10. Sınıf Tarih Ders Kitabı 69-70-71-72-74-75-76-77-78. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 10. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Anadolu’da Türk Siyasi Birliğini Sağlama Çabaları konusunun bulunduğu 10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 69-70-71-72-74-75-76-77-78 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplaral ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Haritadaki siyasi teşekküller incelendiğinde Osmanlı Devleti’nin Anadolu Türk siyasi birliğini sağlamaya yönelik faaliyetlerinin sonucu hakkında ne gibi çıkarımlar yapılabilir? Yazınız.
Cevap: Osmanlı Devleti Anadolu Türk siyasi birliğini sağlamak için Anadolu’da hakimiyet kurmayı amaçlamış ve sınırlarını yavaş yavaş genişletmiştir.
Anadolu Türk siyasi birliğinin sağlanmasında hangi politikalar uygulanmıştır? Yazınız
Cevap: Anadolu Türk siyasi birliğini sağlamak için komşu beylikler ile akraba olma girişiminde bulunulmuştur. Karşı olan beyliklere son verilmesi amaçlanmıştır.
Anadolu’daki Türk siyasi birliğinin dağılması ve yeniden kurulmasında hangi faktörler etkili olmuştur? Yazınız.
Cevap: Anadolu Türk siyasi birliğinin bozulması Timur ile yapılan Ankara Savaşı’dır. Tekrardan bu birliğin sağlanması ise I. Mehmet’ten başlayıp I. Selim’e kadar uzanmıştır.
“Dünya, iki hükümdarın sahip olacağı kadar değerli ve büyük değildir. Nasıl gökyüzünde bir Allah var ise yeryüzünde de bir tek sultan olmalıdır.” diyen Timur’un devlet felsefesi hakkında neler söylenebilir?
Cevap: Devleti yönetmesi gereken kişinin tek olması ve bu şekilde düzenin sağlanabileceğini savunmaktadır.
Ankara Savaşı görseli incelendiğinde I. Bayezid ile Timur’un askerî güçleri hakkında neler söylenebilir? Yazınız.
Cevap: Timur askeri güç olarak filleri kullanarak Türklerin iki katı gücünü almış ve ağır bir şekilde mağlup edilmelerine neden olmuştur.
Yıldırım Bayezid-Timur mücadelesinin Anadolu’ya yansımaları nelerdir? Yazınız.
Cevap: Yıldırım Bayezid ağır bir mağlubiyet yaşamış ve Türk halkının gözünde itibarı sarsılmıştır. Bundan sonra Fetret Devri başlamış, Anadolu Türk siyasi birliği bozulmuştur.
Fetret Devri’nin yaşanmasında Türk veraset anlayışının etkileri neler olabilir? Yazınız.
Cevap: Boş kalan taht için kardeşler arası mücadele başlamış ve iç karışıklıklar yaşanmıştır. Tahtın ortak miras olması taht kavgasını alevlendirmiş ve Fetret Devrinin başlamasına neden olmuştur.
Anadolu’da siyasi birliği sağlamaya çalışan II. Murat, Yıldırım Bayezid’den farklı olarak hangi siyasi mücadelelerde bulunmuştur? Yazınız.
Cevap: Anadolu Türk siyasi birliğini sağlamak için birçok beyliği hakimiyeti altına almıştır. Balkanlar üzerine seferler düzenlemiş, Sırbistan’ı ele geçirmiş ve Venediklerle savaşmıştır.
“Türkler tarih boyunca devlete ve siyasî teşkilatlanmaya büyük önem vermişlerdir.” diyen bir kişi bu kanıyı nasıl ve hangi dayanaklarla açıklayabilir? Yazınız
Cevap: Türklerin devlete ve siyasi teşkilatlanmaya olan önemi tek kişi ile yönetim, veraset sistemi, kardeş katli, Avrupa’da yapılan siyasi politikalar örnek verilebilir.
Şeyh Bedrettin İsyanı’nı değerlendirerek devletin siyasi yapısına zarar veren dinî ve etnik ayaklanmaların çıkmaması için hangi tedbirlerin alınması gerektiği ile ilgili düşüncelerinizi yazınız.
Cevap: Dini ve etnik ayaklanmaları önlemek amacı ile toplumda hoşgörü ortamı oluşturulmalı, toplumda eşitlik ve adalet sağlanmalı, dinlere duyulan saygı arttırılmalıdır.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.