10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı 174-176-177. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 10. sınıf lise öğrencilerinin lise hayatında çokça ihtiyaç duyabileceği dersler arasında bulunan ve içerisinde Türkiye’de Nüfusun Gelişimi ve Dağılışı konusunun bulunduğu 10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 174-176-177 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Dünya nüfusunun artmasıyla doğru orantılı olarak Türkiye’de de nüfus sürekli artmaktadır. Cumhuriyetin ilk yıllarına göre Türkiye’de nüfus yaklaşık altı kat artarak 80 milyonu bulmuştur. Bu nüfus Türkiye’nin her yerine aynı oranda dağılmamıştır. Bazı yerlerde nüfus çok yoğunken bazı yerlerde ise çok seyrektir.
1. Türkiye’de nüfusun geçmişten günümüze gelişiminde ne gibi süreçler etkili olmuştur?
Cevap: Geçmişte nüfus savaşlardan ve ülkenin gelişmemiş olmasından dolayı daha azdır. Günümüzde ülkemizin daha da gelişmesiyle birlikte nüfus artmıştır. Göç alındığından dolayı da Türkiye nüfusu fazladır.
2. Türkiye’de nüfusun dengeli dağılmamasında etkili olan faktörler nelerdir?
Cevap: Ülkemizde belli bölgelerde yerleşim ve imkanlar daha sınırlı olduğundan her bölgede nüfus aynı değildir. Batı da gelişmişlik, sanayileşme daha çok olduğundan nüfus daha yoğundur. Doğu da daha çok tarım ve hayvancılık ile uğraşıldığından nüfus oranı daha düşüktür.
Aşağıdaki tabloda Türkiye’de farklı sayım dönemlerinde gerçekleşen nüfus artış hızları verilmiştir.
1. 1985’ten 2008 yılına kadar Türkiye’de nüfus artış hızının belirgin bir şekilde düşmesinin sosyal ve ekonomik nedenleri nelerdir?
Cevap: Nüfus artıkça aile başına düşen gelir ve ekonomik durum da düşmektedir. Bu da doğurganlığı azaltmaktadır. İşsizlik ve ülkenin ekonomik durumdan dolayı veya göçlerden dolayı düşmüştür.
2. 2008’den itibaren Türkiye’nin nüfus artış hızındaki düşüşün durmasının ve sonrasında durağan bir seyir izlemesinin olumlu veya olumsuz sonuçları neler olabilir?
Cevap: Olumlu sonuçları üretim artar, yeni iş alanları doğar, ülkenin ekonomik durumu sabitlenir. Olumsuz olarak da ülkenin gelişimi ve kalkınması yavaşlar.
1. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Adrese-Dayali-Nufus-Kayit-Sistemi-Sonuclari-2022-49685 genel ağ uzantısından erişebileceğiniz TÜİK verilerinden yararlanarak ilinizdeki nüfus yoğunluğunu ve bu yoğunluğun Türkiye ortalamasına göre ne düzeyde olduğunu belirleyiniz.
Cevap: Bulunduğum şehrin nüfusu ülkenin %18,65’ini oluşturur. Türkiye’nin en yoğun şehri benim şehrim olan İstanbul’dur. Kilometrekareye 3062 kişi düşmüştür.
2. İlinizdeki nüfus yoğunluğu üzerinde etkili olan faktörler nelerdir?
Cevap: İlimizde yoğunluğun fazla olması yerleşim yeri olarak ve gelişmişlik olarak ileri düzeyde gelişmiş bir il olduğundan dolayıdır. Eğitim ve sağlık konusunda oldukça gelişmiştir. Ulaşım ve imkanlar daha elverişlidir.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.