşitsizliğin son bulması için düşünce üreteceğiz.
“Dünyadaki her insanın eşit olması için neler yapılmalıdır?” konulu bir kompozisyonu defterinize yazınız.
Cevap:
Dünya üzerinde yaşayan her bireyin eşitlik ve adalet içinde bir yaşam sürmesi, toplumun gelişimi ve refahı için büyük bir önem taşımaktadır. Ancak, maalesef günümüzde hala birçok sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan eşitsizlikler mevcuttur.
Eğitim fırsatlarının eşit olmaması, herkesin erişim imkanı olmaması, gelir eşitsizliğinin yaşanması, cinsiyet eşitsizliği yaşanması, adaletsiz bir yargı sistemi toplumsal eşitliği ve adaleti bozmaktadır.
Bunları engellemek için hem biz bireyler olarak hem de ülkemizin yöneticilerinin önlem alması gerekir. her insanın eşit olabilmesi için eğitimde fırsat eşitliği, gelir adaleti, cinsiyet eşitliği ve kültürel hoşgörü gibi alanlarda adil olunması gerekmektedir. Bu sayede her insanın eşit ve adil muamele görünmesi sağlanacaktır.
Eşitlik ve adaletle ilgili bir haber, hikâye veya görsel vb. bularak bir sonraki derse getiriniz. Getirdiğiniz materyalleri ders bitiminde inceleyiniz.
Cevap:
Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı döneminde kadınlara boşanma, iş hayatında yer alma, seçme ve seçilme hakkı gibi haklar tanınmıştır. Bu hakların tanınması adalet ve eşitliğin sağlanmasına nasıl katkı sağlamıştır? Söyleyiniz.
Cevap: Atatürk’ün kadınlara sağladığı bu haklar kadınlarında saygı görmesini, eşit davranılmasını ve bir birey olarak değerlendirilmesini sağlamıştır.
Aşağıdaki soruları, metinden hareketle defterinize yazınız.
1. Metinde bahsedilen ülkenin kralı, ülkesini nasıl yönetmektedir?
Cevap: Metinde bahsedilen ülkenin kralı, ülkesini kendi belirlediği kurallar ile yönetmektedir.
2. Ülkenin eşitlik ve adaletle yönetilmesi halk için neden önemlidir?
Cevap: Ülkenin eşitlik ve adaletle yönetilmesi halkın huzuru, verimliliği ve yaşam şartlarının iyileşmesi için önemlidir.
Aşağıdaki etkinliği inceleyiniz. Doğru olduğunu düşündüğünüz okları takip ederek etkinlik sonunda hangi ifadeye ulaştığınızı işaretleyiniz.
Cevap:
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.