10. Sınıf Tarih Ders Kitabı 194-195-197. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 10. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Osmanlı Devleti’nin Fethettiği Yerlerdeki Kültürel Değişim konusunun bulunduğu 10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 194-195-197 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Osmanlı Devleti’nin fethettiği bölgelerdeki gayrimüslimlerin nasıl bir toplumsal değişim geçirmeleri beklenir?
Cevap: Osmanlı Devleti’nin fethettiği yerlerde farklı toplum, farklı bir kültür vardır. Burada iskan politikası uygulamıştır. İskan politikası kendi milletini fethettiği yerlerde yerleşimini sağlayarak oradaki toplumun Türkleşmesini sağlamak amaçlanmıştır. Buda kültürel etkileşim ile toplumlar bir araya gelmiştir.
Osmanlı Devleti’nde pazar ve panayırların sosyokültürel hayata etkilerini analiz ederek bununla ilgili çıkarımlarda bulununuz.
Cevap: Osmanlı Devleti’nde pazar ve panayırlar toplumların bir araya gelerek kültürel etkileşim yaşamalarını sağlayan yerlerdir. Farklı kültürler buralarda ortak değerler edinerek bir arada yaşamı daha kolay hale getirmiştir.
Osmanlı kahvehaneleri ile bugünün kahvehanelerinin ortamları karşılaştırıldığında tarihsel süreç içerisinde kahvehanelerin geçirdiği değişim hakkında neler söylenebilir?
Cevap: Osmanlı’nın ilk zamanlarında kahvehane kültürünün yeni yeni gelişmesinden ötürü toplumun birçok kesiminden insan bu mekanlara gelir kahve içmekle yetinirdi. Zaman zaman insanlar namaz vakitleri arasında vaktini geçirmek için bu mekanlarda da bulunduğu olurmuş. Günümüzde kahvehaneler genellikle emekli olmuş insanlar tarafından kullanılan, vakitlerini masa oyunları oynayarak geçirdikleri mekanlar haline gelmiştir.
Osmanlı toplumundaki giyim kuşamın tarihsel önemi hakkında neler söylenebilir?
Cevap: Osmanlı toplumunda insanlar dinine, toplumsal sınıfına, mevsimine ve cinsiyetine göre çeşitli kıyafetler giymekteydi. Yönetici sınıfındaki insanlar genellikle kaliteli kumaşlardan yapılmış elbiseler ve büyük sarıklar giymekteydi. Müslüman kadınlar ferace ve feracenin içine mevsimine göre çeşitli kıyafetler giymekteydi. Genellikle erkekler vücudunun tamamını kapatacak mevsimine göre kalın veya ince olan kumaşlarda kıyafetler giyerlerdi.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.