4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 118-119-120-121-122-123. Cevapları Pasifik Yayıncılık 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 4. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyacağı konulardan olan ve içerisinde Maddeyi Niteleyen Özellikler içeriğini anlattığımız 4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 118-119-120-121-122-123 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Yukarıdaki görselleri dikkatlice inceleyiniz. Şemsiye, havlunun yapıldığı kumaştan, havlu ise şemsiyenin yapıldığı kumaştan yapılsaydı sonuç ne olurdu? Arkadaşlarınızla yorumlayınız.
Cevap: Yağmurda şemsiye açınca ıslanırdık, havlu ise şemsiyenin yapıldığı kumaştan olsaydı elimizi yüzümüzü kurularız.
Defterinize aşağıdaki gibi bir tablo çiziniz. Etkinlikteki gözlemleriniz doğrultusunda tabloyu “X” işareti ile doldurunuz.
Cevap:
● Hangi maddeler suda yüzüyor, hangileri suda batıyor? Buna hangi duyu organlarınızı kullanarak karar verdiniz?
Cevap: Kağıt havlu, naylon poşet, kürdan ve odun talaşı suda yüzer. Bunları görme duyu organımızla anlarız.
● Hangi maddeler suyu emmekte, hangileri suyu emmemektedir? Buna hangi duyu organlarınızı kullanarak karar verdiniz?
Cevap: Kağıt havlu, kürdan ve odun talaşı suyu emmektedir. Bunu deri ve göz yoluyla algılarız.
● Hangi maddeler mıknatıs tarafından çekilmekte, hangileri mıknatıs tarafından çekilmemektedir? Buna hangi duyu organlarınızı kullanarak karar verdiniz?
Cevap: Toplu iğne mıknatıs tarafından çekilmektedir. Bunu görme ile algılarız.
Siz de suda yüzen ve batan maddelere örnekler veriniz.
Cevap: Kürdan, şişe, tahta suda yüzen maddelerdendir. Suda batan maddelere ise taş, bilye, madeni parayı örnek verebiliriz.
Siz de suyu emen ve emmeyen maddelere örnekler veriniz.
Cevap: Peçete, sünger, havlu gibi maddeler suyu emer. Suyu emmeyen maddelere ise madeni para, plastik kapları örnek verebiliriz.
Görsel 4.6’daki buzdolabı kapağı üzerindeki nesneler görülmektedir. Sizce bu nesneler, buzdolabı kapağında düşmeden nasıl duruyor olabilir? Açıklayınız.
Cevap: Mıknatıs sayesinde buzdolabında durabiliyor olabilir. Buzdolaplarının metalden yapılan kapakları sayesinde magnetlerdeki mıknatıslar dolaba yapışıyor.
Peki bu süsleri ahşaptan yapılmış kitaplığımıza yapıştırmak isteseydik süsteki mıknatıs ahşabı çeker miydi? Açıklayınız.
Cevap: Hayır çekmezdi ve düşerdi.
Siz de mıknatıs tarafından çekilebilen ve çekilemeyen nesnelere örnekler veriniz.
Cevap: Toplu iğne ve çivi mıknatıs tarafından çekilebilir. Ama tahta, naylon, bez gibi nesneler çekilemez.
1. Aşağıdaki maddelerin numaralarını, maddeleri niteleyen temel özelliklerin bulunduğu kutucuklara yazarak eşleştiriniz.
Cevap:
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş