10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı 240-242-243. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 10. sınıf lise öğrencilerinin lise hayatında çokça ihtiyaç duyabileceği dersler arasında bulunan ve içerisinde Afet Türleri konusunun bulunduğu 10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 240-242-243 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Yeryüzünde birçok doğa olayı yaşanmaktadır. Bu doğa olaylarının bazıları sürekli, bazıları da nadiren gerçekleşmektedir. Bunun yanında insanlar da doğal ve beşerî ortamda çeşitli olaylara neden olmaktadır. Doğa olaylarının ve insan faaliyetlerinin bir kısmı, doğal çevreye ve insan yaşamına büyük zararlar verebilmektedir.
1. İnsan yaşamına ve çevreye zarar veren doğal veya insan kaynaklı olaylar neler olabilir?
Cevap: Yangınlar, depremler, seller gibi doğal kaynaklı olaylar doğal kaynaklı olarak insan ve çevreye zarar vermektedir. Savaşlar, göçler, ulaşım kazaları, sanayi kazaları insan kaynaklı zararlardır.
2. Çevreye veya insan yaşamına zarar veren doğal ve insan kaynaklı olaylar ne tür etkilere yol açmaktadır?
Cevap: Çevrenin yok olmasına, insanların yaşamların sonlanmasına, ülkelerin ekonomik ve kültürel durumunun düşmesine ve göçlere yol açmaktadır.
Oluşum nedenleri dikkate alındığında hangi afet türleri birbirini tetikler? Görüşlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Deprem aslında bütün afetleri tetiklemektedir. Deprem yer altından salladığı için suların yükselmesine sebep olmaktadır. Bu da sel felaketlerini beraberinde getirmektedir. Depremde yıkılan yerlerden çıkan gazlarla patlamalar ve yangınlar olmaktadır. Çığlar düşmektedir. Deprem beraberinde birçok felaketi de getirmektedir.
Aşağıdaki haritada 2021 yılında dünyada yaşanan doğal afetlerin dağılımı gösterilmiştir.
Afetlerin daha çok nüfusun kalabalık olduğu bölgelerde yoğunlaşmasının sebeplerinin neler olabileceğini açıklayınız.
Cevap: Kalabalık olan bölgelerde ağaçlandırmalar azdır. Ağaçlık alanların hemen hemen her yerine konutlar ve fabrikalar yapılmıştır. Doğal dengeyi bozmaktadır. Nüfusu çok olan bölgelerde atmosfer daha kirlidir ve hava kirliliği ile beraber iklimler de değişmektedir. Bu da afetleri beraber getirmektedir.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.